Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statsministeren planlegger for enda en periode

- Jeg har det gøy på jobben

Statsminister Erna Solberg (H) planlegger for en tredje periode som norsk regjeringssjef, men erkjenner nederlag om innleieregler og frykter politisk omkamp om pensjonskutt.

STATSMINISTEREN: Etter pressekonferansen med oppsummering om Ernas politiske halvår svarte statsministeren Dagbladet på spørsmål om regjeringssamarbeidet, gjengkriminaliteten i Oslo og innstramminger av pensjon. Video: Emilie Rydning/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Min motivasjon er høy. Jeg kan jo ikke garantere at motivasjonen er like stor om noen år, men i dag synes jeg det er gøy. At Venstre kom inn, og at vi har fått noen nye ministere har bidratt til en ny giv og en sterkere driv, sa statsministeren på spørsmål fra Dagbladet under den oppsummerende pressekonferansen før sommerferien.

Arbeiderpartiets usle form på meningsmålingene bidrar til at Solberg planlegger for en tredje regjeringsperiode.

- Det er lenge til neste stortingsvalg, faktisk tre år. Men enhver statsminister bør planlegge for at de tiltakene som vi setter i gang nå, ikke bare er noe som skal oppsummeres i 2021, men virke langt inn i framtiden, sa hun.

Flere nederlag

I sin første halvårlige pressekonferanse som statsminister for en blågrønn regjering, der også Venstre inngår, kom Solberg inn på de mange nederlagene som regjeringen er påført i Stortinget.

- En mindretallsregjering må være forberedt på noen flertall mot seg. Men mange av sakene er egentlig saker som er i prosess i regjeringen eller er utredningspunkter, sa Solberg.

Hun ga ellers uttrykk for at hun lever godt med nederlagene og viste til at Stortinget i 2018 har behandlet 249 saker med til sammen 1582 forslag til vedtak.

Statsminister Erna Solberg (H) sier hun lever godt med de fleste av nederlagene regjeringen har blitt påført i Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) sier hun lever godt med de fleste av nederlagene regjeringen har blitt påført i Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Jeg registrerer at flere partier har lagt fram skrytelister på ti-tolv punkter som de har fått gjennomslag for. Det får være greit, for da er vel mesteparten av det gjenstående regjeringens seiere, sa hun.

Innleie

Begrensningene som stortingsflertallet samlet seg om i spørsmålet om innleie av arbeidskraft, er nederlaget som smerter mest.

- Det mest problematiske er forslaget om bruk av innleid arbeidskraft. Her vet vi for lite om konsekvenser for næringsliv, og hva dette kan innebære av merbyråkrati for arbeidsplasser, sa hun.

Hun tok også opp samarbeidet med KrF og gjentok at invitasjonen om regjeringsdeltakelse står ved lag.

- Regjeringspartiene samarbeider godt og finner gode løsninger med KrF i Stortinget . Det er opp til KrF om de skal fortsette slik, eller i regjering. De skal få finne ut av det uten at vi skal kommentere med stadige løypemeldinger, sa hun.

- På innsiden av regjeringen er det løsninger som jeg tror KrF vil være mer komfortable med enn på utsiden, tilføyde hun.

Vil hegne om pensjonsreformen

Solberg gjentok at regjeringens hovedprosjekt er målsetningen om et bærekraftig velferdssamfunn. Konkret trakk hun fram inkluderingsdugnaden, tiltak for bedre integrering og regjeringens kompetansereform som viktige bestanddeler.

OPPSUMMERING: Med medvind på målingene oppsummerer Erna Solberg årets seks første måneder. Metoo-sakene i eget parti og milliardsprekken på Stortinget er blant blemmene statsministeren må adressere. Video: NTB Scanpix / Dagbladet Vis mer

- Vi må sørge for at flere kommer i jobb, særlig de med nedsatt arbeidsevne. Målet er ikke å ha flest mulig på tiltak, men å ha flere i faste, trygge jobber i arbeidslivet, sa hun.

Som en av de fremste seirene til regjeringen i halvåret som har gått, trekker hun fram enigheten om ny offentlig tjenestepensjon. Hun ga partene i arbeidslivet ros for dette, men kom samtidig med en tydelig advarsel til opposisjonen:

- Nå vil reformen være krevende å stå ved, når endringene blir merkbare for den enkelte. Ingenting er mer langsiktig og viktig enn et forutsigbart pensjonssystem, sa Solberg, som mener prinsippet om levealdersjusteringer ikke må endres nå.

- Det er nå det gjør litt vondt, for det er nå folk faktisk begynner å merke at vi har strammet inn på pensjonssystemet. Da er det nå vi politikere må vise at vi har stamina og holde fast ved det vi har vedtatt, utdypet hun overfor Dagbladet etter pressekonferansen.

Ikke dysset ned

De mange utspillene til den avgåtte justisministeren Sylvi Listhaug ble også tatt opp under pressekonferansen. Til påstanden om at politiet ikke informerte henne godt nok om omfanget av gjengkriminaliteten i Oslo, har statsministeren følgende å si:

- Jeg har ikke opplevd at politiet har dysset ned problemene i møter med meg, så jeg går ikke god for hva tidligere justisministere føler at de har fått av mangelfull informasjon.

TERNINGKAST: Etter statsministerens oppsummering triller Dabladets kommentator, Martine Aurdal, terning over statsministerens innsats dette halvåret. Hvilke terningkast tror du statsministeren får? Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer Vis mer

Solberg sier hun er bekymret av rapportene fra deler av Oslo, der mindreårige rekrutteres av organiserte kriminelle til salg av narkotika. Svaret hennes er både å styrke politiet, og det forebyggende arbeidet - i samarbeid med Oslo kommune.

- Og så har jeg sagt at vi skal gå etter pengene, tilføyer statsministeren, som viser til at kostbare eiendeler kan bli beslaglagt dersom den enkelte ikke kan gjøre rede for hvordan man har skaffet seg dem.

Under pressekonferansen ble hun også konfrontert med Sylvi Listhaugs seneste kontroversielle utspill, om nedleggelsen av St. Halvardshjemmet i Oslo.

- Jeg kan ikke være sensor for alle utspill som kommer, svarte Solberg.

.