LIDER: Vidar Danielsen reagerte da han så dette reinsdyret langs veien i Alta kommune. Han forteller at det nesten virket som om dyret var i koma. Utveksten skylder en sykdom som er uvanlig hos rein. Foto: Vidar Danielsen
LIDER: Vidar Danielsen reagerte da han så dette reinsdyret langs veien i Alta kommune. Han forteller at det nesten virket som om dyret var i koma. Utveksten skylder en sykdom som er uvanlig hos rein. Foto: Vidar DanielsenVis mer

- Jeg har aldri sett noe liknende. Det så ikke ut som den hadde det noe bra

Reinen har fått sjelden sykdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forrige helg la Vidar Danielsen fra Alta ut dette bildet av en rein han hadde tatt bilde av Storsandnes i Alta kommune.

Han søkte etter eieren av tamreinen på Facebook og bemerket at det ikke så ut som reinen hadde det bra.

Danielsen reagerte spesielt på den kraftige utveksten på nesepartiet ved hornene, og forteller at reinen så veldig tam og stakkarslig ut. Det skyldes nok den sjeldne sykdommen parykkhorn, skriver regionavisa iFinnmark.

- I koma Danielsen selv synes ikke synet av reinen langs veien var særlig hyggelig.

- Den så tålig stygg ut, og veldig stakkarslig. Den var så tam at man nesten kunne satt den i bilen og kjørt tur med den., Den var skikkelig i koma, sier Danielsen til Dagbladet.

Han forteller at den aktuelle reinen tidligere har figurert på TV, og da var ung og sporty. Han har hatt kontakt med en bekjent av reineieren, og sier at eieren skal sjekke ut reinens helse.

- Jeg har sett mye rein, men aldri noe sånt. Det så ikke ut som den hadde det bra, sier Danielsen.

Han forteller at reinen var feit og fin, men at den ut fra både øynene og gange så sløv ut.

- Den subbet etter asfalten, og det var ikke fordi det var varmt. Jeg syns veldig synd på den reinen, sier han.

Sjelden sykdom De kraftige svulstliknende utvekstene rett under reinens gevir, skyldes trolig den sjeldne sykdommen parykkhorn, forteller forsker ved Veterinærinstituttet Kjell Handeland til iFinnmark.

- Tilstanden skyldes trolig hormonelle forstyrrelser. Det oppstår sjeldent hos rein, og sees hyppigere hos andre hjortedyr, spesielt hos rådyr, sier han til avisa.

Han sier videre at dette kan føre til infeksjon, og at det kan føre til at man må fjerne geviret eller avlive dyret. Handeland mener det ser ut som dyret lider.

-  Jeg har hørt om tilfeller tidligere, men det er lenge mellom hver gang. Vi ser det mye oftere på rådyr og elg. Vi har ingen tall. Det er bare sjeldent at rein får det, sier han til iFinnmark.