- Jeg har bare pent måtte innse at jeg har blitt «ostepopmannen»

Ingen går tydeligvis lei av å se Aleksander Gamme i ekstase over en pose ostepop.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter å ha vært på ekspedisjon på Sydpolen, la den norske ekspedisjonsfareren Aleksander Gamme (36) ut en video av seg selv, som viser hvordan han går amok over en pose ostepop.

Det var i oktober i fjor at Gamme la ut på verdens lengste skitur, på 2 270 kilometer over Antarktis, uten etterforsyninger og assistanse.

Da hadde han brukt 86 dager på å krysse Antarktis, og var spent på å se hva han hadde gjemt unna i sitt siste depot med rasjonering, som han hadde gravd ned på vei mot Sydpolen.

«Nå er jeg jævla spent på om jeg har lagt igjen noe mer enn bare grunnrasjon. Tenk om jeg har lagt igjen noe godteri, det hadde vært toppers,» sier Gamme i videoen.

Og jubelen står derfor i taket, når han overrasket trekker opp en pose ostepop.

- Jeg hadde lave forventninger, men likevel forhåpninger, sier han til Dagbladet.

- Ikke akkurat det jeg drømte om som barn Videoen ble en netthit da den ble lagt ut i mars, og nå har den igjen blusset opp igjen på forskjellige nettsteder.

Seinest i går ble han også intervjuet på amerikansk radio og måtte atter en gang fortelle om ostepopvideoen. Dessuten blir klippet med i en NRK-dokumentar som skal sendes neste påske.

- Og da blusser den vel opp igjen.

TURGLAD: Aleksander Gamme regnes som en av Norges mest allsidige eventyrere. I fjor gikk han fra kysten av Antarktis til Sydpolen og tilbake, alene, via Hercules Inlet-ruten. Foto: Norges Ekspedisjonsnettsted Gamme.no
TURGLAD: Aleksander Gamme regnes som en av Norges mest allsidige eventyrere. I fjor gikk han fra kysten av Antarktis til Sydpolen og tilbake, alene, via Hercules Inlet-ruten. Foto: Norges Ekspedisjonsnettsted Gamme.no Vis mer

- Det går litt i rykk og napp. Den dukker opp i ny og ne, og det er jo litt underlig. Kjernen av hva dette egentlig handler om er jo at jeg viser glede på en lang tur. Det handler om å oppleve disse små, gyldne øyeblikkene, forklarer han.

Gamme innrømmer at han trodde videoen bare skulle være populær i starten.

- Jeg har bare pent måtte innse at jeg har blitt «ostepopmannen». Kanskje ikke akkurat det jeg drømte om som barn, men jeg kan leve med det. Jeg syns det er morsomt. Jeg kan stå for den oppførselen der etter å ha vært alene i tre måneder.

Ikke like ekstatisk nå Likevel innrømmer at han selv har blitt litt lei av den i lengden, og forteller at han langt i fra blir like ekstatisk over ostepop nå.

- Det er egentlig veldig merkverdig. For jeg har aldri hatt noe forhold til ostepop. Men det var den første formen for mat jeg fant der, og derfor tiltet jeg sånn på det.

Normalt består 36-åringens kosthold av alternativ, sunn og veldig næringsrik supermat, og veldig lite godteri.

- Men når man er så sulten, så blir man glad for nesten hva som helst.

Fikk bokpris Gamme er også forfatter og foredragsholder, og ble nylig tildelt prisen «Årets fjellbok» for sin håndbok for lengre turer,  «Ekspedisjonsboka». Han synes det er helt fint å nå også få oppmerksomhet for noe annet enn ostepop.

- Det er veldig moro, men overraskende. Jeg har jo null forhold til det å få pris for en bok jeg har skrevet, men det ligger jo ufattelig mange timer bak den, så da er det hyggelig å få et klapp på skuldra for den jobben jeg har gjort, sier han.

Nå håper han boka skal bli en «liten katalysator og et spark i rumpa» til dem som har drømt om et eventyr litt for lenge, men ikke helt har klart å prioritere det i hverdagens stress og mas.

EVENTYRER: Gamme forteller at sulten, eller «hungeren», er den største utfordreren på tur. Foto: Norges Ekspedisjonsnettsted Gamme.no
EVENTYRER: Gamme forteller at sulten, eller «hungeren», er den største utfordreren på tur. Foto: Norges Ekspedisjonsnettsted Gamme.no Vis mer

- Det er en veldig nisjebok. Så det blir nok ingen Jo Nesbø-tall over dette her. Men det viktigste er å tilgjengeliggjøre mer informasjon, så de som har mest bruk for boka blir klar over at den finnes.

Får ostepop i stedet for blomster Men til tross for bok og foredrag - ostepopepisoden har en tendens til å dukke opp rundt Aleksander Gamme uansett.

- Stort sett hver eneste gang etter jeg har holdt et foredrag så kommer folk med en ostepoppose til meg, heller enn en vinflaske eller blomster. Og akkurat dét er vel kanskje ikke akkurat en fordel, sier han og ler.

- Men heldigvis er det ingen unger som peker på meg på gata og roper «ostepopmannen».

MOROMANN: Man får ikke mer moro enn det man lager selv. Foto: Norges Ekspedisjonsnettsted Gamme.no
MOROMANN: Man får ikke mer moro enn det man lager selv. Foto: Norges Ekspedisjonsnettsted Gamme.no Vis mer