- Jeg har det bra

Kinas taikonaut Yang Liwei snurrer i dette øyeblikk i bane rundt jorda. Der bruker han tida på å lese instruksjonsboka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Les i Magasinet: Ut i rommet

  I natt klokka tre norsk tid ble Kinas første bemannede romfartøy skutt opp i verdensrommet. Noen minutter seinere satt oberstløytnant Yang Liwei (38) og leste manualen til romraketten «Shenzhou 5» i verdensrommet ifølge nyhetsbyrået AP.

  42 år etter


  Bedre seint enn aldri, kan du si. Men Kina ble tross alt det tredje landet i verden som har utført en bemannet romtur, fire tiår etter kald krig-kappløpet mellom USA og gamle Sovjetunionen. Shenzhou 5, med oberstløytnant Yang Liwei (38) om bord, kan være begynnelsen på et nytt romfartseventyr, og ordet «taiknonauter» sidestilles med astronauter og kosmonauter.

  - Jeg føler meg bra. Ser dere i morgen, sa Liwei på radioen til romfartssenteret i Gobiørkenen.

  Han skal etter planen gå 14 ganger rundt jorda i Shenzhou V før det landet på jorda igjen i ørkenen i indre Mongolia. Liwei sier raketten oppfører seg etter planen. Bare 10 minutter etter oppskyting nådde den sin bane rundt jorda, skriver CNN.

  Ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua satt Liwei rolig og leste manualen (!) til romraketten mens han var i verdensrommet, skriver China Daily.

  Turen tar bare 20 timer, men kinesiske myndigheter er likevel helt på tuppa etter nattas vellykkede oppskyting. Den kinesiske presidenten, Hu Jintao, kalte den «stoltheten til vårt store moderland».

  - Partiet og folket vil aldri glemme de som har gjort den formidable jobben for moderlandet, sier han ifølge AP.

  1000000000000 miles high-klubben


  Kinas president Hu Jintao og andre toppledere var til stede på oppskytingen, som denne gangen måtte gå bra. I 1995 sendte kineserne den ubemannede romraketten Long March 3B opp i rommet, og ferden ble dekket live på TV. Men under oppskytingen gikk noe fatalt galt. Raketten mistet kursen. Sekunder senere eksploderte den midt i et boligfelt, og drepte seks mennesker.

  Oppskytingen av Shenzhou V ble derfor vist på TV med innlagt forsinkelse i sendingen.

  Utskytingen bringer altså Kina inn i den eksklusive romklubben sammen med USA og Sovjet. De er de eneste landene som har lykkes i å sende en bemannet rakett opp i rommet. Kinas første astronaut i rommet kommer 42 år etter sin russiske forgjenger Gagarin. Han ble verdens første mann i rommet med Vostock 1. Drevet av den kalde krigen fikk USA fart på sitt romprogram. En måned etter sendte de Alan Shepard på tur.

  Betenkte naboer


  Mens kineserne jubler, er ikke naboene i Japan like blide. Folk i gatene var skuffet, det tidligere så mye fattigere landet har jobbet bra:

  - Det føles som om vi har tapt, sier Miki Kobayashi, 28, tannlege i Tokyo til Newsday. - Japan har jobbet så hardt med sitt romprogram, jeg antar Kina er rike, jeg håper Japan kan ta det igjen.

  Flere av Kinas naboer har sett på landet som underutviklet, og er ovverrasket.

  - Jeg er sjokkert. Vanligvis kommer slik teknologi fra høyt utviklede land, sier Monica Kim på gata i Seoul i Sør-Korea.

  Kinesiske myndigheter har meldt at de jobber i mot «våpenifisering» av rommet, men i Asia bekymrer flere seg for at dette betyr at Kina har blitt mektigere militært og at de vil vise dette.

  - Kina er en større trussel enn noen sinne. Ikke bare for Asia, men for hele verden, sier Akira Machida, 54, kontoransatt i Tokyo.

  Men Japans romfartsorganisasjon JAXA gratulerer Kina og sier dette kan komme romfart til gode verden over.

  Også NASA gratulerer kineserne og sier dette er en historisk hendelse.

  - Det kinesiske folk har en lang og anerkjent historie med oppdagelsesferder. NASA ønsker Kina lykke et fortsatt trygt romfartsprogram, sier NASA-sjef Sean O'Keefe i en pressemelding.

<B>TAIKONAUT:</B> Yang Liwei på vei inn i Long March CZ-2F. Nå sier han fra rommet at han har det bra. Yang Liwei er den første kineseren i rommet.
LESTE MANUALEN:</B> Kinesiske myndigheter melder at Yang Liwei leste manualen oppe i rommet. Det var kanskje i seineste laget, men raketten oppfører seg heldigvis som den skal denne gangen.
<B>OPPSKYTINGSSTEDET:</B> Jiuquan-senteret i Gobuiørkenen.
<B> 20-TIMERS TUR:</B> En Long March CZ-2F-rakett brakte romraketten «Shenzhou V» ut i verdensrommet fra utskytingsstedet i Indre-Mongolia.
«LIVE» MED FORSINKELSE: Oppskytingen ble fulgt på TV, men ikke live denne gangen. Myndighetene hadde lagt inn en forsinkelse, på grunn av ulykken i 1995 der romraketten Long March 3B eksploderte over et boligfelt og drepte 6 direkte på TV.