- Jeg har alltid elsket deg høyt

BERLIN (Dagbladet): «... Jeg takker deg for alt du har gitt meg.» Disse ordene skrev Hannelore Kohl til sin ektemann, ekskansler Helmut Kohl, før hun begikk selvmord. Tyske psykiatere frykter nå at en selvmordsbølge skal skylle over landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hannelore Kohl (68) skrev minst åtte avskjedsbrev før hun tok sitt liv med en blanding av smertestillende midler og sovetabletter natt til torsdag. Foruten brevene til ektemannen og de to sønnene Walter (38) og Peter (35), etterlot hun seg personlige brev til minst fem nære venner. Ifølge den tyske avisa Der Spiegel hadde Hannelore samlet morfin- og nandrolonpiller i månedsvis for å blande den dødelige miksen.

- Brevet til ektemannen er en kjærlighetserklæring der hun takker for de mange skjønne årene de to hadde hatt sammen, forteller pavelig æresprelat Erich Ramstetter, som er Kohls nære venn og sjelesørger, til søndagsavisa Bild am Sonntag.

Religiøst preget

Ramstetter, som skal holde onsdagens avskjedsgudstjeneste i Speyerer-domkirken, sier at avskjedsbrevene var sterkt religiøst preget. Utenpå de sammenbrettede brevene til familiemedlemmene hadde hun skrevet «Må åpnes straks».

På døra til soverommet hadde hun hengt en lapp med beskjeden «Ikke forstyrr. Har gått seint til sengs og vil sove lenge». Husholdersken fant lappen da hun låste seg inn for å gjøre reint i Kohls villa i Ludwigshafen fredag formiddag.

Flere nære venner forteller til tyske aviser at Hannelore Kohl hadde vært sterkt depressiv i den seinere tida på grunn av den spesielle lysallergien hun led av. De siste 15 månedene tålte hun ikke dagslys og gikk ut bare etter at det var blitt mørkt.

- Legene har gitt meg opp, fortalte hun venner.

Frykter bølge

Tyske psykiatere og psykologer advarer nå mot en bølge av selvmord blant alvorlig syke.

- Jeg holder det for sannsynlig at vi får en sterk, men forbigående økning i antallet selvmord i Tyskland. Dette skjer når kjente mennesker begår selvmord, sier Hamburg-psykiateren Paul Götze.

TROFAST: Hannelore sto ved Helmuts side, også under korrupsjonssaken.
I SORG: Helmut Kohl i døråpningen til sitt hjem fredag mens kista med hans kone gjennom 41 år settes på en likbåre.