TILBAKE: Den norske legen Mads Gilbert er igjen på plass på Shifa-sykehuset i Gaza by, hvor han også jobbet under krigen i 2009. Foto: NORWAC/NTB SCANPIX
TILBAKE: Den norske legen Mads Gilbert er igjen på plass på Shifa-sykehuset i Gaza by, hvor han også jobbet under krigen i 2009. Foto: NORWAC/NTB SCANPIXVis mer

- Jeg har aldri opplevd det så folketomt her

Legen Mads Gilbert er tilbake i Gaza by.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norske legen Mads Gilbert er igjen på plass på Shifa-sykehuset i Gaza by, hvor han også jobbet under krigen i 2009.

Da Dagbladet snakket med ham mandag satt han i en ambulanse på vei til sykehuset for å jobbe.

- Jeg har hørt at det er 800 skadde og 100 døde. Jeg er klar til å gå rett i arbeid nå, sier Gilbert.

- Jeg har aldri opplevd det så folketomt her. Folk er redde og holder seg innendørs, sier legen, som til daglig er avdelingsleder for Akuttmedisinsk avdeling ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).

Blodig dag Søndagen ble minst 11 mennesker drept i det hittil blodigste angrepet mot Gaza.

Målet var Hamas' rakettsjef Yihia Abayah, men det er usikkert om han døde i angrepet.

Nyttårsaften 2008 reiste Gilbert til Gaza sammen med sin kollega Erik Fosse for å bistå på sykehusene i det krigsrammede området etter Israels angrep på og invasjon av Gaza.

Alene i Gaza Begge to fikk betydelig internasjonal medieomtale fordi utenlandske journalister og solidaritetsarbeidere i lang tid var blitt nektet adgang til Gazastripen. De norske legene var dermed blant de eneste ikke-arabiske som kunne rapportere ut, og de ble mye brukt som kilder av norske og internasjonale medier.

- Bombingen må stoppe umiddelbart. Grensene må åpnes. Og denne konflikten må få en politisk løsning. 60 år med krig og helvete er nok, sa de to legene da de landet på Gardermoen 12. januar 2009. 

Ble kritisert De to legene har også fått kritikk for å ha blandet kortene som leger og journalister. Begge har også bakgrunn som venstreradikale, noe de heller ikke har lagt skjul på.

- Er det vi som har iscenesatt dette? Vi har med fare for vårt eget liv gått inn og jobbet dag og natt for å jobbe med kritisk skadde kvinner og menn, unge og gamle. Dette er nokså fantasifullt, sa Erik Fosse om kritikken.

- Det er ingen hemmelighet at vi har jobbet for palestinerne i 30 år.

MANGE SKADD: Søndagen ble minst 11 mennesker drept i det hittil blodigste angrepet mot Gaza. 

Målet var Hamas' rakettsjef Yihia Abayah, men det er usikkert om han døde i angrepet. Foto: REUTERS/SUHAIB SALEM/NTB SCANPIX
MANGE SKADD: Søndagen ble minst 11 mennesker drept i det hittil blodigste angrepet mot Gaza. Målet var Hamas' rakettsjef Yihia Abayah, men det er usikkert om han døde i angrepet. Foto: REUTERS/SUHAIB SALEM/NTB SCANPIX Vis mer