- Jeg har det fint

Prinsesse Märtha Louise svarte i går kveld for første gang på hvordan det føles å være gravid. Men verken prinsessen eller Ari Behn vil røpe når hun har termin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Märtha Louise og Ari Behn har holdt seg borte fra rampelyset etter at Slottet mandag kunngjorde at prinsessen venter barn. Men i går kveld brøt en strålende opplagt prinsesse tausheten overfor pressen utenfor leiligheten i Professor Dahls gate 18.

Märtha var ute det meste av dagen, og kom alene hjem på ettermiddagen for å skifte til stortingsmiddagen på Slottet. På spørsmål om hvordan den vordende moren hadde det, svarte hun «fint!» med et bredt smil.

Etter en snau time i leiligheten kom hun ut i tussmørket til den ventende eskortebilen. Nå hadde hun skiftet til et mer høytidelig antrekk, og hadde en smilende og velkledd Ari ved sin side. Men de to ville ikke gi detaljer om når prinsessen har termin.

- Det skulle du nok likt å vite, svarte prinsessen med glimt i øyet, før de to dro av gårde til festmiddagen.

De vordende foreldrene nærmest strålte om kapp da de gikk til bords med storting og styringsverk i går kveld.

Prinsessen, som foreløpig skjuler graviditeten godt, gikk i den kongelige prosesjonen sammen med sine foreldre og prinsesse Astrid, mens forfattermannen måtte slo følge med kongens kvinnelige adjutant, major Anne Rydning.

190 gjester benket seg ved kongens bord i Slottets store festsal. På menyen sto kalde krabbequeneller med fritert softkrabbe, elgfilet med skogsopp, gorgonzola og eplekompott og sablébunn med hvit sjokolade, limekrem og molter.

- Gleder oss

Kong Harald og dronning Sonja gleder seg til å bli besteforeldre. Mandagens gla'melding ble selvsagt kommentert da kong Harald holdt sin årlige tale for de folkevalgte:

- Nå har vi ikke flere barn å gifte bort. Men desto mer gleder vi oss nå over den lykkelige nyheten om at prinsesse Märtha Louise og Ari Behn venter barn. Dronningen og jeg gleder oss sammen med de unge og ser allerede fram til å bli besteforeldre, sa kongen blant annet i sin tale.

Negativ Svendsen

Det han derimot ikke sa noe om, men som han alene bestemmer, var hvorvidt barnet skal bli titulert prins eller prinsesse.

Dette spørsmålet ble imidlertid kommentert av en rekke representanter da de ankom slottet i går kveld. Den som gikk lengst i negativ retning, var Kenneth Svendsen, Frp's samferdselspolitiske talsmann:

- Prinsesse Märtha Louise har på en måte trådt ut, og skal ikke lenger kalles kongelig høyhet. Da synes jeg heller ikke det er naturlig at hennes barn får kongelig tittel.

Usikre representanter

Heller ikke Marit Arnstad (Sp) synes prinsessens framtidige barn behøver prinse- eller prinsessetittel:

- Kongen kan heller gjøre om dersom Haakon og Mette-Marit blir barnløse, mente Arnstad, som foreslår et kongelig navn dersom det blir ei jente:

- Hva med å kalle henne Maud? Det er et flott navn som ingen har brukt hittil.

Ap-kronprins Trond Giske røpet at han har visst om graviditeten ei tid og for lengst har gratulert de vordende foreldre. Han var lite innstilt på å kommentere titteldebatten, men sa til slutt:

- Det er vel mest naturlig - ifølge norsk tradisjon - om barnet ikke blir prins eller prinsesse. Men ting har jo endret seg i den seinere tid.

Ap-kollega Karita Bekkemellem Orheim er ikke enig:

- Det er greit og helt ukomplisert om barnet får bli prins eller prinsesse, så lenge det har arverett til tronen.

Jan Simonsen (eks-Frp) og Steinar Bastesen (Kystpartiet) hadde - i denne rekkefølgen - følgende kommentarer:

- Jeg har ikke noe sterkt syn på titteldebatten, men mener barnet bør døpes Jan. Eller eventuelt Janne.

- Jeg synes de skal velge et godt norsk navn. Baste, for eksempel. Det heter noen i min familie.

GRAVID OG LYKKELIG: Prinsesse Märtha Louise var strålende opplagt, og vinket til pressen på vei ut fra leiligheten i Professor Dahls gate i går formiddag.