Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har aldri rørt barna

Norges Idrettsforbund har advart alle kretser i Norge om denne 36-åringen, men han vil fortsatt drive med barneidrett.

ANHOLDT AV POLITIET: 36-åringen har dukket opp ved flere trenigner og kamper også etter at han ble utestengt av Idrettsforbundet. For to uker siden dømte han en kamp mellom to Jenter 15 år-lag i Asker, der han ble anholdt av politiet fordi en trener ikke fikk identiteten til å stemme. Foto: PRIVAT
ANHOLDT AV POLITIET: 36-åringen har dukket opp ved flere trenigner og kamper også etter at han ble utestengt av Idrettsforbundet. For to uker siden dømte han en kamp mellom to Jenter 15 år-lag i Asker, der han ble anholdt av politiet fordi en trener ikke fikk identiteten til å stemme. Foto: PRIVAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Mannen på bildet har gjennom flere år oppsøkt en lang rekke fotball-, håndball-, innebandy- og svømmeklubber i Sør-Norge under minst seks ulike identiteter for å jobbe med barn og unge.

Han har siden i fjor vært utestengt fra all idrett i Norge av Idrettsforbundets domsutvalg, men har så seint som de siste ukene opptrådt blant annet som fotballdommer og meldt seg på kurs for å lære mer om barneidrett.

- Frykter lovbrudd Norges Idrettsforbund valgte tidligere denne måneden å sende ut en ny advarsel til samtlige idrettskretser i landet, denne gangen med 36-åringens bilde, navn og aliaser. Da hadde det blitt registrert en episode ved Norway Cup, en kamp mellom 15 år gamle jenter i Asker der han dukket opp som dommer, et påstått skadeverk på Nordstrand og andre henvendelser om 36-åringen.

- Vi frykter at denne mannen kan være i stand til ulovligheter overfor barn. Generelt har han åpenbart interesser på våre arenaer som vi ikke kan akseptere. Utestengelsen fra domsutvalget var et virkemiddel for å forsøke å holde ham unna barna, men denne mannen er altså fremdeles i aktivitet, sier kommunikasjonssjef Per Tøien i Norges Idrettsforbund.

Forbundet mener også det er godt dokumentert at 36-åringen reagerer med truende meldinger og adferd overfor ledere og klubber når han blir bortvist eller konfrontert. NIF jobber kontinuerlig med å samle informasjon som kan danne grunnlag for en straffesak, og håper at politiet kan prioritere etterforskningen.

- Vi har hatt en god dialog med politiet, som advarer idrettslagene mot å ha noe med mannen å gjøre, men vi håper at en etterforsker nå kan settes av til å gjennomgå saken ordentlig, sier Tøien.

Rundt ti konkrete situasjoner skal ha blitt meldt inn til forbundet siden domsutvalget i NIF skrev at: «De forhold [N.N] er funnet skyldig i har foregått over tid og med en viss intensitet, og har medført uro, ubehag og til dels frykt hos de personer og idrettsorganisasjoner som er blitt berørt.  Det er ikke fremkommet med ønskelig klarhet hva som ligger til grunn for [hans] adferd, og hva som motiverer hans handlinger».

Mange roller Mannen er straffedømt seks ganger, for blant annet bedragerier, trusler og skadeverk. En dom i 2003 dreide seg om omfattende trakassering av et foreldrepar fordi de ikke ville la deres åtte år gamle sønn være sammen med mannen. I 2007 ble han i Oslo tingrett dømt for å ha begått overgrep mot en åtte år gammel gutt i en svømmehall i Oslo, men ble i straffesaken frikjent i lagmannsretten. Han ble likevel dømt til å betale erstatning til offeret i en sivil sak.

I 2008 åtte ble han dømt for omfattende trusler mot to gutter som vitnet i overgrepssaken.

Kretsene til samtlige idrettslag i Norge er nå advart om at 36-åringen presenterer seg som både trener, dommer, talentspeider og med andre tilbud, blant annet at han kan måle ballhastighet med laser.

Ifølge Idrettsforbundet har mannen ofte blitt værende igjen etter treninger for å leke med barna. Tidligere har det blitt kjent at mannen har vært tilknyttet en lang rekke skoler og SFO i Oslo-området, blant annet som lærervikar.

