- Jeg har aldri hørt om Viksveen

BERLIN (Dagbladet): Stasi-offiseren som er utpekt som spionsiktede Stein Viksveens føringsoffiser, benekter på det sterkeste at han hadde hørt journalistens navn før representanter for Politiets overvåkingstjeneste (POT) konfronterte ham med det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stein Viksveen krever å få rettslig avhør

Det er ett av nøkkelvitnene i Stasi som nå benekter ethvert kjennskap til Viksveen.

- Jeg har aldri kjent Viksveen. Første gang jeg hørte hans navn bli nevnt, var da POT-utsendingene oppsøkte meg i Berlin. Jeg har aldri vært hans føringsoffiser, og heller ikke ført en norsk spion med dekknavnet «Lanze», understreker eks-Stasi-oberstløytnant Heinz Becker (70) til Dagbladet.

Den tidligere Skandinavia-eksperten i avdeling XII i DDRs utenlandsspionasje, Hauptverwaltung Aufkläring (HVA), ble pekt ut som angivelig føringsoffiser for Viksveen alias «Lanze» etter at siktelsen mot Stavanger Aftenblads Brussel-korrespondent ble kjent 21. januar i år.

- Spurte om alt

For snart en måned siden ble Becker avhørt for andre gang av utsendinger fra POT i form av et åtte timer langt rettslig avhør med representanter for tysk justisvesen til stede.

- De spurte om alt, om mitt kjennskap til «Lanze» og Viksveen. Dersom Viksveen virkelig har spionert for oss, er det uten min kjennskap, understreker Becker.

Becker benekter ikke at den norske Stasi-spionen «Lanze» har eksistert, men han var ikke identisk med Viksveen.

Det samme har eks-oberst Edgar Gladitz gjentatt i flere samtaler med Dagbladet. Han var Beckers sjef som leder for Skandinavia-avdelingen i HVA fram til 1978.

Også Gladitz ble rettslig avhørt da POT-representantene var i Tyskland for å samle beviser for å underbygge siktelsen mot Viksveen.

Magert

Avhørsprotokollene med forklaringene til Becker og Gladitz er blant dokumentene spionsiktede Viksveen og hans forsvarer, advokat Atle Helljesen, nektes innsyn i.

Etter det Dagbladet erfarer, er årsaken til påtalemyndighetens hemmelighold at avhørene i Tyskland trolig ga et meget magert utnytte. Det var neppe mer enn en håndfull vitner som POT lyktes å oppspore.

Etter det Dagbladet erfarer, har POT konsentrert bevis-jakten mot Viksveen på grunnlag av opplysninger de har funnet i de såkalte SIRA-arkivene i Berlin.

Men eksperter som arbeider med disse arkivene understreker overfor Dagbladet at arkivene er fulle av feil og reine falsknerier, skapt av Stasi-offiserer som var ute etter å vise at de rekrutterte mange agenter - uansett om dette samsvarte med virkeligheten eller ikke.

SIRA-arkivene er journaler som ikke avslører spionenes virkelige navn, men bare opplyser om deres dekkstavn, gir stikkord for rapportene de har levert, hvem som har mottatt dem og hvordan rapportene ble vurdert i Stasi.

Selger opplysninger

De siste åra har en rekke tidligere Stasi-offiserer gjort det til et levebrød å selge opplysninger om virkelige og påståtte spioner. Etterforskere står overfor et enormt problem med å skille mellom sannhet og løgn.

Tre av POTs nøkkelvitner i Viksveen-saken er Heinz Becker, oberst Heinz Busch i HVA-VII (den militære analyseavdelingen) og sjefen for avdeling XII, oberst Klaus Røsler. I 1994 skal POT ha fått opplysninger om at Viksveen skulle ha jobbet som spion for Stasi.

Becker nekter nå ethvert kjennskap til Stein Viksveen. Oberst Busch analyserte materialet fra «Lanze», men har overfor Dagbladet bekreftet at han aldri møtte en eneste av Stasis agenter i felten. Røsler er død.

De to tidligere Stasi-offiserene Heinz Becker og Edgar Gladitz er opprørte over det de kaller spionhysteriet i Norge.

- Dette er ikke annet enn en politisk prosess, satt i scene av krefter som ikke forstår at den kalde krigen er over og at DDR som stat forsvant for ti år siden, sier Becker.

SPIONHYSTERI? To tidligere Stasi-offiserer er opprørte over Viksveen-saken og det de kaller spionhysteri.