Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har aldri møtt Breivik

Milorad Pelemis anklages for å ha gitt ordre om folkemord. Fredag ble han også beskyldt for å være Anders Behring Breiviks Serbia-kontakt. Dagbladet møtte den ettersøkte serberen i Beograd.

ETTERLYST: Milorad Pelemis nekter for både å ha møtt Anders Behring Breivik og for å ha beordret drap på sivile i Srebrenica. Foto: 
Blic
ETTERLYST: Milorad Pelemis nekter for både å ha møtt Anders Behring Breivik og for å ha beordret drap på sivile i Srebrenica. Foto: Blic Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEOGRAD (Dagbladet): - Det er bare tull. Jeg har aldri møtt Anders Behring Breivik. Jeg har aldri vært i Liberia. Det er bare dumheter, jeg er en ærlig mann, og har ingenting og skjule. sier Milorad Pelemis.
 
Dagbladet møter ham i bydelen Novi Beograd, der han bor. Pelemis kommer med selskap; en professor ved et sikkerhetsfakultet, som også viser Dagbladet dokumenter på at han har lov til å eie og bære våpen, fungerer som tolk. Han omtaler Pelemis konsekvent som «The commander».

Pelemis, er kledd i sort skinnjakke, sort genser og sorte bukser. Han har helskjegg.

Han vil ikke avbildes, men går med på å snakke med Dagbladet om beskyldningene som ble rettet mot ham i det bosniske nyhetsmagasinet Slobodna Bosna fredag.

Pelemis var kommandanten av den 10. sabotasjeenheten, som beskyldes for delaktighet i massedrapene i Srebrenica i 1995. Flere medlemmer av denne enheten var senere i Liberia som leiesoldater. Ifølge det bosniske nyhetsmagasinet, var Pelemis i Liberia på det tidspunktet Anders Behring Breivik var der.

Men Pelemis nekter for i det hele tatt å ha vært i det krigsherjede afrikanske landet.

- Fram til 2001 satt jeg fengslet på grunn av edderkopp-affæren. Siden tok myndighetene passet mitt. Jeg har aldri vært i Liberia, sier Pelemis.

Edderkopp-affæren gjaldt opprullingen av et nettverk av serbiske leiemordere som også gjorde oppdrag i utlandet. Det har ikke lykkes Dagbladet å få bekreftet om Pelemis satt fengslet i denne saken.

På spørsmål om han kjenner noen serbiske krigsveteraner som jobbet i Liberia, tenker Pelemis seg litt om.
 
- Nei, jeg kjenner ingen som har jobbet i Liberia, sier han.

Sjekker Anders Behring Breivik var i Liberia i 2002, og har hele tiden hevdet at formålet med turen var å møte en serbisk «krigshelt» som var på flukt fra Haag-tribunalet. Norsk politi har igjennom sin etterforskning ikke funnet noen grunn til å tro på at Breivik virkelig møtte en serbisk, ettersøkt krigsveteran der. De mener historien er del av massedrapsmannens forsøk på å bygge en myte rundt fortiden sin.
 
Likevel har norsk politi brukt store politiressurser for å sjekke det såkalte Serber-sporet.

Norges ambassadør i Beograd, Nils Ragnar Kamsvåg, sier til Dagbladet at ambassaden har hjulpet politiet i saken.

- Norge har fått svar på alle spørsmål som er rettet til serbiske myndigheter i denne saken, men jeg tar forbehold om at jeg ikke har oversikt over all kontakt, sier Kamsvåg til Dagbladet.

Da Pelemis navn kom opp fredag, sa aktor Svein Holden:

- Politiet er orientert om navnet, og opplysningen, og så får vi se om, og eventuelt hva, det er grunnlag for å gjøre den
nærmeste tida. 

Beskyldes for massakre Milorad Pelemis er ikke ukjent med å få rettet alvorlige anklager mot seg.

Han har ikke selv vært tiltalt ved FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i Haag, men hans navn har vært en gjenganger i vitnemål mot overordnede offiserer.

Ifølge et beskyttet vitne som vitnet ved Haag-domstolen, ga Pelemis ordre om at at 1000-1200 personer skulle henrettes i Srebrenica under massakeren i juli 1995.

MØTTE DAGBLADET: Pelemis møtte Dagbladet på denne restauranten i bydelen Novi Beograd. Pelemis ønsket ikke å bli tatt bilde av. Foto: Kristian Kahrs
MØTTE DAGBLADET: Pelemis møtte Dagbladet på denne restauranten i bydelen Novi Beograd. Pelemis ønsket ikke å bli tatt bilde av. Foto: Kristian Kahrs Vis mer

- Kommandøren var den første som kom inn i byen, 10-11 juli 1995. Men han ble såret da et FN-kjøretøy ble bombet 12. juli. Han lå skadet, og beordret ingen massakre, sier professoren som sitter ved Pelemis side.

- Dette vitnet som hevder dette var et al Qaida-medlem arrestert i USA, som skyldte på meg for å komme unna, skyter Pelemis inn.
 
Tidligere talskvinne for den internasjonale straffedomstolen for Jugoslava (ICTY), Florence Hartmann, sier at Pelemis er ettersøkt internasjonalt i forbindelse med Srebrenica-massakren.

- En arrestordre er utstedt på Milorad Pelemis i Bosnia Hercegovina, og han er rødmerket hos Interpol. Serbia har blitt oppfordret til å straffeforfølge ham, men nekter å gjøre det, sier Hartmann.

Jo Stigen, professor ved institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo, kjenner ikke saken til Pelemis, men sier at det kan være flere grunner til at han ikke er straffeforfulgt for anklagene.

- Det er først og fremst et nasjonalt ansvar å straffeforfølge krigsforbrytere, og det er ikke alle som blir tiltalt i ICTY. De har begrenset kapasitet, og må forfølge noen få saker. Desuten må en internasjonal domstol ta visse realpolitiske hensyn, sier Stigen til Dagbladet.

Sorteper Pelemis ser på det som en del av et sorteper-spill at han nå blir trukket inn i Breivik-saken.

- Det er noe som er funnet på av styresmaktene i Sarajevo for å diskredittere meg og Serbia, sier han.

Anders Behring Breivik er nærmest besatt av Serbia i sitt manifest. Han skriver blant annet at Natos angrep på Serbia i 1999, som Norge var med på, er den enkelthendelsen som bidro mest til at han gjennomførte terroren.

Stemmer anklagene mot Pelemis, passer han Breiviks beskrivelse av en serbisk krigshelt. Men heller ikke hos hos den krigsforbryter-anklagede serberen får han støtte. Pelemis har kun forakt for den norske massedrapsmannen:

- Han er mytoman. Jeg forstår ikke en gang at han for lov til å dømmes i en rett. Han er åpenbart syk i hodet, sier Pelemis.

PÅSTÅR SERBER-MØTE: Anders Behring Breivik var i Liberia i 2002. Her hevder han å ha møtt en serber på flukt fra den internasjonale straffedomstolen. Norsk politi tror ikke på Breiviks serber-historie. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
PÅSTÅR SERBER-MØTE: Anders Behring Breivik var i Liberia i 2002. Her hevder han å ha møtt en serber på flukt fra den internasjonale straffedomstolen. Norsk politi tror ikke på Breiviks serber-historie. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!