- Jeg har bevis på at Assange er uskyldig

Julian Assanges svenske advokat Björn Hurtig skal ha sensasjonelt bevismateriale.

HAR BEVIS: Julian Assanges advokat Björn Hurtig mener han kan bevise at Assange ikke har voldtatt de to kvinnene. Foto: Leif R Jansson / Scanpix
HAR BEVIS: Julian Assanges advokat Björn Hurtig mener han kan bevise at Assange ikke har voldtatt de to kvinnene. Foto: Leif R Jansson / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): WikiLeaks-grunnlegger Julian Assanges (39) svenske advokat Björn Hurtig sier han har sett dokumenter som beviser at Assange er uskyldig i anklagene om voldtekt.

- Ut ifra det jeg har lest er det tydelig at kvinnene lyver og at de hadde en agenda med å gå til politiet, som ikke hadde noe som helst med en kriminell handlig å gjøre, sier Hurtig til The Daily Mail.

Hurtig, som representerer Assange i Sverige, sier papirene, som er en del av den offisielle svenske etterforskningen, avslører at begge kvinnene hadde «skjulte agendaer» og løy om å ha blitt tvunget til sex med Assange.

- Sjalusi er grunnen - Det var, vil jeg tro, sjalusi og skuffelse som lå bak. Jeg kan bevise at minst en av dem hadde veldig høye forventninger til at noe skulle skje mellom Julian og henne, fortsetter Hurtig.

Assange sitter nå i Wandsworth fengsel i London hvor han kjemper for å ikke utleveres til Sverige. Hans forsvarere mener anklagene er en del av et plott som skal stoppe Assange i å publisere flere pinlige dokumenter om forskjellige regjeringer rundt om i verden.

Hurtig har nå bedt den svenske påtalemyndigheten om tillatelse til å presentere den «sensasjonelle» informasjonen.

- Hvis jeg klarer å avdekke det jeg vet, vil alle innse at dette er et spill. Hvis jeg kan legge det frem for den britiske retten tror jeg ikke det vil bli snakk om utlevering, sier han

Kan kun brukes i Sverige Foreløpig er Hurtig bundet av det svenske rettssystemets regler som sier at informasjonen kun kan brukes som bevis i Sverige.

- Hvis jeg ikke følger reglene, kan det føre til at jeg mister lisensen min, sier Hurtig.

Forsvarsadvokaten er klar til å fly til London for å legge frem bevisene i retten denne uken hvis han får klarsignal. Assange er enda ikke siktet for voldtektene.

- Kvinnene hadde en agenda Assange møtte begge de to kvinnene under et seminar han holdt i Stockholm i august.

En av kvinnene, en politisk aktivist i 30-årene hevder hun ble urettsmessig tvunget og utsatt for seksuelt overgrep av Assange. Den andre kvinnen, som er i 20-årene, hevder Assange skal ha hatt sex med henne uten kondom mens hun sov.

Assange, på sin side, har fortalt Hurtig at han hadde en kort affære med kvinnen mens han bodde i leiligheten hennes under seminaret.

Den yngste av kvinnene innrømmet i sin politiforklaring at hun hadde «sett seg ut» Assange etter å ha sett ham på tv og derfor deltok på seminaret han holdt i Sverige.

De to skal ha hatt seksuell kontakt på en kino under deres første møte, og to dager senere skal de ha hatt beskyttet sex i hennes leilighet utenfor Stockholm. Kvinnen fortalte at hun våknet neste morgen av at han hadde sex med henne uten kondom.

Anmeldte sammen - Dette er hva de kaller voldtekt, sier Hurtig, som også forteller at Assange og kvinnen skiltes som gode venner. Kvinnen skal til og med ha betalt Assanges' togbillett tilbake til Stockholm. Hurtig forteller videre at det var da Assange ikke ringte henne eller svarte på hennes beskjeder at dramaet tok en «bisarr vending», sier Hurtig til The Daily Mail.

Den yngste kvinnen skal så ha ringt den andre kvinnen på hennes kontro og spurt etter Assange. De to skal ha møttes kort under seminaret, og fant nå ut at de begge hadde blitt «ofre for Assanges sjarm».

FENGSLET: Wikileaks-grunnlegger Julian Assange. Foto:
AFP PHOTO / Leon Neal
FENGSLET: Wikileaks-grunnlegger Julian Assange. Foto: AFP PHOTO / Leon Neal Vis mer

Kvinnene ba Assange om å teste seg for seksuelt overførebare sykdommer, men han fortalte selv til Hurtig at han nektet å ta testene. Den yngste kvinnen var spesielt bekymret for HIV og graviditet.

Etter å ha snakket sammen, gik de to kvinnene til politistasjonen for å anmelde Assange.

Prøvde å komme i kontakt med politiet - Jeg tror ikke den yngste kvinnen følte seg voldtatt før hun var på de politistasjonen. Hun ble oppmuntret av en politikvinne og en kvinnelig aktor å tenke på den måten. Jeg tror ikke det var noen konspirisasjon, men Julian sier han blir utsatt for dette på grunn av sin rolle i WikiLeaks. Det faktum at han holder en høy profil har gjort ham til målskive for motstandere, sier Hurtig.

Hurtig sier til The Daily Mail at Assange forgjeves prøvde å arrangere et avhør med Stockholm-politiet før han forlot Sverige i slutten av september.

Kvinners rettigheter står sterk i Sverige, og 53 voldtekstanklager rapporteres per 100 000 innbygger, og gir derfor den høyeste voldtekstraten i Europa. Det er også flere grader av voldtekt i Sverige. Den mest alvorlige, som innebærer grov vold, «vanlig voldtekt», som kan ha innslag av vold, og «ulovlig tvang», som kan innebære å legge følelsesmessig press på noen.

- Ingen bananrepublikk Hurtig er allikevel helt trygg på at Assange vil få en rettferdig rettsak i Sverige.

- Dette er ingen bananrepublikk. Det er bare det at når det kommer til sexforbrytelser ser det ut til at politiet, aktoratet og rettens medlemmer har mistet sin evne til å tenke logisk, sier han.

I intervjuet med The Daily Mail forteller Hurtig at han selv også ble påvirket av Assanges sjarm da de møttes.

- Jeg ble slått av hvor bra han så ut. Han hadde en veldig selvsikker og komfortabel aura - slik som berømte mennesker har. Han nektet for å ha voldtatt eller på noen måte hatt ufrivillig sex med kvinnene, og gjentok gang på gang: «Hvordan kan de gjøre dette mot meg? Jeg har ikke gjort noe galt. De prøver å ødelegge troverdigheten min.» Han sa flere ganger at det var en heksejakt og at vi måtte kjempe imot, sier Hurtig til The Daily Mail.

WANDSWORTH FENGSEL: I dette fengselet sitter WikiLeaks-sjef Julian Assange. Foto: MATT WRITTLE
WANDSWORTH FENGSEL: I dette fengselet sitter WikiLeaks-sjef Julian Assange. Foto: MATT WRITTLE Vis mer