FORSVARER SEG: Storbritannias statsminister, David Cameron, stilte i et ekstraordinært møte i parlamentet i dag for å forsvare seg mot anklagene om sitt tette forhold til Rupert Murdochs mediekonsern News Corp. Foto: REUTERS/Parbul TV via Reuters TV
FORSVARER SEG: Storbritannias statsminister, David Cameron, stilte i et ekstraordinært møte i parlamentet i dag for å forsvare seg mot anklagene om sitt tette forhold til Rupert Murdochs mediekonsern News Corp. Foto: REUTERS/Parbul TV via Reuters TVVis mer

- Jeg har aldri sett henne i pysjamas

Storbritannias statsminister, David Cameron, kjemper for å motbevise for nært forhold til News Corp og Rebekah Brooks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cameron trekkes stadig lenger inn i avlyttingsskandalen rundt News of the World og moderselskapet News Corp.

Avsløringen av den omfattende telefonavlyttingen har ført til at avisa ble lagt ned av eieren Rupert Murdoch, ti personer er arrestert, to toppsjefer i politiet har trukket seg og statsministeren er havnet i en politisk storm.

Innrømmer tabbe Cameron beskyldes for å ha hatt altfor nære bånd til tidligere medarbeidere i den nå nedlagte søndagstabloiden og han er under et voldsomt press. Derfor avlyste statsministeren deler av sin planlagte reise i Afrika og kom hjem til ekstraordinært møte i parlamentet i dag. Her forsøkte han å forsvare seg etter beste evne.

Cameron innrømmet at sett i ettertid var det en tabbe å ansette tidligere News of the World-redaktør Andy Coulson som kommunikasjonssjef.

- I ettertid og med alt som er skjedd ville jeg ikke ha tilbudt ham jobben, og jeg regner med at han heller ikke ville ha tatt den, sa Cameron.

- Grunnleggende unnskyldning Coulson gikk av som redaktør i 2007 etter at en av hans reportere ble fengslet for telefonhacking. Coulson nektet for at han visste noe om hackingen, og Cameron ansatte ham noen få måneder seinere. I januar i år sluttet Coulson i jobben, og 8. juli ble han arrestert i forbindelse med avlyttingsskandalen.

- Hvis det viser seg at jeg har blitt løyet for, så vil det være et øyeblikk for grunnleggende unnskyldning, og i det øyeblikket kan jeg forsikre dere om at jeg ikke vil svikte, sa Cameron til de folkevalgte.

Cameron er under et enormt press, og har også vært uheldig med timingen. Da the Guardian fortalte historien som fikk saken til å eksplodere om hvordan News of the World hadde avlyttet telefonsvareren til den drepte skolejenta, Milly Dowler, i 2002, var Cameron i Afghanistan. Da landets øverste politimann, Paul Stephenson, trakk seg på grunn av kritikk mot hvordan politiet hadde etterforsket avlyttingen, var Cameron på et fly til Sør-Afrika.

- Ikke overnattingsfest Den 80-år gamle mediemogulen, Rupert Murdoch, møtte i går til høring for en komité i det britiske parlamentet. Han beklaget, men ville ikke ta noe ansvar. Cameron forsøkte å bruke noen av Murdochs uttalelser for alt de var verdt. Blant annet la Cameron vekt på at Murdoch mente han hadde hatt et tettere forhold til Camerons forgjenger, Gordon Brown.

Cameron skal ha hatt 26 møter med tidligere News of the World-redaktør, Rebekah Brooks, siden han ble statsminister i fjor. Brooks var på dette tidspunktet sjef for News International, et datterselskap av News Corp. Brooks trakk seg fra denne stillingen 15. juli, og ble arrestert søndag i forbindelse med avlyttingsskandalen.

- Jeg har aldri holdt overnattingsselskap eller sett henne i pysjamas, sa Cameron. '

Cameron nektet imidlertid å avvise om han diskuterte det store budet News International planla å legge inn på det attraktive TV-selskapet BSkyB. Nå har News International trukket sitt bud.

- Jeg har ingen upassende samtaler, var alt Cameron ville si etter å ha blitt spurt gang på gang. Det samme har Rebekah Brooks sagt om samtalene.

- Ignorerte fakta Labour-leder Ed Miliband mener konservative Cameron gjorde alt han kunne for å unngå å høre advarslene som kom mot Coulson. Han trekker fram avisartikler både i the Guardian og New York Times i 2009 og 2010 som hevdet at telefonhacking var utbredt i News of the World og at Coulson hadde instruert reportere om å gjøre det.

- Dette kan ikke settes på kontoen for inkompetanse. Det var et bevisst forsøk på å skjule fakta om herr Coulson. Han ble advart, og han valgte å ignorere advarslene, sier Miliband.

- Du tar ikke avgjørelser i ettertid. Du tar dem i nåtid. Du lever og du lærer, og tro meg: Jeg har lært, sa Cameron.

IKKE PÅ OVERNATTINGSFEST: Storbritannias statsminister, David Cameron avviser at forholdet han har hatt til Rupert Murdochs konsern og særlig tidligere News of the World-redaktør Rebekah Brooks har vært for tett. De to har møttes 26 ganger siden han ble statsminister. Foto: EPA/PRESS ASSOCIATION UK AND IRELAND
IKKE PÅ OVERNATTINGSFEST: Storbritannias statsminister, David Cameron avviser at forholdet han har hatt til Rupert Murdochs konsern og særlig tidligere News of the World-redaktør Rebekah Brooks har vært for tett. De to har møttes 26 ganger siden han ble statsminister. Foto: EPA/PRESS ASSOCIATION UK AND IRELAND Vis mer