Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har aldri sagt Gaarder har skylden

Men han har bidratt til å legitimere angrep på jøder, sier Mona Levin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Skribent og kulturanmelder i Aftenposten, Mona Levin, ble på fredag intervjuet av den store israelske avisa Haaretz, der hun blant annet uttaler at den anti-israelske atmosfæren i Norge etter Libanon-krigen ga voldsmenn muligheten til å legitimere sine handlinger.

Hun har tidligere skrevet at den omtalte kronikken Jostein Gaarder skrev i

Aftenposten har bidratt til anti-jødiske holdninger, og gjentar dette til Haaretz. Kronikken skapte heftig debatt i mange uker i august og en «oppklarende» ny kronikk av Gaarder.

- De tror jødehat er folkemeningen

- Jeg står inne for uttalelsen til Haaretz. Det er ikke tilfeldig at dette

skjer nå, sier Levin, og peker både på skytingen mot synagogen og det som

skal ha vært konkrete planer om å sprenge den israelske ambassaden eller

synagogen.

13 SKUDD: Det er foreløpig ikke kjent hvem som skjøt mot fasaden til Det mosaiske trossamfunn i Bergstien 13 for en uke siden. Foto: HÅKON EIKESDAL
13 SKUDD: Det er foreløpig ikke kjent hvem som skjøt mot fasaden til Det mosaiske trossamfunn i Bergstien 13 for en uke siden. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer

- Slik jeg ser det kan Gaarders kronikker, debatten i kjølvannet av dem og den norske venstresidas enøyde kritikk av hele midtøsten-komplekset til fortrengning av alle andre konflikter i verden, ha bidratt til en legitimering av voldshandlinger rettet mot jøder, fortsetter hun.

- Enkelte tror de har fått frikort til å si og gjøre hva de vil. På grunn

av hatet mot Israel som som i årevis har blitt pisket opp i Norge, tror

enkelte gale mennesker at jødehatet er folkemeningen her - og handler på

bakgrunn av det, sier Levin.

Hun har selv sett skadene på synagogen i Bergstiveien og kaller skytingen en «skjendig voldshandling».

- Jeg tror ikke at noen vil at vi skal ha det slik i Norge, sier hun.

- Feilsitert

image: - Jeg har aldri sagt Gaarder har skylden

Levin reagerer sterkt på at hun på radio idag skal ha blitt sitert på at Gaarder «har skylden» for skuddene mot synagogen.

- Det er helt feil.

Hun understreker at hun heller ikke ønsker noen ny debattrunde rundt Gaarders kronikker.

- Jeg beklager at angrepet på synagogen i en artikkel Nettavisen hadde tidligere i dag har blitt knyttet så sterkt opp mot Jostein Gaarder. Jeg har aldri sagt at «Nå ser Gaarder resultatet», jeg har ikke ment koblingen så direkte, så det får Nettavisen stå for. Skribenten står imidlertid inne for selve sitatet:

«Hatet mot Israel er i visse kretser så rabiat at det har resultert i et økt hat mot norske jøder. Når en internasjonalt anerkjent forfatter som Jostein Gaarder skriver sine kronikker, legitimerer det på en måte et slikt hat. Nå ser vi resultatene.»

- Frykter ikke etterforskningen

I går ble tre av de fire som er siktet både for skytingen mot synagogen og for terrorplanene fengslet med brev- og besøkskontroll.

Oslo tingrett mener det er skjellig grunn til mistanke når det gjelder terroranklagene for tre menn, fordi to av dem i en avlyttet samtale diskuterte et mulig granatangrep på den amerikanske ambassaden og/eller synagogen.

- Vi har med interesse merket oss at retten kun har funnet ett bevis i forhold til terrorisme - en samtale i det private rom fra 8. august. Samtidig presiserer retten at det kreves sterkere bevis til domfellelse en til varetekt. Min klient frykter på ingen måte at denne samtalen etterforskes og regner med at det vil belyse at han ikke har gjort noe straffbart, sier advokat John Christian Elden til NTB i dag.

Han forsvarer den antatte hovedmannen, en 29 år gammel norskpakistaner som så langt er den eneste av de siktede som ifølge politiet har hatt uttalt islamistiske og antivestlige holdninger.

I en avlyttet telefonsamtale sa en av de andre siktede at han ønsket å «skjære halsen over» på den israelske ambassadøren, men dette blir av tingretten sett på som en meningsytring som ikker er straffbar.

<B>- NÅ FÅR VI RESULTATET:</B> Mona Levin mener årevis med jødehat i den norske offentligheten er medvirkende til at personer vil uttøve vold mot synagogen i Oslo og den israelske ambassaden.