-  Jeg har aldri vært så redd

Nordmannen Paul Erik Vangstein (21) var i Orlando, Florida da orkanen «Charley» traff natt til lørdag. Han sier at kraften var vanvittig. -  Huset ristet, biler ble knust og trær revet opp med rota, forteller han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Det er ennå uklart hvor mange som er drept av orkanen, men flere hundre er meldt savnet. Til nå er 16 mennesker bekreftet døde, men det reelle tallet er trolig mye høyere. Bare i byen Punta Gorda er det bestilt 60 likposer.

-  Jeg har aldri noen gang følt en slik redsel, det var som om naturkreftene var blitt helt gale, sier han til Dagbladet.

-  Vi satt inne i et hus i Orlando da orkanen traff som en stort smell. I halvannen time sto det på og vi kunne ikke gjøre annet enn bare å høre på ødeleggelsene rundt oss, forteller Vangstein.

Den unge nordmannen jobber for Disney-konsernet og hadde forberedt seg på møtet med orkanen sammen med norske og amerikanske venner fredag kveld.

-  Da vi kom ut på gata etterpå, så vi knuste biler ute i gatene og et langt murgjerde som var revet opp som om det var papir, forteller han.

Vangstein forteller at fortsatt er vel en tredjedel av Orlando uten strøm og svært mange veier er stengt.

Presidentbesøk

Orkanen fortsetter i dag inn mot Nord-Carolina og Virginia, men er nå dempet ned til en tropisk storm. En ny orkan, «Danielle», er imidlertid i emning i Atlanteren og kan nå Florida om fem dager.

I dag reiser George W. Bush til Florida for å se på de enorme skadene etter orkanen. Det er uklart hvor mange drepte som fortsatt ligger i knuste bygninger.

Presidenten vil i dag få se et knust Florida. Delstaten er erklært katastrofeområde og vil få føderal hjelp til gjenoppbygging.

Overraskelser

Da orkanen rammet natt til lørdag, hadde den med seg flere overraskelser. Den var mye sterkere enn antatt og tok en annen retning over Florida enn forutsagt. «Charley» traff kysten med en fart på 233 kilometer i timen. Dette er den sterkeste orkanen som har rammet Florida siden «Andrew» i 1992. Byen Fort Myers har ikke hatt så sterk vind på over 40 år.

Bygninger falt sammen som korthus, trær veltet og hele boligområder ble feid bort av vinden. I byen Port Charlotte ble taket revet av et sykehus.

Tømme hus

I området for mobile husvogner i pensjonist-byen Punta Gorda ble folk bedt om å evakuere, men svært mange av innbyggerne brydde seg ikke om advarslene og ble værende i de lett konstruerte husvognene sine.

Andre ble værende fordi de var engstelige for at tyver skulle tømme husene deres mens orkanen sto på.

Vognene ble knust av vinden og av trær som falt over ende. Redningsmannskaper har hatt problemer med å komme fram til området fordi veiene er sperret av trær og bygningsdeler. Hvor mange som ligger i bygningsmassene, er derfor umulig å si.

BERGET: En innbygger redder med seg det viktigste.
STORE ØDELEGGELSER: I Sørvest-Florida i går våknet innbyggerne opp til store ødeleggelser etter at orkanen «Charley» hadde passert over dem. Noen områder, som denne parken med mobile hjem i Punta Gorda, ble totalødelagt. Fremdeles er mange savnet.
BEVÆPNET: Terry Frye vokter restene av huset sitt.
STERKE KREFTER: Orkanen ga bølgene fra Mexico-golfen enorme krefter. Her løfter de opp mursteinene som dekker bassenget utenfor Diamond Heart Resort ved Fort Meyers Beach.