Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har aldri mottatt bestikkelser

Ehud Olmert, Israels tidligere statsminister, kjemper mot å bli dratt inn i massiv korrupsjonsopprulling.

STRIDENS KJERNE: Holyland-prosjektet i Jerusalem, som skulle huse velstående israelitter - etter at store mengder penger ulovlig hadde skiftet eiere. Foto: AP/Sebastian Scheiner
STRIDENS KJERNE: Holyland-prosjektet i Jerusalem, som skulle huse velstående israelitter - etter at store mengder penger ulovlig hadde skiftet eiere. Foto: AP/Sebastian Scheiner Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det var i forrige uke at Uri Messer, Olmerts mangeårige venn og advokat, sammen med fem andre menn ble arrestert i det som ser ut til å være en massiv korrupsjonsskandale i Jerusalem.

Flere millioner dollar i bestikkelser skiftet eier under bordet i forhandlingene om flere store boligprosjekter i Jerusalem.

Det største prosjektet, det såkalte Holyland-prosjektet, ble forhandlet om mens Olmert var borgermester i byen. To andre byggeprosjekter, der det også skal ha forekommet massive bestikkelser, ble forhandlet fram mens Olmert var industri-, handels- og arbeidsminister i Israel.

InvolvertSmertelig klar over at dette er en stilling hvor det er nærliggende å tro at han kunne ha hatt kjennskap til hva som foregikk, kjemper Olmert nå beinhardt for å unngå å trekkes inn i skandalen.

Det er på det rene at departementet var involvert i forhandlingene mens Olmert satt ved roret - men foreløpig ikke om den forbudte pengefordelingen også var kjent for statsapparatet.

- Jeg tar avstand fra disse insinuasjonene. De er totalt uten rot i virkeligheten, freste Olmert overfor militærradiostasjonen.

Ifølge Jerusalem Post har Olmert, som var på reise i Spania, satt seg på flyet hjem fra Madrid for å renvaske seg fra korrupsjonsbeskyldningene.

Luksus- Jeg vet ikke hva dette handler om, hevder Olmert.

- Jeg har aldri mottatt bestikkelser, sier han ifølge AP.

Kjernen i saken ligger i at Hillel Charni, lederen for Holyland-prosjektet, sammen med Messer og en gruppe framstående forretningsmenn, skal ha bestukket seg vei gjennom kraftige protester for å reise boligprosjektet - som forutsatte at bygningslovene i Jerusalem ble brutt for å kunne åpenbare seg i full prakt.

Prosjektet skulle omfatte en gigantisk leilighetskompleks med luksusboliger, to hoteller og en stor modell av det gamle Jerusalem.

Beboere i området prosjektet skulle bygges protesterte vilt, og sendte inn over 300 protestbrev til de lokale myndighetene.

Ifølge beboerne ville prosjektet forårsake massive trafikk- og parkeringsproblemer, og gjøre massive innhogg i landskapet.

Trakk segDette er ikke første gang Olmert trekkes inn i korrupsjonssaker.

De seneste to årene har Olmert vært gransket av israelsk politi for misligheter i totalt seks saker.

I et rettslig avhør i mai 2008 forklarte den amerikanske finansmannen Morris Talansky hvordan han i femten år hadde forsynt Olmert med hundretusener av dollar. Pengene skal han ha anvendt på dyre reiser og varer til seg selv.

I en TV-sendt tale 30. juli samme år opplyste Olmert at han trakk seg som leder for partiet Kadima på grunn av alvorlige korrupsjonsanklager.

KJEMPER: Ehud Olmert kan ha kjent til massiv korrupsjon hos israelske bygningsmyndigheter. Foto: EPA/Abir Sultan
KJEMPER: Ehud Olmert kan ha kjent til massiv korrupsjon hos israelske bygningsmyndigheter. Foto: EPA/Abir Sultan Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!