Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har aldri slått Christoffer

Sandefjord-mannen (37) som er dømt for å ha mishandlet Christoffer (8) til døde mener han er uskyldig dømt.

HEVDER SIN USKYLD: — Det går ikke en dag uten at jeg tenker på Christoffer, sier stefaren, som i april i år ble dømt til åtte års fengsel for å ha mishandlet sin åtte år gamle stesønn til døde. Christoffers mor, som er gift med mannen, støtter ham ett hundre prosent. Nå skal 37-åringen fra Sandefjord inn til soning. Foto: Thomas Rasmus Skaug
HEVDER SIN USKYLD: — Det går ikke en dag uten at jeg tenker på Christoffer, sier stefaren, som i april i år ble dømt til åtte års fengsel for å ha mishandlet sin åtte år gamle stesønn til døde. Christoffers mor, som er gift med mannen, støtter ham ett hundre prosent. Nå skal 37-åringen fra Sandefjord inn til soning. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): — Jeg er dømt i en sak uten bevis mot meg. Det er forferdelig å tenke på hvordan jeg er blitt behandlet av rettsvesenet. Jeg skjønte med en gang at jeg ikke hadde noe å stille opp med i retten. Jeg vil også vite hva som skjedde med Christoffer, men nå orker jeg ikke kjempe mer. Jeg skal sone min straff og komme meg videre. Det går ikke en dag uten at jeg tenker på Christoffer. Daglig snakker vi om han, kikker på tegningene han laget og blar i fotoalbum. Det er noe som mangler hjemme, sier stefaren til Dagbladet.

For første gang snakker Sandefjord-mannen og hans kone (34) ut.

- Sviktet av alle
37-åringen ble i april i år dømt til åtte års fengsel i Agder lagmannsrett for å mishandlet stesønnen, Christoffer Gjerstad Kihle, flere ganger fra midten av januar 2005 til 2. februar samme år, da han døde av hodeskader.

Dommen slår fast at de skadene Christoffer var påført skyldtes gjentatt mishandling fra stefarens side. «Selvpåførte skader er slik lagmannsretten ser det ingen aktuell problemstilling», heter det.

I dommen står det også at Christoffer ble sviktet av alle, til og med sin egen mor.

— Oppi sorgen har det vært tøft å svelge alt som er blitt sagt og skrevet. Christoffer var min sønn. Det er mange ganger jeg har hatt lyst til å si noe, men jeg har holdt kjeft, sier hun.

Venter barn nummer to
Åtteåringen fra Andebu i Vestfold ble funnet død i senga med et 17 centimeter langt brudd på hodeskallen, blåmerker i ansiktet, skuldrene, hoftene og på begge lår i legger. Under gjenopplivningen ble det funnet papir i nese og munn.

MISHANDLET TIL DØDE: Christoffer Gjerstad Kihle ble bare åtte år gammel. Foto: Privat
MISHANDLET TIL DØDE: Christoffer Gjerstad Kihle ble bare åtte år gammel. Foto: Privat Vis mer

Konklusjonen fra de sakkyndige var klokkeklar: Christoffer kunne aldri påført skadene selv.

Høyesteretts ankeutvalg forkastet senere anken fra 37-åringen.

- Jeg var glad i Christoffer
— Det har vært skrevet og sagt mye dritt om meg, men jeg var glad i Christoffer. Han var en snill og god gutt. Det er ingen hemmelighet at han var krevende, men han ble en bedre gutt etter at han fikk riktig oppfølging og behandling. Vi hadde et godt forhold og gjorde mye morsomt sammen. Jeg har aldri slått Christoffer eller andre. Aldri, sier stefaren lavmælt.

— De siste to ukene før han døde var han ikke seg selv. Det er umulig å sette ord på hvordan det er å se sønnen sin hardt skadet, uten å være i stand til å gjøre noe. Synet har brent seg fast til evig tid. Ungene er det viktigste man har. Det er sår inni meg som aldri vil gro, sier mora.

— Så du ikke at Christoffer hadde det vondt?

— Selvsagt gjorde jeg det og vi prøvde å finne ut hvorfor. Jeg satt mye alene med han uten at han ville si meg noe, sier hun.

HOLDER SAMMEN: Om få måneder venter paret sitt andre barn. - Det var fantastisk å bli far, sier 37-åringen, som tror han kommer til å få et helvete i fengsel. Foto: Thomas Rasmus Skaug
HOLDER SAMMEN: Om få måneder venter paret sitt andre barn. - Det var fantastisk å bli far, sier 37-åringen, som tror han kommer til å få et helvete i fengsel. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Vi møter paret i begynnelsen av september. For få dager siden fikk Sandefjord-mannen beskjed at han snart skal inn til soning i Ringerike fengsel. Nesten samtidig fikk han vite at han skal bli far for annen gang. I januar i år ble paret foreldre til en gutt.

