- Jeg har blitt dopet og voldtatt

Rundt halvparten av alle kvinner som oppsøker voldtektsmottaket hevder å ha fått dop i drinken. Undersøkelser påviser uhyre sjelden annet enn alkohol. Også menn blir dopet og voldtatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

212 personer oppsøkte voldtektsmottaket på Legevakten i Oslo i fjor.

- Rundt 50 prosent ble undersøkt for rusmidler i blodet, sier overlege Anne Svarstad.

I noen tilfeller var det legene som fattet mistanke, men i de aller fleste tilfellene var det kvinnene selv som mente at de var blitt dopet ned før voldtekten. Kun i noen få av prøvene ble det påvist Rohypnol eller andre bedøvende midler, men Legevakten vet ikke hvor mange av de positive prøvene som skyldtes frivillig rusbruk. I 1999 var det bare 25-30 prosent av voldtektsofrene som mente at de hadde blitt neddopet.

- Omtrent halvparten tror de har fått dop i drinken, sier overlege Egil Tynæs ved Legevakten i Bergen.

- Jeg kan ikke huske at vi noensinne har påvist at dette har skjedd.

Overstadig beruset

Han mener at dop-påstandene er en naturlig reaksjon hos kvinner som har opplevd voldtekt.

- De har vært gjennom noe så sjokkartet at de tenker at noe må ha vært i drinken. Det som derimot er reelt er at folk bruker mer narkotika, og at flere kviner blir voldtatt, sier Tynæs til Dagbladet.no.

Våren 2000 hevdet 16 kvinner i Drammen at de var blitt dopet ned på byen, og at flere ble voldtatt. I blodprøvene ble det kun funnet alkohol - noen hadde en promille på over 2,0. En ringerunde til politiet i landets fire største byer avslører at ingen har klart å bekrefte påstandene som blir mer og mer vanlig.

- Det blir ofte hevdet, men jeg kjenner ikke til at det er påvist, sier politiavdelingssjef Finn Abrahamsen i Oslo-politiet.

- Etter hva jeg husker, har vi aldri funnet noe annet enn alkohol, sier informasjonsleder Trygve Hillestad i Bergens-politiet.

- Mødrene ber dem anmelde

- Vi har aldri påvist at voldtektsofre har vært dopet ned, sier politiførstebetjent Torild Nordseth i Trondheims-politiet.

- Vi har ikke påvist dop i prøvene, sier politiavdelingssjef Torbjørn Knutsen i Stavanger-politiet.

I løpet av sine over 30 år i Kripos har overingeniør Tormod Bønes påvist voldtektsdop i drikke én gang, og det var i en barneovergreps-sak på 80-tallet.

- Jevnlig opplever vi epidemier av voldtektsdop, men det er i avisene. Vi kan ikke utelukke at det skjer, men det er forbausende sjelden vi klarer å påvise dette, sier Bønes til Dagbladet.no.

Han tror problemet i så fall er marginalt i forhold til avisskriveriene.

- Ofte er det jenter som har vært på fest som anmelder navngitte personer for voldtekter som skal ha skjedd på nachspiel. De husker bare at de ble med noen hjem før de våkner morgenen etterpå. Da tenker mange at det må ha vært mer enn alkohol i drinken. Ofte er det mødrene som presser dem til å anmelde forholdet, poengterer Bønes.

Venter for lenge

På Statens rettstoksikologiske institutt (STI) har de kun to ganger funnet spor av voldtektsdop. Begge gangene var det kvinner som hadde vært på byen, og sannsynligvis blitt lurt i Rohypnol før de ble voldtatt.

- Rohypnol sies å være perfekt til dette. Det er smak- og luktløst og offeret mister hukommelsen uten å sovne, sier psykiater Jørgen G. Bramness som er lege på STI.

Han forklarer at manglende spor i prøvene ikke betyr at neddoping ikke forekommer. Stoffet kan være ute av kroppen i løpet av timer, og ofte venter kvinnene for lenge med å oppsøke voldtektsmottakene.

- Det er lett å ta den mannssjåvinistiske tilnærminga og si at dette er kvinner som angrer etterpå. Selv om Rohypnol-voldtekter nok ikke er så vanlig som det blir hevdet for eksempel i USA, så finnes det en rekke kjemiske årsaker til at det er vanskelig å påvise neddoping i ettertid, sier Bramness til Dagbladet.no.

Voldtar rusede menn

Rohypnol

  • Rohypnol er et sentralstimulerende antidepressivum. Legemidlet er reseptpliktig og selges i norske apotek. Feilaktig bruk, spesielt i kombinasjon med alkohol, kan resultere i manglende vurderingsevner, hemningsløshet, forlengede blackouts og hukommelsestap.
  • I England karakteriseres Rohypnol som et «rape-drug». I fjor ble det registrert 5000 tilfeller av vold og voldtekt etter ufrivillig bruk av stoffet.

Han liker ikke måten man skiller mellom voldtekter hvor offeret har vært neddopet og hvor hun bare har drukket alkohol.

- Det er ikke så stor forskjell på å være overstadig beruset og på å ha fått i seg slike bedøvende midler. Hvis jenta er full framstilles det ofte som en banal historie hvor hun selv har skylda, mens det er et forferdelig overgrep dersom hun har fått en pille i glasset sitt, sier Bramness.

Voldtektsdop har også blitt brukt med menn som offer.

- Når menn blir voldtatt er det som regel snakk om veldig brutale overfall. Det har forekommet at offeret hevder å ha blitt dopet ned først, sier overlege Egil Tynæs ved Legevakten i Bergen.

I Oslo blir Legevakta oppsøkt av 5-10 voldtatte menn i et gjennomsnittsår.

- For et par år siden ble en heterofil mann i 30-årene voldtatt, og da påviste vi at han var blitt dopet ned, sier overlege Anne Svarstad.

- Neddoping gjør folk sårbare for vold og seksuelle overgrep. Vi bekymrer oss over et stadig økende samfunnsproblem som det er all grunn til å ta på alvor, sier fungerende legevaktsjef Anne Kathrine Nore i Oslo.

Rohypnol-byen

Utestedene i Bergen flommer over av Rohypnol. Beslagene øker og kvinnene på voldtektsmottaket mener oftere enn før å ha blitt neddopet.

Kvinnen fikk panikk da hun kjente følelsen spre seg fra hodet og ut i hele kroppen.

May-Linn og Tina passer på glasset sitt når de er på byen.

DOP-HYSTERI: Daglig leder Josef Soboh i Galleriet i Drammen monterte videokameraer etter at flere kvinner hevdet å ha blitt dopet ned på utestedet våren 2000. I blodprøvene fant de bare alkohol.
VOLDTEKTS-DOP: Politiet har beslaglagt rekordmye Rohypnol i år. Pillene betegnes som årets motedop.
<B>KRIPOS:</B> Tormod Bønes
<B>MÅ PASSE PÅ GLASSET: Politiet ber unge kvinner passe på drinken sin ute på byen - selv om de sjelden klarer å påvise annet enn alkohol hos voldtektsofre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer