BRENNER: Det brenner i flere hus rundt fabrikken. Foto: AP Photo/ Waco Tribune Herald, Rod Aydelotte/NTBScanpix
BRENNER: Det brenner i flere hus rundt fabrikken. Foto: AP Photo/ Waco Tribune Herald, Rod Aydelotte/NTBScanpixVis mer

- Jeg har aldri sett noe liknende. Det ser ut som en krigssone

Sheriff Parnell McNamara forteller at det er store ødeleggelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I natt norsk tid var det en stor eksplosjon ved en gjødselfabrikk ved Waco i Texas. Det brant allerede i fabrikken da det eksploderte.

- Det er store ødeleggelser. Jeg har aldri sett noe liknende. Det ser ut som en krigssone, sier McLennan County sheriff Parnell McNamara til BBC.

Brenner Vitner og redningsarbeidere forteller om store ødeleggelser rundt fabrikken, mange hus er ødelagt, og flere står i brann. Ett av byggene som er ødelagt rommer et sykehjem, og myndighetene har fortalt at de frykter at flere er innesperret i husene.

Det ligger også flere boliger, en skole og blokker med leiligheter like ved fabrikken.

Brannen er fremdeles ikke slukket, og en gjødselstank er fremdeles inntakt, så nødetatene har valgt og evakuere området, i frykt for flere eksplosjoner.

Dean Wilson, sjef for sikkerhetsmyndighetene i Texas, sier på en pressekonferanse at de ikke kan gi noe antall på omkomne etter eksplosjonen.

- På grunn av brannen og eksplosjonsfaren kommer ikke brannmennene seg helt inn til fabrikken, vi vil først og fremst at folk skal være i trygghet, sier Wilson.

Han anslår at minst 50 til 75 hus i området rundt fabrikken har blitt skadd, blant annet ett hus med om lag 50 leiligheter.

Glenn A. Robinson, lederen ved Hillcrest Baptist Medical Center, sier til CNN at de har tatt i mot 66 skadde, 38 av dem alvorlig skadd.

EKSPLOSJONEN: Her stiger røyken opp etter eksplosjonen.Foto: Andy Bartee/AP Photo/NTBScanpix
EKSPLOSJONEN: Her stiger røyken opp etter eksplosjonen.Foto: Andy Bartee/AP Photo/NTBScanpix Vis mer

Wilson sier at det anslagsvis er over hundre skadde, og flere drepte.

- Kom løpende Debby Marak bor i nærheten av fabrikken, og valgte å kjøre bort til den og se hva som skjedde da hun så mye røyk stige fra den.
Hun forteller at da hun kom fram, så hun to gutter som løp mot henne og ropte at myndighetene hadde fortalt dem at de måtte dra fordi at fabrikken ville eksplodere.

Hun forteller at hun ikke kjørte langt før det eksploderte.

- Det var som å være inne i en tornado. Det fløy ting over alt. Det blåste utenfor bilvinduet. Det var som om bakken ristet, forteller hun til nyhetsbyrået AP.

Det er ikke kommet noen sikre antall omkomne etter eksplosjonen, men flere myndighetspersoner sier at det vil være mange.

Dagbladet følger saken.

ØDELAGT: Mange hus ble også ødelagt av trykket fra eksplosjonen.Foto: AP Photo/ Waco Tribune Herald, Rod Aydelotte/NTBScanpix
ØDELAGT: Mange hus ble også ødelagt av trykket fra eksplosjonen.Foto: AP Photo/ Waco Tribune Herald, Rod Aydelotte/NTBScanpix Vis mer