Hungersnød i Jemen

- Jeg har allerede mistet en fetter til underernæring i dag. Jeg kan ikke miste lillebroren min også

Mens borgerkrigen herjer i Jemen, sulter barna i landet til døde. - Situasjonen er blitt verre enn det vi pleier å beskrive som katastrofer, sier Flyktninghjelpen.

SULTER: Hver dag dør 130 barn av hungersnød i Jemen. 5 år gamle Mohannad Ali er et av mange tusen barn rammet av sultkatastrofen. Foto: Hakim/UNICEF/AP
SULTER: Hver dag dør 130 barn av hungersnød i Jemen. 5 år gamle Mohannad Ali er et av mange tusen barn rammet av sultkatastrofen. Foto: Hakim/UNICEF/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Samtidig som det første lyset fra soloppgangen strømmet inn gjennom sykehusvinduet, 16. desember i 2016, fikk 19 år gamle Mohammed Ali vite at hans 2 år gamle fetter hadde dødd av sult i løpet av natta.

Etterpå våkte 19-åringen over sin 5 år gamle lillebror, Mohannad. Lillebroren strevde med å puste, og huden lå stramt over de små ribbena. Han svevde mellom liv og død, og storebroren var redd 5-åringen ville bli hungernødens neste offer.

- Jeg har allerede mistet en fetter til underernæring i dag. Jeg kan ikke miste lillebroren min også, sa 19-åringen til Associated Press.

Hungersnød og kolera

Allerede i 2016 kjempet utallige jemenittiske familier for å skaffe mat nok til å overleve. Familien Ali var blant disse. Borgerkrigen i Jemen var i ferd med å drive et av Midtøstens fattigste land ut i hungersnød.

Ett år seinere er situasjonen blitt verre.

Hver dag dør 130 barn i Jemen av sult og sykdommer, ifølge Redd Barna. Det tilsvarer et barnedødsfall, hvert 10. minutt.

Ifølge Redd Barna vil 400 000 barn i Jemen trenge behandling for alvorlig underernæring i 2017. Ikke bare er det mangel på mat, men landet er også rammet av det største kolerautbruddet i moderne tid.

Men hjelpeorganisasjonene sliter med å nå fram til befolkningen, og Redd Barna frykter at halvparten av de underernærte barna ikke vil få medisinsk hjelp.

Ifølge Suze van Meegen i Flyktninghjelpen kunne hungersnøden vært unngått.

- En befolkning på størrelse med innbyggertallene i Norge, Sverige, Finland og Danmark til sammen, er i ferd med å sulte i hel. Tusener kommer til å dø. Når vi i framtida ser tilbake, kan vi ikke si at vi ikke visste hva som skjedde i Jemen, sier van Meegen til Dagbladet.

Blokkerer hjelp til sultende barn

I starten av november innførte Saudi-Arabia og de andre golfstatene en blokade rundt Jemen, etter at en rakett ble avfyrt mot den saudiarabiske hovedstaden Riyadh. Blokaden stengte grensene, luftrommet og farvannet rundt landet.

I flere uker fikk ikke hjelpeorganisasjoner sende mat eller medisiner inn i Jemen.

- Vi er i ferd med å gå tom for ord som kan beskrive hvor alvorlig situasjonen er. Situasjonen er blitt verre enn det vi pleier å beskrive som katastrofer, sier van Meegen til Dagbladet.

Store deler av Flyktninghjelpen ble sendt ut av landet da blokaden ble opprettet, og de jobber nå for å komme inn igjen til den sultrammede befolkningen.

- FN slapp inn igjen i Jemen i går. Vi skal slippe inn i morgen, det er jeg glad for, sier van Meegen.

Ifølge van Meegen er blokaden i ferd med å kvele sivilbefolkningen.

- Brødene som selges er halvparten så store som før, og prisen har økt med 150 prosent. Prisinflasjonen på matvarer rammer befolkningen hardt, sier hun.

Tiår med konflikt

Det krigsherjede Jemen har vært preget av politisk uro, kuppforsøk og væpnede sammenstøt siden 1918.

I dag utspiller konflikten seg i all hovedsak mellom opprørere fra Houthi-bevegelsen i nord, og de statlige myndighetene. Ifølge FN går dagens konflikt tilbake til 2004, men fikk et vendepunkt da den daværende diktatoren Ali Abdullah Saleh måtte gå av som president under den arabiske våren i 2011. Abd al-Rab Mansur al-Hadi tok over makta, i det som skulle være en overgangsperiode.

Samtidig vokste makta til Houthi-bevegelsen i nord. I 2014 gjennomførte de et statskupp, som utløste borgerkrigen i landet.

Hadi-regjeringen ba om hjelp utenfra, og har blant annet fått støtte fra Saudi-Arabia og USA. Siden 2015 har USA gjennomført over 100 000 flyangrep mot antatte Houthi-mål i Jemen. Over 10 000 mennesker er ifølge FN drept i angrepene. I tillegg har 20 millioner behov for umiddelbar hjelp, skriver NTB.

- Vil ta livet av millioner

Selv om hjelpeorganisasjoner nå slipper inn igjen i Jemen, og blokaden rundt landet offisielt er fjernet, vil millioner av mennesker fremdeles sulte, ifølge Verdens matvareprogram.

- Sultkatastrofen vil ikke bli lik den vi så i Sør-Sudan tidligere i år der titusenvis av mennesker ble berørt. Den vil ikke bli lik hungersnøden som kostet 250 000 menneskeliv i Somalia i 2011. Det vil bli den største hungersnøden verden har sett på flere tiår, og den vil ta livet av flere millioner ofre, sier Mark Lowcock, undersekretær for humanitære saker i FN, til Chicago Tribune.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer