- Jeg har det bedre død enn å leve som dette

Etter opptil 50 sexkunder om dagen, hoppet Jenea fra balkongen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 18 år gammel ble Jenea lurt av en menneskehandler og tvunget til prostitusjon. I dokumentarfilmen «The Price of Sex», som vises i Norge for første gang i dag, forteller hun hvordan en kvinne lokket henne med vaskejobb i utlandet.

Lønn: I overkant av tusen kroner i måneden.

- Jeg hadde ingen penger, ingen mat, jeg hadde absolutt ingenting, sier Jenea i filmen.

Innelåst på bordell Da de kom til Tyrkia, ble hun solgt til en hallik i Istanbuls beryktede horestrøk Aksaray.

- Jeg ble tatt med til et bordell. Og jeg ble tvunget til å bli prostituert.

AVSLØRER LIDELSENE: Mimi Chakarova jobbet i ti år for å avdekke konsekvensene av sexhandel. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
AVSLØRER LIDELSENE: Mimi Chakarova jobbet i ti år for å avdekke konsekvensene av sexhandel. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Etter å ha vært innesperret på et bordell med opptil 50 kunder om dagen, ble hun så desperat at hun hoppet fra balkongen. Da hun våknet, hadde hun ingen følelse fra livet og ned.

- Jeg fortalte meg selv at jeg hadde to valg: hoppe eller dø her.

- Jeg tenkte det samme da som nå: Jeg kunne ønske jeg aldri var blitt født. Jeg har det bedre død enn å leve som dette, sier Jenea til filmskaper Mimi Chakarova, som brukte totalt ti år på å lage dokumentarfilmen.

Filmet og torturert En av grunnene til at det tok så lang tid, var at svært få ofre for sexhandel ønsker å la seg intervjue åpent foran kamera.

- En av kvinnene forklarte meg at de i den innledende fasen ofte blir sultet, turturert og gjengvoldtatt mens de blir filmet eller fotografert av hallikene, som truer med å sende filmen til familiene deres. Jeg tror kanskje det er en av grunnene til at det tok meg så mange år å etablere tillit med dem, sier Chakarova til Dagbladet.

OMFATTENDE: Det antas at over 20 millioner mennesker er ofre for menneskehandel på verdensbasis. Foto: Mimi Chakarova
OMFATTENDE: Det antas at over 20 millioner mennesker er ofre for menneskehandel på verdensbasis. Foto: Mimi Chakarova Vis mer

Hun er opprinnelig fra Bulgaria, men har bodd over 20 år i USA. Nå er hun i Norge i forbindelse med filmvisningene i regi av bladet Fett og Oslo Dokumentarkino. En av grunnene til at hun ville lage filmen, er at hun ønsket å vise hva som skjer med kvinnene i hjemlandet som blir ofre for menneskehandel.

- En av grunnene til at det var veldig viktig for meg å vise ansiktene deres, er at jeg ville vise stigmaene forbundet med dette. Da kan du ikke la kvinnene være i skyggen. Disse kvinnene har også tatt et valg om å stå fram fordi de ønsker å hindre at noe lignende skal skje med andre, sier hun.

Rømte fra datteren Historiene som fortelles i filmen er hjerteskjærende. Rika ble gravid med sin første kunde i Dubai. Hallikene doblet prisen. Til slutt klarte hun å rømme, men måtte forlate datteren. Olesea måtte tilbringe en måned i fengsel. Irina driver fortsatt i sexbransjen, selv om det er mange år siden hun kom seg unna de som opprinnelig fanget henne.

- Jeg tilbød meg Irina og ta med henne tilbake til Bulgaria, til barna hun forlot der, men hun takket nei, sier Chakarova i filmen.

Hun har fortsatt kontakt med en rekke av kvinnene i filmen.

Lam og prostituert Jenea ble delvis lam fra livet og ned etter at hun hoppet fra balkongen. Etter en måned på sykehus, før hun rakk å bli operert, ble hun hentet av hallikene og prostitusjonen fortsatte.

Faksimile: Dagbladet 11. september 2012
Faksimile: Dagbladet 11. september 2012 Vis mer

Etterhvertble hun sendt hjem til Moldova, men først etter at storesøsteren var blitt tvunget til å prostituere seg i en måned for å tilbakebetale «gjelda».

Dette er snart ti år siden nå. Fortsatt sliter hun med skadene hun pådro seg etter at hun hoppet.

- En kanadier ble rørt av historien hennes, og har donert penger til operasjoner. Fredag blir hun operert på nytt, sier Chakarova.

Faksimile: Dagbladet 12. september 2012
Faksimile: Dagbladet 12. september 2012 Vis mer