«Jeg har det ikke så bra. Jeg har nesten ingen venner»

Statsminister Erna Solberg ber voksne lage sin egen BlimE-kampanje mot ensomhet. Selv fikk hun en vekker av venninnens bunnløst ærlige svar.

Publisert
Sist oppdatert

Norge har på nytt stengt ned i kampen mot coronaviruset og statsminister Erna Solberg er bekymret for konsekvensene for deg og meg.

- La oss ta et tak mot ensomheten. La oss se hverandre, lytte til hverandre og inkludere hverandre. La oss spre litt glede i en tøff tid, sier Solberg i sin tale til Høyres sentralstyre.

Statsministeren valgte også å være personlig i talen.

Ensom venninne

Ensomhet kan ramme oss alle, dem man kanskje ikke tenker på eller dem som virker sterke utenpå.

«Jeg har en bekjent. Hun har god utdannelse, er ressurssterk og flink på alle måter. En dag jeg snakket med henne, spurte jeg om hun hadde det bra. Jeg forventet å høre at hun hadde det fint. For det er jo sånn vi alltid sier. Det går bra. Vi har det fint. Men hun så på meg, ble stille et øyeblikk, og så sa hun: "Nei, vet du hva? Jeg har det ikke så bra. Jeg har nesten ingen venner. Jeg omgås nesten ingen utenom jobb."

Det var en bunnløs ærlighet i svaret. En ærlighet som gjorde dypt inntrykk på meg.»

Solberg framholder at ensomhet også påvirker helsen.

- Når vi er ensomme, svekkes immunsystemet. Vi blir mer utsatt for sykdom. På samme måte som andre psykiske lidelser, er det fortsatt mye skam forbundet med ensomhet. Det krever mot å si at du er ensom. Og det er vanskelig å være modig når du ikke har det bra, sier Solberg.

BlimE!

DANS: Forsvaret viser sin støtte til «BlimE» med denne videoen. Onsdag 2. oktober, drøye tre dager etter den var publisert, er den sett av over én million. Foto: Forsvaret, Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV Vis mer

Statsministeren mener voksne nå må lære av barn og unge, som i NRK Super har sin egen BlimE-kampanje. Årets sang heter «Ser deg» og frontes av Victor Sotberg.

- Selv om vi ikke kan gi naboen en klem i disse dager, kan vi ringe og spørre hvordan det går. Vi kan vinke fra vinduet. Slå av en prat over gjerdet. Og danse BlimE dansen sammen i hver vår stue. Slik kan vi gjøre vinteren og mørketiden litt lysere for alle. Slik kan vi ta et tak mot ensomhet og tungsinn. Det trenger vi nå.

- Og derfor sier jeg som de gjør på NRK Super: Si hei. Vær en venn. BlimE, sier Solberg.

Valgfrihet i helsetjenesten

Statsministeren tar også opp helsepolitikken, som Høyre har styrt ved helseminister Bent Høie de siste sju årene.

Solberg trekker fram flere eksempler på enkeltmennesker som har hatt glede av fritt behandlings-valg reformen, som gjør at pasienter kan velge blant offentlige og private tilbydere i helsetjenesten.

- Hvis Arbeiderpartiet får gjennom sin politikk - med bare én tilbyder av hjemmehjelp - vil det være umulig å bytte tilbyder. Torill ville hatt klagerett, men hun ville ikke hatt bytterett, sier Solberg om Torill statsministeren møtte sammen med Dagbladet i høst.

Statsministeren mener helsepolitikken viser fram skillelinjene i politikken, der Arbeiderpartiet ønsker å reversere det Høyre omtaler som valgfrihetsreformer.

- Til Jonas Gahr Støre har jeg derfor tre spørsmål: Hvorfor vil du ta fra folk friheten til å velge? Hvorfor vil du umyndiggjøre pasientene? Og hvorfor skal ikke pasienter innen rus og psykiatri oppleve den samme forutsigbarheten gjennom pakkeforløp - som pasienter med kreft?

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer