Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har aldri sett noen som ham

Tidligere NSA-kollega kaster lys over hvem Snowden egentlig er.

BESKRIVES SOM GENI: En tidligere kollega av Edward Snowden er blitt intervjuet av magasinet Forbes. Her gir han nye opplysninger som kaster lys over Edward Snowdens personlighet. Snowden er her fotografert i Moskva, hvor han for tida befinner seg. Foto: Reuters / NTB scanpix
BESKRIVES SOM GENI: En tidligere kollega av Edward Snowden er blitt intervjuet av magasinet Forbes. Her gir han nye opplysninger som kaster lys over Edward Snowdens personlighet. Snowden er her fotografert i Moskva, hvor han for tida befinner seg. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I månedene etter at Edward Snowden lekket flere tusen klassifiserte NSA-dokumenter til media, har han holdt seg utenfor rampelyset og sjelden gitt intervjuer eller delt personlige detaljer om seg selv.

Nå har det amerikanske magasinet Forbes intervjuet en annen NSA-ansatt, som kaster lys over hvordan Snowden var da han jobbet for den føderale sikkerhetsetaten.

Ifølge den NSA-ansatte, som ønsker å være anonym, ble Snowden betraktet som en ultra-kompetent og prinsippfast, om enn noe eksentrisk, kollega.

- Et geni Den nå verdenskjente varsleren skal ha fått tilgang til alle de sensitive dokumentene ved å imponere sine overordnede med talentet sitt, ifølge eks-kollegaen.

- Den gutten var et geni blant genier. Det er fullt av smarte mennesker i NSA, men alle som har vært i et møte med Ed vil fortelle at han var i en egen klasse. Jeg har aldri sett noen som ham, sier vedkommende.

Snowden skal blant annet ha imponert NSA ved å finne flere sårbarheter i NSAs programvare og utvikle et backup-system som ble mye brukt i NSA-operasjoner. NSA har ikke ønsket å kommentere påstandene.

Siterte grunnloven Snowdens eks-kollega forteller også andre anekdoter som kan bidra til en bedre forståelse av Edward Snowdens personlighet. Han skal blant annet ha oppbevart en kopi av den amerikanske grunnloven på pulten sin, som han siterte fra hver gang han mente NSA gjorde noe som gikk mot den.

Han skal også anonymt ha lagt små gaver på pultene til sine medarbeidere.

Forbes har sjekket kildens kredibilitet via Snowdens advokat Ben Wizner. Den NSA-ansatte sier han ønsket å snakke med media for å motsi påstander om at Snowden skal ha lurt kollegaer til å gi ham passord og fabrikkert SSH-nøkler for å få tilgang til dokumentene han seinere lekket.

- Fryktet virus Søndag sendte 60 minutes på CBS en dokumentar om NSA, hvor beskrivelsene av Snowden er av en mer negativ art. Reporteren har tidligere jobbet for amerikansk etterretningstjeneste.

I reportasjen forteller NSA-ansatte blant annet at de fryktet Snowden kunne ha plantet et virus på en av NSAs PC-er. De fjernet derfor alle datamaskinene han hadde hatt tilgang til, både på det graderte og ugraderte nettverket.

OMFATTENDE: Edward Snowden har lekket flere tusen NSA-dokumenter til pressen, som har ført til en omfattende debatt om overvåking verden over. Foto: Paul J. Richards / AFP Photo / NTB scanpix
OMFATTENDE: Edward Snowden har lekket flere tusen NSA-dokumenter til pressen, som har ført til en omfattende debatt om overvåking verden over. Foto: Paul J. Richards / AFP Photo / NTB scanpix Vis mer

Snowden blir også beskrevet som en ondsinnet hacker som jukset på NSA-eksamenen.

De såkalte Snowden-dokumentene har også nådd Norge. I dag avslørte Dagbladet at norsk etterretningstjeneste overvåker russiske politikere og andre sivile mål - og deler etterretning om blant annet russisk energipolitikk med NSA.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media