TILFREDS:  Kjendisadvokat Mona Høiness er fornøyd med at Kapital får kritikk for en leder med tittelen Eldreraner. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
TILFREDS: Kjendisadvokat Mona Høiness er fornøyd med at Kapital får kritikk for en leder med tittelen Eldreraner. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.Vis mer

- Jeg har blitt utsatt for svært ondskapsfull personforfølgelse

Mona Høiness er tilfreds med at Kapital får kritikk for eldreraner-leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mona Høiness er svært tilfreds etter at det tidligere i dag ble klart at Kapital får kritikk av Pressens Faglige Utvalg (PFU) for en leder med tittelen Eldreraner.

Lederartikkelen var illustrert med bilder av Høiness og ansvarlig redaktør i Kapital, Trygve Hegnar. Den sto på trykk i september i forbindelse med dommen i den mye omtalte arvestriden mellom Høiness og slektningene til det avdøde og barnløse ekteparet Per Urdahl og Synnøve Anker Urdahl.

- Forfulgt Høiness og Hegnar har vært i tottene på hverandre siden Kapital, Finansavisen og Hegnar Online begynte å omtalte det omstridte testamentet, og den kjente advokaten mener seg forfulgt av Hegnars publikasjoner.

- Jeg har blitt utsatt for svært ondskapsfull personforfølgelse i to og et halvt år fra Trygve Hegnar sin side og det er tidligere falt tre PFU-fellelser i samme sak. Jeg ser derfor ikke på dette som et uaktsomt overtramp, men som en planlagt strategi for å plage meg og ramme mitt omdømme, hevder Høiness i en pressemelding hun har sendt til Dagbladet.

Hegnar Online ble felt for brudd på god presseskikk i forbindelse med anonyme, sjikanerende leserkommentarer. I tillegg fikk Høiness i 2010 medhold i at Finansavisen og Kapital hadde brutt god presseskikk i artikler vedrørende arvestriden. Hegnar er imidlertid ikke ansvarlig redaktør for den førstnevnte nettpublikasjonen.
 
- Føljetongen av skandalehistorier som er produsert om meg er i tillegg også i følge Oslo byfogdembetes dom tuftet på feil grunnlag, skriver hun videre, med referanse til at hun vant arvesaken i første rettsinstans. Slektningene har anket.
 
Sterk tvil Flere av medlemmene i PFU var i sterk tvil da saken ble behandlet i dag, og Alexandra Beverfjord (Dagbladet), Håkon Borud (Tønsbergs Blad) og Øyvind Brigg (TV 2) stemte mot kritikk, som er den mildeste reaksjonen i PFU.

De mener at tittelen må sees i sammenheng med resten av teksten, noe Kapital også anfører i sitt tilsvar til klagen:

«Vi stiller oss helt uforstående til klagen. Det er god og korrekt sammenheng mellom tittel og tekst. Begrepet «eldreraner» var sentralt i saken og det redegjøres for hvordan begrepet oppsto og ble misbrukt. Overskriften må selvfølgelig ses i sammenheng med teksten.»

- Når du leser artikkelen er det ingen tvil om at Hegnar ikke kaller Høiness en eldreraner, sa Beverfjord under behandlingen, mens Borud påpekte at han mener en fellelse legger for strenge rammer for lederartikler og kommentarstoff.

Flertallet på fire mente imidlertid at det er kritikkverdig med slik kriminaliserende karakteristikk i en tittel, på tross av at det dreier seg om en lederartikkel.

Hadde overskriften stått i anførselstegn, ville Kapital trolig ikke fått kritikk, fordi dette ville ha gjort det klart at lederartikkelen handlet om hvordan begrepet eldreraner kom inn i omtalen av arvesaken.

Ønsker ikke kommentere Hegnar Online, som Høiness har klaget inn til PFU for en leserkommentar hvor hun omtales som «eldreraner», ble etter en samlet vurdering ikke felt for brudd på Vær Varsom-plakaten.

- Mindretallet har et veldig godt votum, er Trygve Hegnars kommentar til PFUs behandling av saken.

Høiness' påstander gidder han ikke å kommentere.

Advokat Halvard Helle har ført alle klagene i pennen for kjendisadvokaten.

- Kjernen i dette er at de har slått fast at Kapital har opptrådt kritikkverdig, dette er ikke akseptabel journalistikk, sier han til Dagbladet.
 

ORDKNAPP:
- Mindretallet har et veldig godt votum, er Trygve Hegnars kommentar til PFU-kritikken. Han ønsker ikke å kommentere utspillene fra Mona Høiness.
Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
ORDKNAPP: - Mindretallet har et veldig godt votum, er Trygve Hegnars kommentar til PFU-kritikken. Han ønsker ikke å kommentere utspillene fra Mona Høiness. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix Vis mer