- Jeg har aldri vurdert å la mine barn gå på privatskole

Den offentlige skolen er god nok, mener statsminister Erna Solberg (H).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag ble det kjent at kronsprinsfamilien henter sine barn ut av den offentlige skolen, og fra høsten av sender dem på privatskole. Det har aldri skjedd før.

- Jeg kan ikke gjøre meg til dommer for de valgene de har gjort eller hvilke utfordringene de har sett, om det er med skolen eller om deres barn har trengt noe annet.

Det sa statsminister Erna Solberg (H) under regjeringens halvårige, oppsummerende pressekonferansen i formiddag.

Arbeiderparteits  nyvalgte partileder Jonas Gahr Støre har hatt barn på privatskole, og forgjengeren Jens Stoltenberg gikk selv på privatskole. Det hindret ikke Ap-veteran Martin Kolberg å uttale til VG at kronrprinsparets valg er «et meget tydelig skritt bort fra folkelighet og et skritt i retning avvikling av monarkiet».

Høyre-leder og statsminister Solberg, som vil åpne for flere privatskoler, sverger altså til det offentlige skoletilbudet for sine barn.

- Vi har hatt gode skoler På spørsmål om hun er skuffet over kronprinsparets avgjørelse og om hun selv har vurdert å sende sine barn på privatskole, svarer Solberg:

- Jeg har aldri vurdert at mine barn skulle gå på privatskole. Jeg mener at, ved siden av å gå skole, så er det viktig at man har venner i nabolaget. Det er forferdelig viktig for foreldre med besteforeldre i utlandet, å ha noen naboer i nabolaget som kan ta seg av barna dine når du er på seine møter på Stortinget. Det er mange praktiske ting med å ha barn i nabolagsskolen. Så er også min opplevelse at vi har hatt gode skoler.

- Engelskundervisning ikke den største utfordringen Kronprinsfamiliens begrunnelse for at de nå vraker den offentlige skolen på vegne av sine barn, er blant annet at de ønsker at prinsesse Ingrid Alexandra skal få en god engelskundervisning.

Statsministeren fikk på pressekonferansen spørsmål om hun synes engelskundervisningen i den offentlige skolen er god nok.

- Jeg har jo gått på offentlig skole, så dere får vurdere min engelsk, sa Solberg, som legger til at hun hadde en irsk lærer de to siste årene da hun gikk på videregående skole.

- Jeg syns ikke engeskundervisningen er den største utfordringen. Matteundervisninen er en større utfordring.

Kan svekke kongehuset Den historiske avgjørelsen om at barna i kongefamilien ikke lenger skal få sin skolegang i regi av det offentlige, har skapt sterke reaksjoner.

Stortingsrepresentant for SV, Torgeir Knag Fylkesnes, frykter at skolevalget er et tegn på at kongefamilien er på vei bort fra allmennheten.

- Vi har lang tradisjon i Norge for at kongefamilien benytter seg av offentlige tilbud når det kommer til både helse og skole med den begrunnelse om at det er viktig at de kongelige har kjennskap til det allminnelige hverdagslivet. Jeg frykter dette er et steg ut fra denne tradisjonen, sa han til Dagbladet i går.

Professor Trond Nordby mener det er uheldig at kronprinsbarna tas ut av det skolemiljøet de har levd til nå.

 

- IKKE MINE BARN: Kronprinsfamilien vraker nå den offentlige skolen, og sender sine barn på privatskole. Høyre-statsminister Erna Solberg, som vil åpne for flere privatskoler, sier hun aldri har vurdert å gjøre det samme for sine barn.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
- IKKE MINE BARN: Kronprinsfamilien vraker nå den offentlige skolen, og sender sine barn på privatskole. Høyre-statsminister Erna Solberg, som vil åpne for flere privatskoler, sier hun aldri har vurdert å gjøre det samme for sine barn. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer