- Jeg har aldri sett en rein gjøre noe liknende før

Våryr rein prøver seg på snøskuter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Moa-Maria Kero (26) fikk seg en stor overraskelse da hun tittet ut vinduet gjennom sitt i Longyearbyen på Svalbard sist fredag.

Utenfor oppdaget hun en våryr rein som prøvde seg på en snøskuter parkert på gårdsplassen.

- Aldri opplevd liknende Da Kero la ut videoen på sin Facebook-side på fredag, begynte den å spre seg. Nå har videoen blitt delt 365 ganger.

- Jeg tenkte det bare var en morsom video, men jeg trodde ikke den ville ta av så mye.

26-åringen vet ikke hvem som eier snøskuteren, men sier at hun ikke hadde brydd seg om det var sin egen.

- Jeg bare lo og tenkte «å gud, er det mulig». Jeg ser ofte rein utenfor vinduet mitt, men har aldri sett noe liknende før.

I videoen ser man reinen i det den gjør to forsøk på å parre seg med skuteren.

Styrt av testosteron Nicholas Tyler er reinekspert og førsteamanuensis ved Universitetet i Tromsø. Han er sikker på at reinen i videoen er en ung bukk.

- For store bukker faller testosteronnivået i løpet av brunst i oktober. Dermed slutter de å være sekuselt aktive og kaster gevirene sine. Unge hanner oppnår ikke det samme nivået av testosteron, og hormonnivået faller ikke etter brunst. Dette fører til at de bærer geviret gjennom hele vinteren, og er seksuelt aktive hele perioden, sier Tyler.

Reineksperten tror at den unge hannen i videoen har vært på utkikk etter seksuelt mottakelige simler de siste fem månedene, og mest sannsynlig ikke funnet en eneste en.

Dette mener han er grunnen til at reinen ble trigget av snøskuteren. Likevel er ikke alt håp ute for bukken.

- Veldig skjelden skjer det at simler ikke er klare i oktober, så det kan hende at bukken får seg en omgang til slutt, ler Tyler.

FILMET: Moa-Maria Kero (26) er fra Luleå i Sverige, men er bosatt på Svalbard hvor hun jobber i bookingen og administrasjonen på restauranten «Huset». Foto: Privat
FILMET: Moa-Maria Kero (26) er fra Luleå i Sverige, men er bosatt på Svalbard hvor hun jobber i bookingen og administrasjonen på restauranten «Huset». Foto: Privat Vis mer