- Jeg har aldri brukt sminke, bare dekkstift

I 20 minutter snakket Breivik om hvilke feil han mener vennene hans kom med i retten i dag.

VILLE RETTE OPP FEIL: Anders Behring Brevik ønsket i dag å forklare hvilke feil han mener hans venner kom med i sine forklaringer i retten. I nesten 20 minutter forklarte han blant annet bruken av dekkstift og formålet med dekkhistorier. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
VILLE RETTE OPP FEIL: Anders Behring Brevik ønsket i dag å forklare hvilke feil han mener hans venner kom med i sine forklaringer i retten. I nesten 20 minutter forklarte han blant annet bruken av dekkstift og formålet med dekkhistorier. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag har fire av Anders Behring Breiviks venner vitnet i Oslo Tingrett, blant dem ekskjæresten (27) til hans aller beste kamerat.

- Han hadde alltid en god grunn for det han gjorde. Han trengte ikke fullføre videregående, for han visste allerede hva han skulle gjøre, og han hadde lest seg opp så han hadde så og så mye kunnskap selv om han ikke hadde gått på skolen, sa hun i retten i dag.

Da alle dagens vitner var ferdige, ba Breivik om ordet. Han ville rette opp i misforståelser og ta opp momenter som han mente vennene har beskrevet feil.

- Jeg har noen punkter på alle vitnene, fire på det første og ti på det andre, sa Breivik før han startet.

Omstridt neseoperasjon Det første han ville ta opp var neseoperasjonen han fikk utført tidlig i 20-åra. To av vennene hans forklarte i retten at Breivik fikk utført denne fordi han ønsket en mer arisk nese og fordi han hadde det han selv omtalte som en «arabernese».

- Jeg er ikke sikker på hva «arisk» betyr. Kan noen forklare meg det? sa Breivik.

Ingen av rettens aktører ønsket å bruke tid på dette, og Breivik fortsatte derfor forsvaret sitt:

- Jeg har aldri brukt ordet i mitt liv; det er tilknyttet en ideologi jeg aldri har støttet. Jeg er nasjonalkonservativ og antinazist.

Breivik hevder at han ble angrepet av «muslimer», og at dette er en hovedgrunn til at han gjennomførte neseoperasjonen. Han har også sagt at dette var et viktig ledd i hans radikaliseringsprosess.

- Når det gjaldt inngrepet på nesen, vet aktoratet at det skjedde av to årsaker. Det var delvis av forfengelighet og delvis fordi den var knekt. Vennene mine var kanskje ikke klar over det fordi jeg ikke sa det til dem, hevdet han.

- Aldri deprimert Videre ga Breivik uttrykk for at han opplevde at en av vennene forsøkte å latterliggjøre ham under sitt vitnemål. Han påsto også at samme venn har tatt feil når det gjelder hvilke år det var han spilte mye dataspill, og at det er galt at han ikke slapp vennene inn da han hadde bursdag, slik den tidligere vennen hevdet i sin forklaring.

Breivik mente også at det ikke stemmer at han noen sinne har isolert seg fordi han har vært spilleavhengig eller deprimert.

- Jeg har aldri vært deprimert noen gang, sa han, og fortsatte:

- Jeg har aldri vært så hardtarbeidende og sosial som i perioden 2007-2010. Jeg var sosial gjennom nettet.

- Formidlet bare spilleproblemer Ekskjæresten til hans beste kamerat sa i retten i dag at hun trodde Breivik var spilleavhengig over en lengre periode. Breivik mener kvinnen tar feil, og viser til at han bevisst valgte å gi seg selv ett helt år der han bare kunne fokusere på dataspilling. 

- Jeg så på sabbatsåret som en luksus - det kan sammenliknes med et års seiltur eller golftur. Jeg hadde veldig stor glede av det, hevdet Breivik om året da han spilte «World of Warcraft».

- Det var en cover (et dekke). Alle rundt meg skulle tro jeg hadde spilleproblemer, så det er forståelig at mange oppfattet det slik. Jeg hadde ikke spilleproblemer. Det var bare det jeg formidlet, fortsatte han.

- Det var dekkstift Flere av vennene sa i retten at de oppfattet Breivik som svært forfengelig og utseendefiksert. En av dem viste til at han ved flere anledninger hadde brukt sminke. Dette ønsket massemorderen å rydde opp i:

 - Jeg har ikke vært forfengelig etter 2006, og har aldri brukt sminke, begynte han.

Deretter forklarte han inngående hvorfor og hvordan menn kan bruke dekkstift om man har en kvise man vil skjule før man skal på fest.

- Det var en dekkstift, som man bruker for å dekke kviser, sa han.

 - Jeg har heller aldri vært feminin, tilføyde han.

- Det var en dekkhistorie Flere av vennene sa at de oppfattet at Breivik dro til Liberia i 2002 for å kjøpe diamanter. En av kameratene innrømmet også at han selv bidro med 10 000 norske kroner i denne handelen.

Men ifølge Breivik har aldri vennnene visst hva han egentlig gjorde på denne turen.

- Det var en dekkhistorie, hevdet han.

- De som trodde jeg kjøpte diamanter i Liberia, er de samme som trodde jeg skulle dyrke sukkerbeter på en gård på Rena. De sier dette fordi det er det jeg ville at de skulle tro, sa han.

Etter 22. juli har Breivik hevdet at han reiste til Liberia tilsynelatende for å kjøpe bloddiamanter, men egentlig møtte en serbisk nasjonalist som var delaktig i det angivelige Knights Templar-nettverket.

Breiviks bestekamerat sa i retten at han hadde inntrykk av at Breivik var lei seg for at han og faren ikke hadde noe kontakt, og at faren Jens Breivik har avvist sønnens forsøk på å få kontakt.

- Jeg har, etter forholdene, hatt et bra forhold til min far, og har ikke hatt mangel på omsorgspersoner, var Breiviks svar til dette.

- Det var tøft å se dem Vennene ønsket ikke at Breivik skulle være til stede i rettssalen under sine forklaringer. Han fulgte derfor rettsforhandlingene fra et bakrom sammen med to av sine forsvarere og to av de rettssakkyndige.

Geir Lippestad sier at Anders Behring Breivik opplevde det som utfordrende å se sine venner innta vitneboksen.

- Breivik synes det var rart og kanskje litt tøft å se sine venner igjen, sier Lippestad til Dagbladet, og fortsetter:

- Han reagerte mer på å høre vennene vitne enn tidligere vitner. Han hadde også flere kommentarer enn tidligere til disse vitnene.