DREPT: Jean McConville (t.v.) - her med sine tre barn - ble dratt ut av familieboligen i Belfast rett før jul i 1972. Liket ble funnet nedgravd på en strand i 2003, fire år etter at IRA innrømmet å ha drept henne. Foto: Reuters / NTB scanpix
DREPT: Jean McConville (t.v.) - her med sine tre barn - ble dratt ut av familieboligen i Belfast rett før jul i 1972. Liket ble funnet nedgravd på en strand i 2003, fire år etter at IRA innrømmet å ha drept henne. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer

- Jeg har aldri sagt hvem det var, jeg ville ikke si det til politiet

Sønnen til kvinnen som ble drept av IRA i Nord-Irland i 1972, sier at han vet hvem som er ansvarlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men han tør ikke si mer enn det.

Michael McConville som var 11 år da drapet skjedde, er fornøyd med at politiet tar saken på alvor og at leder for det irske partiet Sinn Féin, Gerry Adams, er pågrepet og blir avhørt av politiet.

Sammen med sine ni søstre og brødre så han moren Jean McConville, bli dratt ut av familieboligen i Belfast rett før jul i 1972. Liket ble funnet nedgravd på en strand i 2003, fire år etter at IRA innrømmet å ha drept henne.

- Jeg har aldri sagt hvem det var, og fortsatt ikke fortalt til noe hvem det var. Jeg ville ikke si det til politiet. Hvis jeg hadde gjort det, ville enten jeg eller noen i familien eller en av mine barn bli skutt av disse menneskene. Alle tror at dette er over, men det er ikke, sier den voksne McConville til BBC torsdag.

Jean McConville ble beskyldt av IRA for å være informant for britene.

Vanskelig år En norsk Nord-Irland-ekspert tror ikke Gerry Adams må gå av som partileder i Sinn Féin.

- Han har meldt seg selv, har latt seg arrestere og sagt at han vil renvaske seg. Så jeg tror ikke denne saken får noe å si for hans framtid som partileder, sier førstelektor Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder til NTB.

Adams ble pågrepet onsdag og avhøres om drapet på tibarnsmoren Jean McConville (37), som ble bortført og drept av IRA i 1972. Liket ble ikke funnet før i 2003.

Adams sier at han er uskyldig og ikke har vært innblandet i saken.

PÅGREPET: Sinn Féin-leder Gerry Adams. Foto: AFP / Peter Muhly / NTB scanpix
PÅGREPET: Sinn Féin-leder Gerry Adams. Foto: AFP / Peter Muhly / NTB scanpix Vis mer

- Drapet skjedde i 1972 i det som var det verste året under konflikten i Nord-Irland. Det var det året IRA delte seg i to, og da det er vanskeligst å få oversikt over hva som skjedde. Det var et år da partene på begge sider også drepte sine egne, sier Mustad.

EU-valg Han tror ikke Adams kommer til å bli siktet i saken.

- Det skyldes at han har den posisjonen han har, og at drapet skjedde i en så uoversiktlig tid. Det er derfor et spørsmål hva som kan føres til torgs av bevis. Derfor skal det også mye til for at en slik sak kan føre til en domfellelse, sier Mustad.

Han sier at McConvilles sønn har sagt at han vil føre en sivil sak mot Adams dersom det ikke blir reist noen tiltale mot ham.

Mustad tror heller ikke drapssaken kommer til å få noen innvirkning på støtten til Sinn Féin under valget til EU-parlament i slutten av mai. Partiet stiller kandidater både i Nord-Irland og Irland.

Gerry Adams har nå forlatt nordirsk politikk og sitter i parlamentet i republikken Irland.

(NTB)

INGEN KONSEKVENSER: Nord-Irland-ekspert Jan Erik Mustad tror ikke Gerry Adams må gå av som partileder i Sinn Féin. Foto: Trine Andersen / NTB scanpix
INGEN KONSEKVENSER: Nord-Irland-ekspert Jan Erik Mustad tror ikke Gerry Adams må gå av som partileder i Sinn Féin. Foto: Trine Andersen / NTB scanpix Vis mer