- Jeg har aldri advart mot tildelingen av fredsprisen

Jonas Gahr Støre slår tilbake. Han mener medienes dekning av Nobel-praten med Thorbjørn Jagland er blåst ut av proposjoner.

LANGER UT MOT PRESSEN: Utenriksminister Jonas Gahr Støre avviser at han skal ha presset Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland. Han mener medienes dekning nå lever sitt eget liv. Foto:Jacques Hvistendahl
LANGER UT MOT PRESSEN: Utenriksminister Jonas Gahr Støre avviser at han skal ha presset Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland. Han mener medienes dekning nå lever sitt eget liv. Foto:Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||- Jeg har aldri «advart mot tildeling av fredsprisen» til en kinesisk nominert eller noen som helst annen, skriver utenriksminister Jonas Gahr Støre i et innlegg i Bergens Tidene og Aftenposten i dag.

Innlegget er også lagt ut på regjeringens egne sider. 

-Jeg opplever at dekningen av min samtale med Thorbjørn Jagland i New York nå begynner å leve sitt eget liv i mediene, fortsetter Støre.

Støre slår tilbake Forrige uke skrev Aftenposten at utenriksminister Jonas Gahr Støre advarte leder av Nobelpriskomiteen, Thorbjørn Jagland, mot å gi fredsprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaboo.

Under et møte i New York skal Støre ha trukket Jagland til side og uoppfordret tatt opp de politiske og økonomiske konsekvensene av at årets fredspris kunne gå til en kinesisk opposisjonell.

Aftenposten skriver at flere vitner observerte samtalen mellom utenriksministeren og komitélederen, og at noen av disse reagerte på utenriksministerens henvendelse. Jagland skal også ha funnet kontakten så uvanlig at han refererte den for en samlet Nobelkomité.

Nå slår Støre tilbake.

Tilfeldig prat på fortauet - Påstander om at jeg skal ha forsøkt å «presse» komiteens leder vil jeg tydelig avvise, noe Jagland også gjør.

Støre forteller at han tilfeldigvis møtte Jagland på fortauet utenfor FN-bygningen etter sitt møte med Kinas utenriksminister.

- I denne forbifarten viser jeg til møtet og at mye av samtalen handlet om Kinas engasjement rundt årets Nobel Fredspris, på linje med det budskapet kinesiske ledere regelmessig har tatt opp gjennom flere måneder. Samtalen varte et par minutter før vi begge hastet videre.

- Jeg hadde ikke et «møte med Jagland i New York for å diskutrere fredsprisen». Jagland var i New York som generalsekretær i Europarådet, jeg var der som norsk utenriksminister. I de stillingene har vi ofte kontakt, også i New York der vi bl.a. deltok på et arrangement om Midtøsten.

Støre skriver at kinesiske ledere har brakt Nobelprisen på bane i samtaler, men at han hele tiden har fremholdt Nobelkomiteens uavhengighet:

- Jeg har i alle sammenhenger gitt det samme budskapet om Nobelkomiteens uavhengighet, jeg har avvist at dette er noe den norske regjering vil eller kan ta opp med komiteen og at om et forsøk på å påvirke skulle ha noen som helt effekt, så vil det være den motsatte. 

Støtte av Stoltenberg Støre får også støtte av statsminister Jens Stoltenberg. Han mener mediedekningen har gjort saken større enn hva den er:

- Det blir å ta saken ut av proporsjon å si at det er en utidig innblanding i komiteens arbeid, sier Stoltenberg.

- Man må kunne skille mellom det at regjeringsmedlemmer utøver press og det at man utveksler noen ord på gaten. Jonas hadde et møte med den kinesiske utenriksministeren, og den første han treffer på gaten etterpå er Thorbjørn Jagland. At de snakker sammen i noen minutter om dette, er jeg trygg på at begge to klarer å håndtere på en god måte, sier Stoltenberg til Aftenposten.

Kraftige kinesiske reaksjoner Kinesiske myndigheter har reagert kraftig på at Lui Xiaboo ble tildelt prisen, og har avlyst flere offisielle møter med Norge.

Norge og Kina har jobbet for å få på plass en frihandelsavtale innen 2011. Flere har spekulert i at det kan bli vanskeligere etter tildelingen.

Støre forteller at selv om utdelingen kan få konsekvenser for det bilaterale forholdet mellom Norge og Kina, står han fast ved regjeringens politiske linje:

- Det er også den linjen regjeringen følger opp ved tydelig å forsvare Nobelkomiteens integritet i møte med trusler om at tildelingen vil få følger for det bilaterale forholdet mellom Norge og Kina. 

BLE IKKE ADVART: Torbjørn Jagland delte ut årets fredspris til kinesiske Liu Xiaobo. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
BLE IKKE ADVART: Torbjørn Jagland delte ut årets fredspris til kinesiske Liu Xiaobo. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer