- Jeg har alltid kjempet for rettferdighet

Charles Taylor inntok vitneboksen i dag. Han er blant annet tiltalt for drap på 500 000 mennesker.

ELLEVE TILTALEPUNKT: Her vitner tidligere Liberia-president Charles Taylor i rettsaken mot seg selv. Han erklærer seg uskyldig på alle elleve tiltalepunkt. Tiltalepunktene går på brudd på menneskerettighetene, kriminalitet mot menneskeheten og krigsforbrytelser. Han skal blant annet ha stått for mordet og lemlestelsen av omtrent 500.000 mennesker, ifølge påtalemyndigheten. Foto: AP Photo/ICC/Scanpix
ELLEVE TILTALEPUNKT: Her vitner tidligere Liberia-president Charles Taylor i rettsaken mot seg selv. Han erklærer seg uskyldig på alle elleve tiltalepunkt. Tiltalepunktene går på brudd på menneskerettighetene, kriminalitet mot menneskeheten og krigsforbrytelser. Han skal blant annet ha stått for mordet og lemlestelsen av omtrent 500.000 mennesker, ifølge påtalemyndigheten. Foto: AP Photo/ICC/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag tok den tidligere presidenten i Liberia, Charles Taylor, vitnebenken i spesialdomstolen for Sierra Leone for første gang. Han er tiltalt for blant annet lemlestelse, kannibalisme, tortur, voldtekt, seksuelt slaveri, slaveri, samt verving av barnesoldater(se faktaboks).

«- Løgn!»
Taylor selv hevder han kjempet for fred, og betegner alle de elleve tiltalepunktene som løgn og rykter.

- Det er fryktelig dumt at påtalemyndigheten, på grunn av feilinformasjon, løgn og rykter, vil assosiere meg med slike beskrivninger, sa han etter spørsmål fra aktoratet om hva han synes om at tiltalene sa han var alt fra en terrorist til en voldtektsmann.

OFFER: Kumba Joe (30) fra Sierra Leone fikk kappet av høyre hånd og fire fingre på den venstre under den brutale borgerkrigen i landet. Liberias tidligere president Charles Taylor, som nå er tiltalt for krigsforbrytelser, skal ha støttet opprørsgruppen RUF som sto bak amputasjonene. Joe begynner å gråte når hun hører Taylors navn. Foto: Kristian Skårdalsmo / SCANPIX .
OFFER: Kumba Joe (30) fra Sierra Leone fikk kappet av høyre hånd og fire fingre på den venstre under den brutale borgerkrigen i landet. Liberias tidligere president Charles Taylor, som nå er tiltalt for krigsforbrytelser, skal ha støttet opprørsgruppen RUF som sto bak amputasjonene. Joe begynner å gråte når hun hører Taylors navn. Foto: Kristian Skårdalsmo / SCANPIX . Vis mer

- Jeg er far til 14 barn og har barnebarn. Jeg er en mann med kjærlighet for menneskeheten og har kjempet hele mitt liv for rettferdighet og fair play, sa han i retten.

Hans forsvarsadvokat, Courtenay Griffiths, mener det ikke finnes noe bevis for at Taylor planla eller var en pådriver for grusomhetene som pågikk i Sierra Leone og at han hadde jobbet for fred.

- Vi bestrider ikke det fryktelige som har funnet sted i Sierra Leone, sa forsvarsadvokaten under innledningen i går.

PRESIDENT: Her er Charles Taylor da han var president i Liberia, omringet av vakter. Foto: AFP PHOTO/GEORGES GOBET/Scanpix
PRESIDENT: Her er Charles Taylor da han var president i Liberia, omringet av vakter. Foto: AFP PHOTO/GEORGES GOBET/Scanpix Vis mer

500.000 offer
Påtalemyndigheten mener han forsynte og styrte opprørgrupper fra Liberia for å få kontroll over Sierra Leones diamantgruver.

Omtrent 500.000 mennesker skal være offer fra drap, systematisk lemlesting og andre grusomheter i Sierra Leones borgerkrig mellom 1991 og 2002. De verste krigsforbrytelsene skal ha blitt utført av barne-soldater som ble matet dop for at de skulle gjøres ufølsom for grusomhetene de ble vitne til.

Saken mot den angivelig fryktløse krigsforbryteren er sett på som et banebrytende tegn til det internasjonale samfunnet om at de som bryter menneskeretts-lovgivninger blir stilt til ansvar.

REBELL: I dette bildet fra 1990 holder Charles Taylor Sovjet-riflen AK-47. Han inntok i dag vitneboksen, der han vil gi et vitneutsagn som kommmer til å vare i flere uker. Foto: AFP PHOTO/FILES/PASCAL GUYOT/Scanpix
REBELL: I dette bildet fra 1990 holder Charles Taylor Sovjet-riflen AK-47. Han inntok i dag vitneboksen, der han vil gi et vitneutsagn som kommmer til å vare i flere uker. Foto: AFP PHOTO/FILES/PASCAL GUYOT/Scanpix Vis mer

Lang prosess
Rettssaken kommer til å vare i 18 måneder, og Charles Taylors vitneutsagn er forventet å vare i flere uker, melder nyhetsbyrået AP.

Ifølge påstander fra aktor skal opprørgruppen Revolutionary United Front (RUF) ha gitt den tidligere presidenten kaffekrukker med diamanter fra gruvene i Sierra Leone.

- Jeg har aldri mottatt verken majones- eller kaffekrukker med diamanter fra RUF. Det er en løgn, det er en djevelsk løgn, sa Taylor.

Rettssaken har ingen mangel på vitner. Charles Taylor er den første av 249 mulige vitner som forsvarsadvokaten kan kalle inn. Påtalemyndigheten har brukt 91 vitner. Mange av vitnene til aktoratet kom med grafiske beskrivelser av amputasjoner, barnemord og kannibalisme.

Taylors forsvarsadvokat fortalte i dag at morgendagens vitneutsagn vil handle om «hans kamp for fred i Sierra Leone».