«Jeg har alltid vært en tøffing. Men nå sover Bodil og jeg med balltre ved senga.»

Arne (79) og Bodil (78) Sæter på Disen i Oslo har ingen tro på at eldreomsorg og helsetjeneste har blitt noe bedre i løpet av de siste ti åra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De er skuffet over politikere som lar ressursmangel og voldskriminalitet ødelegge livskvaliteten for mange eldre.

- Vi betaler dyrt for å være sikret en privat legetjeneste, og sover med balltre ved senga, sier de til Dagbladet.

Arne Sæter har drevet sportsforretning i nærmere 40 år. Han har selv vært aktiv idrettsmann og er fortsatt en av ildsjelene bak de faste onsdagsturene i Lillomarka for pensjonistene i Grefsen-Kjelsås bydel.

Han var i mange år leder for eldrerådet i bydelen og formann for en av pensjonistforeningene.

I 1991 tok han initiativet til pensjonistvakt på Grefsen gravlund, slik at de eldre kunne være trygge for ran og hærverk når de kom for å minnes sine kjære og stelle gravene.

Ingen lege

Han og Bodil hadde inntil for fire år siden Bodils mor boende hjemme hos seg. Da fikk de erfare hvor vanskelig det kunne være å få tak i lege når de trengte det.

- På ettermiddags- og kveldstid er det umulig å få en allmennpraktiserende lege til å komme hjem. Vi ble henvist til legevakten. Men da de hørte at mor hadde passert 90 år, var det plutselig ikke en lege å oppdrive der heller. Så vi måtte ordne oss med en privat legeordning. Det er dyrt, men det sikrer oss legebesøk hjemme når vi trenger det, sier Bodil Sæter.

Hun mener langt flere enn de over 80 år burde utstyres med trygghetsalarm.

Nederlag


Bodils mor fikk tre år på sykehjem før hun døde. For henne var det et nederlag å måtte flyttes til et aldershjem. Bodil og Arne Sæter ser ikke slik på det selv.

- Problemet er at det er lange ventelister, og mange kommer ikke dit før de er så svake og senile at det ikke lenger spiller noen rolle for dem hvem de har rundt seg, sier Arne Sæter.
Han mener mange ville ha godt av å kunne bo på en institusjon før de ble fullstendig pleietrengende.

Sperret inne

- Et av de største problemene for mange eldre i dag er frykten for ungdomsgjenger, narkomane og vinningskriminelle. Frykten sperrer dem inne i sine egne hjem og reduserer deres livskvalitet. De tør ikke dra til sentrum midt på dagen av frykt for ungdomsgjenger og er redde for å forlate huset av frykt for innbrudd. Selv har jeg alltid vært en tøffing. Men heller ikke jeg våger lenger å gå alene gjennom byen på kveldstid, sier Arne Sæter.