INNESPERRET: Julio Kopseng (41) soner forvaringsdommen i Ila fengsel utenfor Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
INNESPERRET: Julio Kopseng (41) soner forvaringsdommen i Ila fengsel utenfor Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Julio Kopseng tiltalt for flere voldtekter

- Jeg har 24 timer i døgnet å gruble på

Slik er livet i forvaring for voldtektsdømte Julio Kopseng (41).

- Jeg har 24 timer i døgnet å gruble og tenke på, sier Julio Kopseng (41) til Dagbladet.

Danseren er tilbake i Oslo tingrett, hvor han er tiltalt for å ha voldtatt to kvinner på henholdsvis 33 og 43 år. Disse forholdene kommer i tillegg til at han fra før er dømt for å ha forgrepet seg seksuelt på til sammen 19 kvinner.

Kan bli sittende livet ut

Våren 2016 ble Kopseng dømt til lovens strengeste straff - 21 års forvaring. Maksstraffen blir bare idømt Norges aller farligste fanger, og Kopseng er dermed i selskap med forbrytere som Anders Behring Breivik og Viggo Kristiansen.

Siden en forvaringsstraff ikke er tidsbegrenset og kan forlenges så lenge retten kommer til at det er fare for at han igjen begår overgrep, kan 41-åringen i praksis bli sittende i fengsel livet ut. Derfor kan han belage seg på at den daglige rutinen i Ila fengsel utenfor Oslo blir den samme i overskuelig tid framover.

LITE GLAMORØST: Fra ei celle på Ila, hvor Kopseng hver kveld blir låst inn klokka 20. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
LITE GLAMORØST: Fra ei celle på Ila, hvor Kopseng hver kveld blir låst inn klokka 20. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer

- Det har sine begrensninger. Men jeg må leve med det, og har ikke noe valg, sier den serieovergrepsdømte Oslo-mannen.

Da Kopseng i mai 2016 ble idømt forvaringsstraffen, uttalte en av de fornærmede, en nå 30-årig kvinne som ifølge dommen ble filmet mens danseren voldtok henne:

- Nå kan jeg begynne å legge dette bak meg og fortsette livet mitt, vel vitende om at han kommer til å sitte inne i mange, mange år, uten den friheten jeg og de andre kvinnene skal nyte godt av. Nå er det hans tur til å få satt livet på vent.

Kontrasten er stor til livet 41-åringen levde som danser. Den gang reiste han land og strand rundt med strippe- og flammeshow, opptrådte på TV, og var ifølge seg selv midtpunkt i et miljø der kvinner nærmest kastet seg på ham.

- Jeg hadde åtte-ni jenter samtidig. Jeg var det folk vil kalle en rundbrenner, fortalte han i retten mandag.

- MIDTPUNKT: I 2010 deltok Kospeng i TV 2s «Norske talenter». På denne tida var han ifølge seg selv et midtpunkt i sitt miljø, og hadde svært mange seksualpartnere på samme tid. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- MIDTPUNKT: I 2010 deltok Kospeng i TV 2s «Norske talenter». På denne tida var han ifølge seg selv et midtpunkt i sitt miljø, og hadde svært mange seksualpartnere på samme tid. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Én times lufting

Nå starter og avsluttes dagen på cella. I 08-tida blir han vekket, og tilbringer store deler av dagen med å jobbe i fengselets verksted, der han blir tildelt ulike oppgaver.

- For tida er det metallarbeid. Dessuten går mye av tida med til trening, forteller 41-åringen til Dagbladet.

Det er faste tider for frokost, lunsj og middag. Én gang om dagen er det en times lufting utendørs, og i 20-tida låses fangene inn på cella igjen. De siste timene før leggetid må de selv fylle med innhold.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 23.10.2015 KLANDRET SEG SELV: Charlotte Engen Steine (28) ble voldtatt av Julio Kopseng høsten 2008. Selv om den profilerte danseren ble dømt i retten, følte hun skyld for det som skjedde. Video: Ralf Lofstad og Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg ser mye på TV, men har ingen nett-tilkobling. Det er en ganske sterk begrensning, sier Kopseng.

Han har anledning til å motta besøk fire ganger i uka, men sier at fengselet legger opp til ett eller to.

Utsatt for vold

Det sosiale livet har rom for forbedring for overgrepsdømte menn, og Kopseng er tidligere blitt banket opp i fengselet. Da Dagbladet spør om han er blitt utsatt for mer vold på Ila, er svaret at det har vært «hendelser», og at medinnsatte i begynnelsen skydde ham.

- Men det er bedre nå, sier 41-åringen.

Danseren har hele tida har nektet straffskyld for samtlige av forholdene han er dømt og tiltalt for. Han har i stedet hevdet at de fornærmede kvinnene har rottet seg sammen mot ham, fordi han har såret deres følelser, og/eller at de er ute etter å bli tilkjent erstatningspenger.

- Ser du noen sammenheng mellom situasjonen du er oppe i, og ting du har gjort?

- Det er derfor vi er her. Men det har ikke vært en fair trial.

Skylder på media

- Er målet med denne rettssaken at soningsforholdene skal endre seg?

- Jeg ønsker først og fremst at sannheten skal komme fram.

Under sin forklaring mandag brukte Kopseng mye tid på å hevde at han gang på gang er forhåndsdømt av politiet, påtalemakten - og pressen.

- Det er tøft å være i fengsel. Det er på grunn av det du og dine kolleger skriver, sa han til Dagbladet i en pause.

Han utdyper:

- Jeg har fått samme straff som Breivik, men har også fått dobbel straff. Først er jeg dømt i retten, og så blir livet i fengselet påvirket av det media skriver, sier Julio Kopseng.

Eksvenn vitnet

Under sin forklaring serverte han en svært annerledes versjon av forholdene han er tiltalt for enn de fornærmede kvinnene.

En 33-årig kvinne fra Vestlandet som Kopseng levde i et forhold med i 2006, og som har forklart at hun stadig ble utsatt for ufrivillig sex, fikk merkelappen stalker fordi hun ifølge ham ikke lot ham være i fred etter at han avviste å bli kjæreste med henne.

En 40-årig mann som beskriver seg som Kopsengs tidligere bestevenn, bestred dette i vitneboksen, og understøttet isteden den fornærmede kvinnens forklaring om at danseren både var hensynsløs, eiesyk og truende.

AKTOR: Konstituert statsadvokat Ane Evang fører saken mot Kopseng for påtalemakten. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
AKTOR: Konstituert statsadvokat Ane Evang fører saken mot Kopseng for påtalemakten. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg fikk høre om at han hadde forgrepet seg på henne mens hun sov. Det var kroken på døra for kontakten min med ham, forklarte eksvennen, som seinere hadde et kortvarig forhold til den 33-årige kvinnen før hun dro tilbake til Vestlandet og stiftet familie.

Fordi Kopseng allerede soner lovens maksstraff, blir ikke straffeutmåling et tema under rettssaken, som er berammet til og med fredag. Isteden skal det utelukkende prosederes og dømmes med tanke på skyldspørsmålet.