«Jeg har 150 prosent ren samvittighet»

- Jeg har 150 prosent ren samvittighet, sier Marit Christensen til Se og Hør. Moskva-Marit mener det er uforsvarlig av aktor Anne Maria Haarr ikke å koble POT inn i saken. Til Dagbladet sier Haarr at POT nekter å kommentere eksparets påstander i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Marit Christensen har, til tross for gjentatte oppfordringer, nektet å snakke med Dagbladet og andre medier. NRK-veteranen valgte Se og Hør til å formidle sin historie. Her sier hun at hun ikke vil svikte sin tiltalte eksmann, Elfad Badirkhanov, i smykkesaken. I gårsdagens utgave av ukebladet benytter hun anledningen til å kritisere politiet, rettsvesenet og norsk presse. Hun gir også Arne Treholt og KGB-oberst Anar Agaev så hatten passer.

Grusom heksejakt

- Jeg har vært utsatt for en grusom heksejakt. Det hele føles uvirkelig, fordi det i rettspapirene er en sak som dreier seg om min fraseparerte ektefelle. Men det alle er opptatt av, er meg. Jeg har vekslet mellom raseri, tristhet og oppgitthet når jeg dag etter dag er blitt møtt av ren løgn i avisene. Jeg er både sint og rasende over ikke å ha blitt hørt av politiet. De tar meg ikke på alvor, og det er noe helt nytt for meg, sier Marit Christensen til Se og Hør.

Hun forteller også at hun er sliten, har høyt blodtrykk og at «hjerteinfarktet truer med å komme på besøk igjen».

KGB og Arne Treholt

Flere av vitnene i saken mot eksmannen Elfad Badirkhanov forteller at Marit Christensens gode navn og rykte var årsaken til at de i det hele tatt inngikk forretninger med Badirkhanov. En del vitner påstår også at Marit Christensen visste hva som foregikk, ikke minst på grunnlag av at de fornærmede i saken og deres venner ringte eksparet og purret på penger. Overfor Se og Hør avviser Christensen dette. Som eksmannen gjør i Oslo byrett, legger også hun skylda for alle økonomiske problemer på KGB og Arne Treholt.

- Elfads problemer begynte i 1996 da han ble uvenn med Arne Treholt. Samme år mistet han en jobb i Statoil som Treholt hadde skaffet ham. Samtidig dukket KGB-oberst Anar Agaev opp og begynte å presse Elfad for penger, sier hun til Se og Hør.

Christensen sier at etter sovjetisk kultur er det ikke naturlig å ta opp forretninger og livets problemer med den man er gift med. Hun forteller også ukebladet om anmeldelsen mot KGB-obersten for pengeutpressing, forsøk på verving og falsk anmeldelse. Denne anmeldelsen omtalte Dagbladet for en uke siden.

- Elfad og KGB-oberst Agaev har kjent hverandre i mange år. I 1989 betalte jeg 100000 kroner i bestikkelse for å ordne utreisetillatelse fra Sovjetunionen for min mann. Ettersom Elfad hadde jobbet som militær tolk i Afghanistan, mente KGB at han kjente til statshemmeligheter. Likevel skaffet Agaev ham utenlandsk pass. I 1996 oppsøkte han meg i min privatbolig i Oslo, og sa at det ville være utbytterikt for meg på alle måter hvis jeg samarbeidet med ham, sier Christensen.

Denne historien hun nå forteller til Se og Hør skulle Marit Christensen også ha fortalt i Oslo byrett. Men da hun ikke fikk vitne for lukkede dører, valgte hun å avstå fra å forklare seg.

POT vitner ikke

Marit Christensen sier hun mener det er uforsvarlig av aktor Anne Maria Haarr ikke å koble inn overvåkingspolitiet i saken. Badirkhanov har i retten hevdet at POT i flere år har blitt informert om hans kontakt med eks-KGB-agenter.

- Jeg har vært i kontakt med POT, men de sier de ikke har noe å bidra med i denne saken, sier politiadvokat Anne Maria Haarr til Dagbladet.

Elfad Badirkhanovs forsvarer, Ellen Haugsrud, satte opp avdelingssjef Marit Larsen, samt ytterligere en person som skal ha jobbet i POT, på vitnelisten, men valgte seinere å trekke vitnene.

Etter det Dagbladet forstår skal både Marit Larsen og den andre personen ha uttrykt at de ikke var villige til verken å bekrefte eller avkrefte Marit Christensens og Badirkhanovs påstander i Oslo byrett.

karianne.solbrekke@dagbladet.no

KRITISERER AKTOR: Marit Christensen kritiserer aktor Anne Maria Haarr for ikke å koble inn POT i smykkesaken.