KRYPER TIL TWITTERKORSET: Den anerkjente britiske skribenten og politiske miljøaktivisten George Monbiot (49) risikerer søksmål fordi han stemplet Margaret Thatchers mangeårige rådgiver Lord McAlpine (70) som pedofil. Nå beklager han offentlig. Foto: Adrian Arbib
KRYPER TIL TWITTERKORSET: Den anerkjente britiske skribenten og politiske miljøaktivisten George Monbiot (49) risikerer søksmål fordi han stemplet Margaret Thatchers mangeårige rådgiver Lord McAlpine (70) som pedofil. Nå beklager han offentlig. Foto: Adrian ArbibVis mer

- Jeg har bidratt til å sverte en uskyldig mann

Spaltist George Monbiot i The Guardian skammer seg over twittermelding som navnga pedouthengt lord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Den respekterte skribenten og miljøaktivisten har rykket ut med en grundig offentlig beklagelse etter at han navnga Lord Alistar McAlpine (70) som pedofil på twitter.

McAlpines advokater har hyret eksperter for å spore opp alle som har twitret eller retwitret navnet hans i forbindelse med at BBC Newsnight fredag 2. november feilaktig koblet en tidligere Tory-politiker til seksuelle overgrep ved et barnehjem i Wales.

Juristene mener dette kan bli en prinsippsak om hvilket ansvar den enkelte bruker av sosiale medier har for hva de publiserer.

Tydelig skamfull I likhet med de andre som har plassert Lord McAlpine i gapestokken, risikerer også George Monbiot søksmål.

Han er tydelig skamfull over twittermeldingen han sendte ut.

-Jeg har bidratt til å sverte en uskyldig mann. Jeg har gjort noen dumme ting i mitt liv, men ingenting så dumt som dette, skriver Monbiot.

Utilgivelig - Twittermeldingene jeg sendte ut som antydet at Lord McAlpine var personen pedofiliofferet Steve Messham snakket om, slik jeg selv antok at var tilfelle, var så idiotiske at når jeg ser tilbake på dem i dag kan jeg ikke tro at jeg skrev dem.

- Men jeg gjorde det, og det er utilgivelig.

- Jeg bidro til å skape en atmosfære av febril insinuasjon rundt en uskyldig mann. Jeg er fryktelig lei for den skade jeg har påført ham, skriver George Monbiot.

49-åringen er bosatt i landsbyen Machynnleth i Wales, der lille April Jones (5) forsvant for noen uker siden, uten å ha blitt funnet.
   
-Jeg har i hele mitt voksne liv forsøkt å gjøre gode ting. I stedet har jeg nå bidratt til forferdelig skade for en som ikke har gjort det han feilaktig ble anklaget for. Jeg beklager fullstendig overfor Lord McAlpine, melder Monbiot.

Forklarer seg Han presiserer at han på ingen måte forsøker å unnskylde twittermeldingen, men ønsker å forklare reaksjonen sin etter at den tidligere barnehjemsgutten Steve Messham (51) sto fram i BBC Newsnight.

- Jeg visste at Steve Messham hadde blitt behandlet forferdelig.

Da jeg så intervjuet på Newsnight var jeg veldig opprørt.

- Jeg ble forferdet over det han sa, og det faktum at identiteten til mannen han snakket om syntes å ha blitt holdt hemmelig så lenge.

De stemmeløse - Jeg følte en kraftig trang til å gjøre det jeg har gjort i hele min karriere; å hjelpe de stemmeløse å bli hørt.
 
- Jeg tillot meg selv å bli revet med av en følelse av moralsk forargelse. Resultatet ble at jeg i stedet for å bidra til å rette opp en forferdelig urett bidro jeg til å skape en ny, skriver Monbiot.

- Jeg har handlet på en uprofesjonell, tankeløs og grusom måte, og jeg beklager reservasjonsløst, avslutter han.