— Det var fantastisk å bli far. Vi storkoser oss sammen. Han er en flott og aktiv gutt, men jeg skulle så gjerne sett at Christoffer hadde fått oppleve dette sammen med oss. Han hadde vært en stolt storebror.

- Fengsel blir et helvete
Han smiler skjevt.

— Det blir fryktelig å reise fra familien. Fem-seks år borte er lenge og mye kan være annerledes når jeg kommer ut. Men vi skal holde sammen. Vi har pratet mye om det som venter. Kona har sagt at hun skal besøke meg så mye hun får lov til. Målet er å slippet ut i tide slik at jeg får følge sønnen min til første skoledag.

— Vi skal klare oss. Vi skal være sterke og holde sammen, sier kona bestemt.

— Har du tenkt på hvordan du vil bli mottatt i fengselet?

BÅTLYKKE: Christoffer elsket alt som duret. Her er den livsglade gutten sammen med stefaren på det åpne hav sommeren 2004. Foto: Privat
BÅTLYKKE: Christoffer elsket alt som duret. Her er den livsglade gutten sammen med stefaren på det åpne hav sommeren 2004. Foto: Privat Vis mer

— Det blir vel et helvete for meg. Jeg er forberedt på at det verste kan skje. Men jeg skal holde ut.

— Mange vil sikkert mene det vil være fortjent siden du i to rettsinstanser er blitt dømt for å ha mishandlet en åtte år gammel gutt til døde?

— Det kan jeg forstå. Jeg har hele tiden hevdet min uskyld, og syns det er fryktelig at ingen ennå har kunnet gi svar på hva som egentlig skjedde med Christoffer. Vi vet ikke mer i dag enn vi gjorde for fem år siden.

Sitter barnevakt
Etter dommen i april, har familien prøvd å leve som normalt i Sandefjord. I sommer var de på Kreta.

Det kom mange sterke reaksjoner fra leserne, da Dagbladet tidligere i år skrev at den dømte 37-åringen ikke satt bak lås og slå, men bodde sammen med kone og barn.

Han forteller at han flere ganger har sittet barnevakt for barn i slekta og venner.

LIVSGLAD: Her er åtteåringen på Kongsberg annen juledag. Foto: Privat
LIVSGLAD: Her er åtteåringen på Kongsberg annen juledag. Foto: Privat Vis mer

— Det har vært uproblematisk. De som kjenner meg, vet at jeg er uskyldig dømt. Det er ingen som har slengt dritt om meg når jeg har vært ute på byen i Sandefjord. Tvert imot har det vært utrolig mange som har støttet meg. Det er jeg svært takknemlig for. Vi har fått nye venner etter at denne saken begynte å rulle. Det er flott at folk engasjerer seg i saken, sier han.

Samarbeider med barnevernet
Tidligere i år kom barnevernet på besøk etter at de hadde mottatt en bekymringsmelding.

— Vi har fortsatt god kontakt med barnevernet, men det har aldri vært snakk om at de skulle ta fra oss barnet. De har vært på besøk flere ganger og ser at vi har det bra og at vi er en skikket familie. Vi har ingenting å skjule og samarbeider godt med dem, sier mora.

—Skjønner du at folk stusser over at du kan få barn med en som er dømt for å ha mishandlet sønnen din til døde?

—Selvsagt gjør jeg det. Jeg kjenner meg ikke igjen i det som er blitt sagt og skrevet om mannen min. Jeg hadde aldri fått barn med ham hvis han hadde mishandlet sønnen min. Jeg støtter ham ett hundre prosent. Han er en flink far. Mine barn kunne ikke fått en bedre pappa.

Vil flytte graven
34-åringens mor har flere ganger vært ute i media. I sommer gikk hun ut i Dagbladet og mente at Christoffers grav ble utsatt for hærverk.

SISTE BILDET: Christoffer storkoser seg sammen med bamsen på overnattingsbesøk. Få dager etter at dette bildet ble tatt, ble gutten funnet død i senga si. Foto: Privat
SISTE BILDET: Christoffer storkoser seg sammen med bamsen på overnattingsbesøk. Få dager etter at dette bildet ble tatt, ble gutten funnet død i senga si. Foto: Privat Vis mer

—Jeg vet det er meg hun sikter til, men jeg har aldri drevet hærverk på grava til stesønnen min. Det får være måte på, sier 37-åringen.

—Det er ufattelig trist at forholdet til min familie er blitt ødelagt i media. Det er blitt sagt og gjort for mye til at dette forholdet noen gang vil bli bra igjen, sier Christoffers mor.

Nå håper paret at de får gjennomslag på å grave opp og flytte Christoffers grav.

—Vi vil ha ham dit han hører hjemme.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling