Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har badet i hydraulikkolje

Legene finner ikke årsaken til plagene, og Arbeidskontoret vil omskolere ham. Gravemaskinfører Svein Arne Risdal (38) vil ha svar på hvorfor han lever i et smertehelvete.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Froland-mannen har jobbet med tunge anleggsmaskiner siden 1984. Rundt 1990 ble han sykemeldt for første gang. Armene dovnet bort, og han hadde sterke, kroniske muskelsmerter.

- Kiropraktoren jeg gikk til den gangen, spurte meg faktisk om jeg kunne være forgiftet av et eller annet. Nei, ikke det jeg er kjent med, svarte jeg, forteller Svein Arne Risdal.

- Oversprøytet

Helsepersonell har tatt ulike prøver av ham uten å finne årsaken til symptomene. Nylig har Risdal vært til behandling hos biomekaniker Alexander Meyer. Det var Meyer som leste om andre hydraulikkoljeskadde i Dagbladet denne uka, og mente symptomene deres stemte meget godt overens med plagene til hans pasient.

- Meyer ringte meg og spurte om jeg hadde vært eksponert for slike oljer i jobben min. Jeg kunne fortelle at jeg nærmest har badet i hydraulikkolje, sier Risdal.

Fra 1987 til 1992 kjørte jeg en maskin som stadig hadde lekkasjer av hydraulikkolje. Olja ble liggende i den varme motoren og dampe, og dampen fant veien til førerhytta. Ofte måtte jeg reparere lekkasjene og fikk hydraulikkolje på hendene. En gang var det et svært brudd i en slange som fører hydraulikkolje. For å fikse det, måtte jeg krabbe under maskinen og ble oversprøytet av denne olja, forteller 38-åringen. Han gikk sykemeldt fra 1992 til 1997.

- Unormalt

Trygdekontoret forsøkte på et tidspunkt å stoppe trygden hans fordi kona hans tjente penger.

- Trygdesjefen ba meg om å finne en jobb hvor jeg ikke trengte å bruke armene, minnes Risdal.

Biomekaniker Alexander Meyer driver «funksjonell rehabilitering» av sine pasienter. Han gir dem øvelser som er spesielt designet for å rette opp eventuelle feil i muskulaturen deres.

- Svein Arne skiller seg i høyeste grad fra de andre pasientene. Det er unormalt at en så aktiv og sterk person har så mye plager med musklene. Han skulle i utgangspunktet være kjernesunn, sier Meyer, som forteller at Risdal heller ikke har hatt noen effekt av behandlingen.

- Jeg har bedt ham om å knipe sammen rumpeballene, men han klarer det ikke, uansett hvilken stilling han står i. Han får sterke smerter av øvelsene jeg har gitt ham, til tross for at de er veldig lette, sier biomekanikeren.

KREVER SVAR: Svein Arne Risdal (38) vil vite hvorfor han har sterke muskelsmerter og hvorfor han har mistet kraften i armene. Gravemaskinføreren har vært kraftig eksponert for giftige hydraulikkoljer.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media