- Jeg har aldri vært en god svømmer

Khamshajiny Gunaratnam trosset fryktet og la likevel på flukt fra Breiviks kuler. Se AUF-eren vise fram hvor hun gjemte seg på Utøya før hun svømte i sikkerhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UTØYA (Dagbladet): Khamshajiny Gunaratnam (24) sier hun aldri har vært en god svømmer. Før terroren kom til Norge og Utøya i fjor sommer hadde hun aldri svømt mer enn ti meter. Men for å flykte fra Anders Behring Breiviks kuler kastet hun seg likevel i vannet og svømte til fastlandet 22. juli i fjor.

Dagbladet var med den unge AUF-eren ut på Utøya i helga. Der viste hun fram hvor hun var da hun først hørte skuddene, og så hvor den dramatiske flukten gikk.

- Jeg gjemte meg inne på utedoen helt i begynnelsen, og hørte at det var skyting og folk som løp utenfor, sier hun.

Inne på utedoen satte hun telefonen på lydløs og la fra seg eiendeler så hun skulle være klar til å løpe. Da hun hørte noen som løp i redsel utenfor gikk hun ut for å spørre hva som skjedde.

- Hva faen er det som skjer? - De hadde sett en mann i politiuniform som skjøt mot AUF-ere. Så da løp vi, sier hun.

Khamshajiny Gunaratnam og gruppa hun hadde havnet i løp ned mot stien som fører til Bolsjevika.

- Det kom folk løpende fra stien og mange stormet ned, mange falt og slo seg. Jeg tror jeg skada ryggen halvveis. Vi kom oss ned, men det var mange som ikke hadde sett noe. Så folk sa: Hva faen er det som skjer?

Gruppa løp forbi Stoltenberget og endte opp på spissen som er nærmest landssida.

- Vi hørte skudd fra flere retninger og visste ikke hvor vi skulle løpe. Derfor la flere av oss på svøm.

50 meter ut i vannet da Breivik kom - Hvor god var du til å svømme?

- Jeg har aldri vært noen god svømmer, jeg har aldri svømt mer enn ti meter i strekk i mitt liv. Så da vi valgte å legge på svøm, var det en god venn av meg som tvang meg til å svømme. For jeg nektet fordi jeg så sirener på andre siden. Vi så at hjelpen var på vei, og da nektet jeg å legge på svøm. Men det hadde vært et dumt valg, for vi var ikke mer enn 50 neter ut i vannet da Breivik kom til det berget.

- Hvorfor tror du at du klarte det likevel denne dagen?

- Jeg tror at når mennesker havner i en sånn situasjon, kan man gjøre veldig mye som man egentlig tror at er umulig.

69 personer ble drept av Anders Behring Breivik på Utøya. Timer tidligere hadde han detonert en bombe i Regjeringskvartalet. 77 mennesker mistet livet i terrorangrepene.

Rettssaken mot Breivik starter i Oslo tingrett 16. april.

LA PÅ SVØM: Khamshajiny befant seg midt på øya da alvoret gikk opp for henne. Hun rømte ned til odden til venstre i bildet og la på svøm. Foto: Adrian Øhrn Johansen
LA PÅ SVØM: Khamshajiny befant seg midt på øya da alvoret gikk opp for henne. Hun rømte ned til odden til venstre i bildet og la på svøm. Foto: Adrian Øhrn Johansen Vis mer