Oslo tingrett mente i 2007 at mannen hadde en «påfallende interesse for å være sammen med mindreårige gutter også i fritiden».

- Ballek En rekke idrettsledere har fortalt Dagbladet om situasjoner de oppfattet som ubehagelige.

- Vi tok ham i å være med på balleken med ungene. Når du ikke er far selv eller har tillitsverv så er det veldig
rart, sier Tron Mathisen, leder i fotballgruppa i Nordstrand IF.

I en kort periode var 36-åringen medlem i idrettslaget. Da de ble kjent med ryktet hans før sommeren i fjor,
synes de det var så ubehagelig at de ba  han holde seg unna.                                                      

- Vi sa til han at av vi ikke trodde han passet inn hos oss. Klubben gikk også i dialog med politiet og lagde en ordning om at vi skulle ringe dem hvis han dukket opp. Det er en vanskelig situasjon. Som voksen og ansvarlig i en klubb så kan man ikke sitte å vente på at det skal skje noe. En stund leide vi inn vakter på idrettsområdet  fra morgen til kveld. Vi torde ikke annet, forteller  fotballederen.  

For drøyt to år siden tok mannen kontakt med Frogner IL, ifølge klubben under falskt navn. Her tilbød han seg å være trener for et
guttelag av 13-14-åringer.

- Gode trenere vokser ikke på trær, så når noen tilbyr seg så er vi i utgangspunktet positive, sier leder i fotballgruppa i Frogner IL Are Berg.

Etter en stund fikk foreningen tips om at han var en annen enn den han utga seg for å være.

- Konfrontert med opplysningene ble han veldig sint. Han hadde en unormal reaksjon. Han som var leder da fikk noen ubehagelige meldinger som var på grensen til trusler, forteller Are Berg.

Idrettslaget erklærte han som uønsket på anlegget, men likevel fortsatte mannen å dukke opp i flere måneder.

-  Det eneste vi vet er at han var en bedrager og utga seg for å være en annen enn han var. Det har vi en nulltolleranse for, sier
han.

Slutter ikke Dagbladet møtte den omtalte 36-åringen i går kveld. Han var da iført en jakke med logoer fra en håndballklubb i Oppland.

Han opplyser at han så seint som forrige helg var dommer i fem håndballkamper, og at han har en løpende avtale med et innebandymiljø, men vil ikke si hvor han er aktiv for øyeblikket. Mannen mener han aldri har fått negative tilbakemeldinger på jobber han har gjort i idretts-Norge, og at utestengelsen av ham har skjedd på uriktig grunnlag.

Han vil derfor ikke vil slutte med engasjementet, som han regner som en viktig ekstrainntekt.

- Hvis jeg holder meg unna, aksepterer jo jeg at det de sier er sant. Men jeg forholder meg ikke til løgner. Jeg har bare holdt på som jeg har gjort siden 1991, sier 36-åringen.

Han opplyser at han bare har brukt to falske identiteter, og at resten av identitetene han benytter er reelle navnebytter i folkeregisteret. Han bekrefter at årsaken til navnesjongleringen er for å unnslippe beskyldninger som verserer «internt i Idrettsforbundet og politiet». Han legger ikke skjul på truslene og bedrageriene han er straffedømt for, men understreker at han ikke «løper etter barn» seksuelt.

- Jeg gjør mye rart, det er riktig, men jeg har aldri gjort noe fysisk overfor noen og har aldri rørt barn. Jeg har heller aldri truet spillere, foreldre eller klubber. Politipatruljer har sagt til meg at jeg er mistenkt for flere overgrep, men de vil ikke engang si hvor det skal ha skjedd, sier mannen til Dagbladet.

Han mener beskyldningene fra Idrettsforbundet og andre faller på sine egen urimelighet, og at han vil saksøke forbundet.

ADVARER ALLE: Oslo idrettskrets og alle andre kretser innen Norges idrettsforbund advarer i høst sine lag mot den spesielle mannen.
ADVARER ALLE: Oslo idrettskrets og alle andre kretser innen Norges idrettsforbund advarer i høst sine lag mot den spesielle mannen. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!