- Jeg har blitt kjent med et helere menneske

Etter flere timer til bords sammen under statsmiddag synes Erna Solberg hun har lært mye om Barack Obama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON D.C. (Dagbladet): I natt norsk tid satt statsminister Erna Solberg til bords med USAs president Barack Obama under en storslått statsmiddag i Det hvite hus i Washington D.C. med 400 gjester. Han har bare arrangert slike middager tolv ganger tidligere i sine åtte år i Det hvite hus. Den forrige nordmannen som fikk dette, var kong Olav da Lyndon B. Johnson var president for 48 år siden.

Denne gangen var Solberg her sammen med de fire andre nordiske stats- og regjeringssjefer fra Danmark, Finland, Sverige og Island.

- Hva er de sterkeste inntrykkene fra dagen?

- Det er mange fine bilder av det vi har opplevd med middag og sånne ting. Men det viktigste er de politiske samtalene om det båndet som er mellom USA og de nordiske landene, og kanskje særlig de nordiske Nato-landene og USA, sier Solberg til Dagbladet når hun og ektemannen Sindre Finnes er kommet tilbake til hotellet etter middagen.

- Kjærlig mobbing - Hva har du lært om Obama etter disse timene sammen?

- Du blir kjent med et helere menneske når du sitter og snakker sånn. Du får vite litt mer om hva du liker og er opptatt. Også driver han med en kjærlig mobbing av sin kone. Og hun mobber tilbake, sånn som alle ekteskap er, forteller statsministeren.

Selv om det ble mange politiske samtaler under de flere timene de tilbragte til bords sammen, rakk de også å snakke med Obama om barn, familieliv, hva han har lyst til å gjøre når presidenttida er over og sånne ting. Gjennom hele dagen har dessuten Obama og Solberg hatt en tydelig spøkefull tone med hverandre.

- Han er en veldig hyggelig person, sier Solberg.

Også ektemannen, som tilbrakte en del av dagen på såkalt «førstedame»-opplegg med Michelle Obama mens statslederne hadde politiske møter, er strålende fornøyd.

- Et fantastisk menneske - Det har vært en flott dag der du har opplevd mye og truffet mange interessante personer og hatt interessante møter med dem, tilføyer ektemannen Sindre Finnes til Dagbladet, der han står ved siden av ikledd smoking.

- Hvordan vil du beskrive Michelle Obama?

- En god beskrivelse av henne er at hun er et fantastisk menneske, svarer han og smiler før de to trekker seg tilbake.

PÅ HOTELLET: Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes er tilbake på hotellet etter statsmiddagen i Det hvite hus.
PÅ VEI INN: Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes tas imot til statsmiddag av Michelle og Barack Obama
GOD STEMNING: Erna Solberg fant raskt en munter tone med USAs president Barack Obama og Sveriges statsminister Stefan Löfven.
TIL BORDS: Obama og Erna satt til bords sammen under hele statsmiddagen.
I PARTYTELT: Middagen hadde hele 400 gjester. Derfor ble det hele arrangert i et gigantisk partytelt i hagen utenfor Det hvite hus.
HAGEN Med Washington-monumentet i bakgrunnen festet Obama og Erna og co.
KORTESJE: De nordiske statslederne ankom standsmessig i kortesjer.
SKÅL: President Barack Obama skåler under statsmiddagen.

Med soldater på geledd og rød løper ble de nordiske statslederne tatt imot til middagen som ble holdt i et gigantisk hagetelt på South Lawn.

- Den fargen på kjolen din kler deg veldig godt, komplimenterte Obama så høyt at Dagbladet kunne høre det fra tilskuerplass da Erna kom i limosin til Det hvite hus for å delta på middagen.

- Han vet å gi de rette komplimentene. Begge er veldig gode verter, sier Solberg etter middagen om mottakelsen.

Letterman og Ferrell Hele 400 prominente gjester var på gjestelista, som komikeren Will Ferrell, den tidligere talkshowverten David Letterman, visepresident Joe Biden, den kjente svenske kokken Marcus Samuelsson og den svenske "Killing"-skuespilleren Joel Kinnaman.

- Jeg rakk å ha en samtale med visepresident Joe Biden, forteller Solberg om personene hun traff i løpet av middagen. På forhånd snakket Solberg til Dagbladet om forventningene til middagen. - Det betyr muligheten for å ta opp litt mer uformelt saker som ikke nødvendigvis er de viktigste å ta opp når alle fem landene har et møte med Obama. Også er det en mulighet for å gå i dybden på enkelte temaer, sa hun til Dagbladet.

- Hvilke temaer?

- Noen av temaene har vi diskutert allerede i dag. Det er den sikkerhetspolitiske situasjonen, utviklingen i Russland. Det er nordområdene og maritime strategier. Det andre som er viktig er fellesskapet vi har på internasjonale spørsmål. Vi ønsker å trekke USA mer med i arbeidet vi gjør på regnskog, for jenter og utdanning, og for å nå bærekraftsmålene. Her kan USA løftes enda mer, sier Solberg. 

Det ble ingen dansing under middagen, men den amerikanske artisten Demi Lovato opptrådte. Før middagen brukte statslederne dagen til møter med Obama og utenriksminister John Kerry. Noen av hovedtemaene var sikkerhetspolitikk, handelspolitikk, klima og migrasjon. Det hele munnet ut i en 14 sider lang erklæring om styrking av samarbeidet.