Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Breivik forklarer seg

- Jeg har blitt særere og særere

Terroristen sier han har blitt mer radikal i tida han har sittet isolert.

FORKLARER SEG: Terrordømte Anders Behring Breivik (37) forklarer seg i lagmannsretten. Her på vei til pause etter første del av partsinnlegget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORKLARER SEG: Terrordømte Anders Behring Breivik (37) forklarer seg i lagmannsretten. Her på vei til pause etter første del av partsinnlegget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): - Sejersted (regjeringsadvokat Fredrik Sejersted, Breiviks motpart i retten, red.anm.) er en veldig god demagog. Men han har helt rett - ja, jeg har blitt mer radikal de siste fem åra. Jeg er ikke korrigert, og har blitt særere og særere, sier Anders Behring Breivik (37) i vitneboksen i Borgarting lagmannsrett.

- Har løyet for meg selv

Breivik sier videre at han har planlagt partsinnlegget sitt i en måned, men at han har fraveket planen. Under Oslo tingretts behandling av saken i fjor ble terroristen irettesatt for å bruke mye av taletida til å snakke om sin ideologi.

- Planen var å få ideologisk oppmerksomhet, og også kjøre saken, men jeg har nå valgt å droppe det. Målet hele tida vært å få forbedringer, få minimumet for å overleve, sier 37-åringen.

Istedenfor ideologi konsentrerer Breivik seg om å snakke om skadene han mener er påført ham under soningen.

- Jeg har løyet for meg selv til nå; jeg er sterkt skadet av isolasjonen, og radikalitet er kanskje den mest alvorlige isolasjonsskaden. Jeg er ikke bare litt skadet, men ganske mye skadet, sier han nå.

- Når man blir isolert i nesten seks år, uten å bli korrigert, blir det vanskelig å se seg selv utenfra, sier 37-åringen.

- Irrasjonelt

Som kjent har terroristen sendt og mottatt over 4000 brev siden han ble fengslet i juli 2011 - mange av dem til media, herunder Dagbladet, som i regelen har valgt ikke å publisere innholdet. Breivik sier han tar selvkritikk på dette.

- Når jeg har skrevet brev, har jeg ønsket at jeg kunne spurt noen om innholdet blir for drøyt. Når media har ignorert brevene, har jeg tenkt at de kanskje ikke vil gjøre det om jeg velger en enda mer tabloid vinkling, og da blir det også mer radikalt. Tar jeg et skritt tilbake, ser jeg at det ble irrasjonelt, og at man ikke kan komme mer til høyre.

Streng soning

Breivik soner 21 års forvaring for terroraksjonene 22. juli 2011, under et strengt sikkerhetsregime i Skien fengsel. Terroristen har saksøkt staten fordi han mener soningsforholdene strider med Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK).

Under tingrettsbehandlingen i fjor fikk Breivik medhold i at soningen strider mot EMKs artikkel 3, om tortur og umenneskelig behandling, fordi han har sittet for lenge i isolasjon, og med manglende begrunnelse. I tillegg ble han uforholdsmessig mye nakenransaket mens han satt i Ila fengsel mellom 2011 og 2013.

Motparten, staten, fikk imidlertid medhold i at de ikke har brutt artikkel 8, som omhandler retten til privatliv. Breivik mener brev- og besøkskontrollen han er underlagt, kvalifiserer til brudd.

- Spiller et spill

I dag har Borgarting lagmannsrett satt av to timer til Breiviks forklaring. Rettssaken foregår av praktiske og sikkerhetsmessige årsaker i Skien fengsel, hvor han soner forvaringsdommen. Terroristen inntok vitneboksen klokka 10.05.

Breiviks advokat Øystein Storrvik hevder klienten har tatt mental skade av isolasjonen, mens regjeringsadvokat Fredrik Sejersted tvert imot mener at terroristen takler soningen overraskende bra, og ikke viser plager ut over normalt.

På rettssakens første dag benyttet terroristen, som beskriver seg som fascist og nasjonalsosialist, anledningen til å gjøre en høyreekstrem hilsen. Så vel statens advokat som utenforstående eksperter tror han bruker rettssaken til å nå andre høyreekstreme.

- Det han sier i retten, må ses i lys av hans ideologiske prosjekt, og hvordan han bruker hele prosessen til å spille et spill, sa Sejersted.

Trosset advokaten

Storrvik og kollega Mona Danielsen ba Breivik la være å gjøre hilsenen, både i ting- og lagmannsretten. Da han trosset anmodningen, ble han irettesatt av lagdommer Øystein Hermansen.

- Du ble korrigert på nazihilsenen her? spør Storrvik klienten.

- Det er sant. Jeg har på en måte kjempet mot deg og ikke respektert dine ønsker. Det er vel det at jeg ideologisk ikke identifiserer meg med deg, svarer Breivik.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!