- Jeg har aldri gitt informasjon til Kina eller Russland

Spionsiktede Edward Snowden bryter stillheten etter to uker.

NEKTER SAMARBEID: Spionsiktede Edward Snowden nekter for å ha gitt noe informasjon til Russland eller Kina. Foto: AP Photo/The Guardian/NTB Scanpix
NEKTER SAMARBEID: Spionsiktede Edward Snowden nekter for å ha gitt noe informasjon til Russland eller Kina. Foto: AP Photo/The Guardian/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter påstander om at spionsiktede Edward Snowden skal ha delt dokumentene fra NSA med Kina og Russland, kommer nå Snowden med nye uttalelser.

Nekter for spionpåstander Til The Guardians Glenn Greenwald, som han har samarbeidet med siden starten, benekter han påstandene om at han har gitt hemmelige dokumenter til Kina eller Russland.

- Jeg ga aldri noe informasjon til noen av landene, og de tok aldri noe fra mine datamaskiner, sier han til avisa.

Påstandene om at Kina skal ha tappet Snowdens datamaskiner dukket først opp i New York Times 24. juni. Den amerikanske storavisa siterte to etterretningseksperter som jobbet for to store etterretningsbyråer på at kineserne skal ha tappet hans fire bærbare datamaskiner. The Guardian påpeker at ekspertene aldri ble identifisert.

Magasinet New Yorker og andre medier videreformidlet deretter påstandene framsatt i New York Times. Magasinet skrev at årsaken til at han forlot Hong Kong var at kinesiske myndigheter ikke lengre hadde bruk for ham.

Sitter fast i Moskva Spionsiktede Snowden har sittet fast på transittområdet på flyplassen i Moskva i over to uker, og har søkt asyl i rundt 30 land. Han søkte også i Norge, men UDI avslo søknaden fordi han ikke var i landet da han søkte asyl.

Tidligere i dag kom det fram at Greenwald mente at Snowden trolig kommer til å ta imot tilbudet om asyl i Venezuela. Venezuela er det landet trolig kan beskytte Snowden best, sier journalisten i et intervju rett etter at han hadde kontakt med varsleren i går.

Nicaragua og Bolivia har også sagt seg villige til å ta imot amerikaneren dersom han klarer å forlate transittområdet på flyplassen i Moskva hvor han har vært i over to uker.

WikiLeaks, som har gitt Snowden juridiske råd i jakten på asyl, har antydet at en ny utvikling i saken vil komme i dag. Greenwald tror imidlertid det vil kunne ta dager eller uker før en løsning kommer på plass. Ifølge WikiLeaks har ikke Snowden formelt takket ja til asyl i Venezuela ennå.

Selv om amerikaneren får innvilget asyl i Venezuela, er det høyst usikkert hvordan han skal komme seg dit, da han mangler gyldige reisepapirer og det ikke er noen direkterute mellom Moskva og Caracas, skriver NTB.