- Jeg har bedt Ine Eriksen Søreide gjøre en ny vurdering

Anniken Huitfeldt (Ap) om det norske bidraget i Irak.

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: Eliteavdelingen av Forsvarets spesialkommandoer regnes blant verdens beste spesialstyrker, og har de siste årene deltatt i krevende operasjoner i en rekke land. Spesialstyrken er nå i Irak, hvor den trener opp irakiske sikkerhetsstyrker. Dette bilder er fra en norsk øvelse. Foto: Lars Magne Hovtun / NTB Scanpix
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: Eliteavdelingen av Forsvarets spesialkommandoer regnes blant verdens beste spesialstyrker, og har de siste årene deltatt i krevende operasjoner i en rekke land. Spesialstyrken er nå i Irak, hvor den trener opp irakiske sikkerhetsstyrker. Dette bilder er fra en norsk øvelse. Foto: Lars Magne Hovtun / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Leder for Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Anniken Huitfeldt (Ap), ber regjeringen revurdere spesialstyrkenes engasjement i Irak.

Aldrimer.no og Dagbladet avdekket lørdag at norske myndigheter har gått med på å utlevere identiteter på norsk spesialsoldater til irakiske myndigheter, til tross for at dette kan føre til at informasjonen blir solgt videre til terrororganisasjoner.

Konsekvensen kan bli at spesialstyrkene og deres familier blir terrormål.

Det samme gjelder for soldater fra Telemark bataljon, som er sendt til Nord-Irak.

Bak lukkede dører Anniken Huitfeldt opplyser at problemstillingen er drøftet i flere møter som har funnet sted bak lukkede dører i den utvidede utenriks- og forsvarskomité (DUUF) i Stortinget.

- Jeg har i mange omganger tatt opp soldatenes sikkerhet i de møter jeg har hatt med statsråden. Vi har hatt flere møter om dette temaet, spesielt den siste tida, sier Huitfeldt til aldrimer.no.

Huitfeldt vil ikke gjengi hva som har skjedd på møtene i DUUF.

- Spørsmål knyttet til sikkerhet for de norske soldatene, når det blir belyst i møter i den utvidede utenriks- og forsvarskomité, er det opplysninger som jeg ikke kan gå ut med. Hvorvidt statsråden vil gå ut og fortelle hva hun har fortalt komiteen om, er opp til henne. Jeg har ikke anledning til å referere hennes vurderinger fra møtet, sier komitélederen.

- Nødvendig å vurdere Men Huitfeldt mener endringer bør vurderes:

- Det er nødvendig å vurdere hvordan det norske bidraget er sammensatt ved neste deployering, sier Huitfeldt.

Hun antyder dermed at neste gang det skal foretas rullering av personell i Irak, bør styrkebidraget se annerledes ut. Og det betyr trolig at Arbeiderpartiet presser regjeringen til å avslutte spesialstyrkenes oppdrag i Irak.

- Er du tilfreds med regjeringens håndtering av denne saken?

- Vi må hele tida vurdere soldatenes sikkerhet og om ulike deler av den er godt nok ivaretatt, svarer Huifeldt.

- Øverste prioritet På spørsmål om styrkenes sikkerhet er tilfredsstillende ivaretatt, velger Anniken Huitfeldt å svare diplomatisk.

- Statsråden mener at soldatenes sikkerhet har øverste prioritet. Jeg mener det er naturlig å gjøre nye vurderinger av hvordan bidraget er sammensatt, med tanke på at ulike soldater har ulike behov for beskyttelse. Det er naturlig å gjennomgå det ved neste deployering. Det har Arbeiderpartiet gitt forsvarsministeren beskjed om, sier hun.

- Betyr det at dere er kritiske til løsningen som ble valgt ved deployering av deler av bidraget i Irak?

- Jeg har ikke anledning til å gå inn på det, fordi det er informasjon som er unntatt offentlighet, sier hun.

Bedt om endring - Er du enig eller uenig i hvordan forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og regjeringen har valgt å håndtere denne saken?

- Jeg har bedt henne om å gjøre en ny vurdering.

- Når ba du statsråden om dette?

- Tidligere i høst, svarer Huitfeldt.

- Det er for tidlig Forsvarsdepartementet er ikke avvisende til å revurdere det norske styrkebidraget til Irak.

- Mandatet for dagens norske militære bidrag i Irak utløper 6. mars. I den sammenheng er det naturlig å  vurdere den videre innretningen for vårt bidrag til koalisjonen mot ISIL, skriver seniorrådgiver Marita Isaksen Wangberg i Forsvarsdepartementet i en e-post til Aldrimer.no.

- Det er for tidlig å gå i detalj om de vurderingene som gjøres, men sikkerheten for våre styrker i utlandet har alltid høy prioritet. Som for andre oppdrag vurderes beskyttelsesbehovet i Irak kontinuerlig ut fra sikkerhetssituasjonen, legger hun.