- Jeg har den dypeste medfølelse med dem som måtte lide

Krigsforbrytertiltalt ba om unnskyldning dersom han hadde gjort noen noe vondt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag forklarte den krigsforbrytertiltalte Mirsad Repak (42) seg for Oslo tingrett.

I en følelsesladet forklaring ba han ofrene for krigen om unnskyldning. Han forklarte også at han hadde dyp medfølelse med alle de som led under krigen i Bosnia på 90-tallet.

Repak har tidligere forklart at han med livet som innsats forsøkte å hjelpe flere serbere fra hjembyen sin under krigen.

- Jeg visste ikke hva som skulle skje med disse menneskene. Uansett hvem som lider har jeg den dypeste medfølelse med dem. Jeg liker ikke at folk lider. Jeg er oppvokst i en humanistisk familie der vi likte mennesker. Jeg ble oppdratt til å elske alle mennesker, ikke til å hate noen. Vi levde i fellesskap og brorskap, forklarte Repak alvorlig.

Møter ofrene i retten

Mange av ofrene i tiltalen kommer til Oslo for å vitne. Flere av disse har Repak erkjent å ha pågrepet og ført i fangeleir. Men han har ikke erkjent vold eller tortur.

- Jeg vil uttrykke min dypeste medfølelse for det som har skjedd med disse menneskene. Også hvis jeg har gjort noe galt. Det kommer jeg til å gjøre igjen når de kommer hit. Hvis jeg har gjort noe så kommer jeg til å be om unnskyldning og tilgivelse, sa Repak.

Han kom til Norge som flyktning i 1993. Han har aldri vært tilbake siden.

- Jeg har den dypeste medfølelse med dem som måtte lide

- Jeg vet det fortsatt er mye hat i Bosnia Herzegovina. Jeg håper inderlig dette kommer till å forsvinne, at mennesker vil se på hverandre som mennesker igjen.

- Skjønte at hun ble voldtatt

Under sin utspørring ville tingrettsdommer Finn Haugen vite hva tiltalte faktisk så i sin tid som livvakt i HOS.

- Så du overgrep?

- Jeg har bare hørt at det har skjedd noe som er så grusomt. Jeg hørte om en av kvinnene i tiltalen at hun ble mishandlet.

- Ble det sagt hvem som hadde gjort dette? Spurte dommer Finn Haugen.

- Ja. Og det ble ikke bare gjort en gang, men flere ganger. Av samme person, sa Repak.

Han forteller at den som gjennomførte overgrepene var å anse som høyre hånd til den høyeste offiseren i HOS.

SPURTE UT TILTALTE: Tingrettsdommer Finn Haugen ville vite hva Repak faktisk så i sin tid som livvakt i HOS. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
SPURTE UT TILTALTE: Tingrettsdommer Finn Haugen ville vite hva Repak faktisk så i sin tid som livvakt i HOS. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

- Jeg tør ikke nevne navn. Jeg tør ikke risikere livet til mine barn og mine nærmeste. Jeg er ikke redd for livet mitt, men jeg er redd for deres liv.

- Har du hørt om andre overgrep?

- Ja, jeg har sett det, men de er ikke på denne lista, sa tiltalte med henvisning til tiltalen.

- Jeg har sett hvordan en soldat skulle gjennomføre en samtale med en fange. Han tar da en pyntenål og stikker inn i fingeren til en person, forklarte tiltalte.

Han fortalte også at han visste at en av kvinnene var blitt voldtatt, fordi han så den som gjorde det komme ut etterpå.

- Dette var en sikkerhetsvakt. Jeg rapporterte det som hadde skjedd til Blaz Kraljevic.

- Jeg var en vanlig arbeider

På spørsmål fra dommeren avviser tiltalte at han hadde noen lederrolle eller viktig rolle i HOS.

- Jeg var vanlig fabrikkarbeider da krigen begynte. Det jeg kunne var å lage vin. Jeg hadde ingen viktig rolle.

Etter lunsj overtok aktor, statsadvokat Pål K. Lønseth, utspørringen av tiltalte. For ham blir det viktig å bevise at tiltalte har hatt et mer framtredende rolle under pågripelser og avhør av se serbiske fangene enn han hevder selv. Han mener også at tiltalte har tilpasset forklaringene sine i forhold til tiltalen.

- Hadde du et kallenavn? Ville aktor vite.

- Ja, hjemme ble jeg kalt Mitac, svarte tiltalte.

- Men dette var det bare mine nærmeste som kjente.

Ble hentet og internert

Aktor ville deretter vite hva som egentlig skjedde den dagen Repak forlot hjemmet for å bli med i de kroatiske styrkene.

- En dag kom min nabo, broren hans var visepresident i Kroatia, han kom i regi av det sosialdemokratiske partiet. Han kom hjem til meg en ettermiddag og sa: Kom, du blir med oss, og blir en del av den bosniske territorialstyrken. Jeg kjente ham, og trodde jeg hadde en plikt til å være med. Vi var vel 70-80 menn, forklarte Repak.

Denne naboen skal seinere vitne i rettssaken.

Mennene ble ført til Kroatia der de skulle delta i den kroatiske hæren. Omtrent samtidig startet krigen i Repaks hjemby Stolac. Likevel valgte Repak sammen med en kamerat å levere inn uniformer og våpen, forlate hæren og dra tilbake til Bosnia.

Han forklarte at årsaken til at de forlot den første hæren var en voldsepisode mot en ung bosnisk muslim. Han ble slått og truet med kniv.

De kom tilbake rundt 12. mai - samme tidspunkt som påtalemyndigheten mener pågripelsene og overgrepene skal ha skjedd.

Uenige om datoer

Da Repak kom tilbake til Capljina oppsøkte han sin tante. Hun anbefalte ham å oppsøke territorialforsvaret. Aktor ville gjerne vite når dette var, og henviste til at tiltalte i politiavhør hadde oppgitt et annet tidspunkt.

- Jeg snakker sant. Jeg har ingenting å skjule, sa Repak, etter å ha blitt kjørt på når ting skjedde.

Aktor forsøker gjennom sine spørsmål å få fram at tiltalte har endret tidspunktene for når ting skjedde, for slik å gjøre sin rolle mindre enn den egentlig er.

I de første politiavhørene opererte nemlig tiltalte med litt andre tidspunkter enn i dag. Disse avhørene varte i ti timer i strekk, og ble foretatt uten advokat til stede. De er heller ikke signerte og vedtatte.

Derfor protesterte tiltaltes forsvarer, advokat Heidi Bache-Wiig, på at disse ble referert til i retten.