- Jeg har aldri opplevd en mer rotete forhandling, jeg tør å si at regjeringen er uprofesjonelle

Unios forhandlingsleders tale fikk svært lang applaus blant de streikende i dag.

SKUFFET:  Leder av Politiets Fellesforbund og forhandlingsleder, Arne Johannessen, sier han aldri har opplevd en mer rotete forhandling enn i år. Her etter appellen på Klingenberg kino i Oslo. Foto: Hilda Nyfløt / Dagbladet
SKUFFET: Leder av Politiets Fellesforbund og forhandlingsleder, Arne Johannessen, sier han aldri har opplevd en mer rotete forhandling enn i år. Her etter appellen på Klingenberg kino i Oslo. Foto: Hilda Nyfløt / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I natt brøt forhandlingene sammen, og rundt 25 000 offentlige ansatte er tatt ut i streik. Forhandlingsleder i Unio, Arne Johannessen, holdt appell i dag til frammøtte streikere på Klingenberg kino i Oslo.

- Jeg har aldri opplevd en mer rotete forhandling, jeg vil tørre å si at regjeringen er uprofesjonelle. Jeg er vant til at de lytter til argumentene vi kommer med, men det gjorde de ikke denne gangen, sier Johannessen fra talerstolen.

- Ikke dugnadsarbeid Unio antar at lønnsforskjellen mellom ansatte med høyere utdanning i offentlig og privat sektor er mellom 150 000 og 250 000 kroner. Unio godtar ikke at lønnsgapet til privat sektor fortsetter å øke.

- I løpet av de 13 dagene forhandlingene varte var det ikke vist noen vilje til å møte våre kravene våre, sier Johannessen, som fikk en svært lang applaus fra de frammøtte i kinosalen.

- URETTFERDIG:  Høgskolelektor ved lærerutdanninga i Oslo, Brit Nordbrønd, mener det er urettferdig at hun med ti års akademisk utdanning ikke skal tjene bedre. - Hvorfor skal vi sitte på Blindern i årevis? Vi burde få betalt mer. Jeg er villig til å streike lenge, sier hun. Foto: Hilda Nyfløt / Dagbladet
- URETTFERDIG: Høgskolelektor ved lærerutdanninga i Oslo, Brit Nordbrønd, mener det er urettferdig at hun med ti års akademisk utdanning ikke skal tjene bedre. - Hvorfor skal vi sitte på Blindern i årevis? Vi burde få betalt mer. Jeg er villig til å streike lenge, sier hun. Foto: Hilda Nyfløt / Dagbladet Vis mer

Det er 28 år siden forrige storstreik i staten, og Johannessen har vært med på flere av forhandlingene de siste årene.

-Det er regjeringens skyld at vi streiker. Det er umulig å forstå at vi skal tjene så dårlig i forhold til de private. Det er på tide å ta utdanning, forskning, sykepleie og politi på alvor, ble det sagt fra talerstolen.

Sigve Bolstad, forhandlingsleder i Unio stat og nestleder i polities fellesforbund gjentok ordene «vi driver ikke dugnadsarbeid» flere ganger fra talerstolen.

MØTE: Forhandlingsleder i Unio stat, Arne Johannessen, forhandlingleder i Unio kommune Mimi bjerkestad, og leder i Unio Anders Folkestad etter samlingen på Klingenberg kino. Foto: Hilda Nyfløt
 og Anders Folkestad leder av Unio på Klingenberg Kino under Streikestart for UNIO. 
Foto: Hilda Nyfløt / Dagbladet
MØTE: Forhandlingsleder i Unio stat, Arne Johannessen, forhandlingleder i Unio kommune Mimi bjerkestad, og leder i Unio Anders Folkestad etter samlingen på Klingenberg kino. Foto: Hilda Nyfløt og Anders Folkestad leder av Unio på Klingenberg Kino under Streikestart for UNIO. Foto: Hilda Nyfløt / Dagbladet Vis mer

- Øret til regjeringen var døvt, sa en annen.

Taler gjennoms streik Forhandlingleder i kommunen i Unio, Mimi Bjerkestrand og leder av Unio, Anders Folkestad, deltok også på samlingen.

- Dette er en innvestering for framtidige arbeidstakere. Nå har vi talt gjennom forhandlig og mekling og nå skal vi tale gjennom streik, sier Folkestad til Dabladet etter appellene.

- I tillegg spilte regjeringen overrasket over at vi gikk ut i streik, sier Johannessen.

- Ikke akseptabelt Fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aaserud uttrykte i morgentimene skuffelse over resultatet av forhandlingene.

LÆRERYRKET DÅRLIG BETALT:  Førstelektor Siri Haukenes er skuffet over at «utdanning ikke lønner seg». - Lærere tjener bedre på ungdomstrinnet, lønna rimer ikke, sier hun. Foto: Hilda Nyfløt / Dagbladet
LÆRERYRKET DÅRLIG BETALT: Førstelektor Siri Haukenes er skuffet over at «utdanning ikke lønner seg». - Lærere tjener bedre på ungdomstrinnet, lønna rimer ikke, sier hun. Foto: Hilda Nyfløt / Dagbladet Vis mer

- Dette var uventet, og ikke slik vi ønsket. Vi har mistet fem forhandlingsdager hvor vi kunne kommet fram til gode løsninger, sier Aaserud til Dagbladet.

- Forhandlingsleder i Unio, Arne Johannessen, sier han aldri har opplevd en mer rotete forhandling og at regjeringen var uprofesjonelle. Hvordan opplevd dere forhandlingene?

- Vi har vært opptatt av å gjennomføre lønnstillegget innen forsvarlige rammer. Og i en slik forhandlingssituasjon føler begge parter at de ikke når fram til enighet.

«Jeg er skuffet og synes det er beklagelig at det ikke lot seg gjøre å komme til enighet gjennom meklingen. Vi har vist stor vilje til forhandlinger og kommet organisasjonene i møte med gode forslag og en økonomisk ramme som ville sikret alle statsansatte en betydelig vekst i kjøpekraften», skriver sier Aaserud i en pressemelding.

Hun forklarer at partene var for langt unna hverandre da det ble brudd i natt og at kravene om lønnsvekst ikke var «i nærheten» av det regjeringen kunne akseptere.

- Vi må ta inn over oss den usikre og ustabile situasjonen som råder i den globale økonomien og særlig i Europa. Dette påvirker også norsk økonomi, norske bedrifter og arbeidsplasser her hjemme. Det er både overraskende og skuffende at organisasjonene ikke har tatt dette alvoret inn over seg. Vi er nødt til å gjøre det. Derfor har vi nå kommet i den situasjonen vi har, avslutter Rigmor Aasrud.

Lei lav lønn Høgskolelektor ved lærerutdanninga ved Høgskolen i Oslo, Brit Nordbrønd, mener det er urettferdig at hun med ti års akademisk utdanning ikke skal tjene bedre.

I STREIK:  Det var klar enighet om å kjempe for høyere lønn blant de streikende som møtte fram på Kligenberg kino i Oslo i dag. Foto: Hilda Nyfløt / Dagbladet
I STREIK: Det var klar enighet om å kjempe for høyere lønn blant de streikende som møtte fram på Kligenberg kino i Oslo i dag. Foto: Hilda Nyfløt / Dagbladet Vis mer

- Hvorfor skal vi sitte på Blindern i årevis? Vi burde få betalt mer. Jeg er villig til å streike lenge, sier hun.

Også kollega og førstelektor Siri Haukenes er skuffet over at «utdanning ikke lønner seg».

- Lærere tjener bedre på ungdomstrinnet, lønna rimer ikke, sier hun.