Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har aldri gitt Stortinget feil opplysninger

Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) står fast ved sin forklaring og sier statsminister Erna Solberg må svare for seg selv.

OSLO  20180827.
Tidligere justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen  (t.h.) og tidligere justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug under åpen høring i Stortingets kontroll-og konstitusjonskomite  i riksrevisjonens undersøkelse av oppfølging av objektsikring.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
OSLO 20180827. Tidligere justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (t.h.) og tidligere justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug under åpen høring i Stortingets kontroll-og konstitusjonskomite i riksrevisjonens undersøkelse av oppfølging av objektsikring. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) forklarte seg i dag om kritikken om manglende objektsikring i politiet.

Det var en offensiv Amundsen som gikk rett i strupen på opposisjonen.

- De samme partiene som sitter der inne i dag og kritiserer at sikringa ikke er på plass, ville utsette beredskapssenteret som står for en viktig del av objektsikringen, sier han.

Etter høringa ble Amundsen spurt om han skylder på andre partier for kritikken mot hans egen regjering.

- Overhodet ikke, jeg bare sier at det låter veldig hult. Det viser litt av det politiske spillet, jeg opplever ikke at de er opptatt av objektsikring mellom høringene.

- Riktig bilde

Han ble også spurt om et av de sentrale spørsmålene som opposisjonspartiene borer i høringen: hvorvidt regjeringen feilinformerte Stortinget da de forklarte seg for halvannet år siden.

- Jeg har aldri i min periode som statsråd gitt Stortinget feil opplysninger. Jeg er opptatt av å gi et riktig bilde til Stortinget, det gjorde jeg i forbindelse med høringa, det har jeg også gjort i statsbudsjettet, sier Frp-politikeren som var justisminister fra 20. desember 2016 til 17. januar 2018.

- Ditt departement har fått informasjon fra Humlegård om at det var gitt uriktig informasjon til Stortinget; hvis ikke du har vært delaktig i feilinformasjon til Stortinget, er det statsminister Erna Solberg som har ansvaret for dette?

- Jeg hører dere sier at Solberg har feilinformert Stortinget, det kan jeg ikke gå god for. Det må hun svare for selv.

- Da hun forklarte seg ved forrige høring var du justisminister, fikk hun korrekt informasjon av deg?

- Statsministeren har selvsagt fått korrekt informasjon av departementet.

- Erna feilinformerte

SV's mann i kontrollkomiteen Torgeir Knag Fylkesnes, mener dagens høring har dokumentert at statsminister Erna Solberg har feilinformert Stortinget om status for objektsikring i politiet.

Statsministeren har selv sagt at hun bygde på feil informasjon fra Politidirektoratet.

Tidligere i dag sa politidirektør Humlegård at det var krysset grønt ved en feil fra Politidirektoratets side i 2013 og 2014.

Når feilinformasjonen sto i statsbudsjettet høsten 2015, skrev Politidirektoratet mail og brev og påpekte feilen.

Tidligere justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen avviste tidligere i dag kjennskap til dette.

- Stortinget har levd i den villfarelse at grunnsikringen har vært i orden på hele justisfeltet. Så kommer vi til denne høringen, og hører at det overhodet ikke handlet om grunnsikring overhodet, men om sikringsstyrker, sier Fylkesnes.

- Vil du på den bakgrunn si at statsminister Erna Solberg har feilinformert Stortinget?

- Ja, det er helt åpenbart etter det Humlegård sa, svarer han.

- Øyeblikksbilde

Amundsen ble også spurt av Dag Terje Andersen (Ap) om han står for sin forklaring i mars i fjor.

- Ja, jeg ga et korrekt bilde, svarte Amundsen.

- Du sa på dette tidspunktet at den daværende kritikken fra Riksrevisjonen var et øyeblikksbilde, som lå tilbake i tid og at situasjonen nå var en hel annen. Nå vet vi at bare to av tolv av politiets skjermingsverdige objekter i dag er ordentlig sikret. Står du likevel ved dette?

- Ja, jeg står bak det jeg sa om at det var et øyeblikksbilde. Det var et øyeblikksbilde som gikk tilbake til 2015. I 2017 var situasjonen en helt annen, sier han, men understreker:

- Når det var snakk om permanent grunnsikring så hadde vi behov for mer tid, det ble formidlet både av meg og de andre under den forrige høringen.

Tar selvkritikk

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide forklarte seg også i dag.

- Stortinget fikk grundig informasjon, men i etterpåklokskapens lys kunne det vært fornuftig å gi Stortinget et bedre og mer helhetlig bilde av situasjonen, sa Søreide som var forsvarsminister fram til hun ble utenriksminister i oktober i fjor.

I 2010 vedtok den rødgrønne regjeringen en forskrift som sier at alle samfunnskritiske eiendommer skal terrorsikres seinest innen 1. januar 2015. Uten at Stortinget ble informert, er denne fristen nå forskjøvet til 2025.

Nåværende forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) uttrykker seg slik da han ble spurt om hvorfor Stortinget ikke var blitt informert om endringen.

- Vi har ikke kommunisert den planen. Vi hadde tjent på å rapportere tilbake til Stortinget mer fullstendig, sa han

- Vil renvaske seg selv

- Regjeringa har feilinformert, det er dypt alvorlig. Per-Willy Amundsen virket mest opptatt av å reinvaske seg selv, at han ikke ville uttale seg om tida før sin korte periode som statsråd, og at «det må dere stille spørsmål til statsministeren om». Det blir interessant å se hva statsministeren svarer. Alle kan ikke fraskrive seg ansvaret og peke på noen andre, lyser kommentaren fra Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!