HISTORISK: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) møtte i dag for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite. Det har en sittende statsminister aldri gjort før ham. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
HISTORISK: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) møtte i dag for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite. Det har en sittende statsminister aldri gjort før ham. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

- Jeg har det øverste ansvaret

Men Jens Stoltenberg (Ap) mener det er viktig at Fornyingsdepartementet har og tar ansvaret for Grubbegata.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ikke bare blir Jens Stoltenberg (Ap) historisk når han i dag møter for Stortingets kontrollkomite, som første sittende statsminister noensinne.

Da han redegjorde for Stortinget om oppfølgingen av 22. juli-kommisjonens rapport 28. august, gikk han så langt en statsminister kan gå i parlamentarisk forstand, uten å gå av. Stoltenberg beklaget overfor landets øverste folkevalgte:

- Tre av kommisjonens konklusjoner er: Grubbegata burde vært stengt. Det var den ikke. Gjerningsmannen kunne ha vært stanset tidligere. Det ble han ikke. Flere sikrings- og beredskapstiltak burde ha vært iverksatt. Det skjedde ikke. Dette beklager jeg, sa Stoltenberg.

- Mitt ansvar Innledningsvis i utspørringen understreket Stoltenberg nok en gang at han har det øverste ansvaret.

- Jeg slår fast nok en gang; det øverste ansvaret er mitt. Det er mitt ansvar at regjeringen fungerer og gjør riktige beslutninger og at statsrådene samarbeider.

Imidlertid gikk han umiddelbart videre til å påpeke at tidligere fornyingsminister Heidi Grande Røys (SV), og nåværende fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap), har sagt at ansvaret for sikringsarbeidet i regjeringskvartalet når det gjaldet Grubbegata, lå i Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD).  

Mange spørsmål om Grubbegata Grubbegata er varslet å bli et sentralt tema også under utspørringen av Stoltenberg. Sakordfører i kontrollkomiteen, Geir Bekkevold (KrF), sa til Dagbladet få minutter før høringen startet at han fortsatt har spørsmål rundt rollen Statsministerens kontor (SMK) tok i stengingen av Grubbegata.

- Det virker klart at FAD hadde ansvar for gjennomføring, og Justisdepartementet hadde ansvar for oppfølging. Samtidig tok SMK en aktiv rolle i prosessen som de vanligvis ikke tar, sier han.

Bekkevold fulgte opp: - Hvem sitt ansvar var det at Grubbegata ikke ble fulgt opp?

- Det er fornyingsministerens ansvar. Det er viktig at ansvaret blir klart plassert der, sa Stoltenberg.

- De to statsrådene har bekreftet det. Men det forhindrer ikke at Statsministerens kontor bistår. Når Heidi Grande Røys kom til oss og sa at hun hadde problemer med å få vedtaket igjennom, da støttet vi opp om hennes arbeid, og etter noen måneder førte det til at Oslo kommune sa ja til stenging. Det var bra. Det som var synd var at man stilte tilleggskrav om en bebyggelsesplan, som er like krevende som en reguleringsplan. Dermed gikk det nye år. Summen ble altfor mange år, sier Stoltenberg, som mener at man må velge en annen framgangsmåte i framtida.

- Understreket hvem som hadde ansvaret Stoltenberg sa at ansvaret lå til Fornyingsdepartementet, og at det ikke forandrer saken at Statsministerens kontor legger la press på departementet.

Bekkevold tok opp uklarhet i ansvarslinjene i saken om Grubbegata, og at flere som har blitt spurt ut av komiteen har påpekt dette.

Stoltenberg sa at han har registrert dette, men at prosessen har gått som normalt.

- Det ble gjort klart da prosjektet var ferdig i 2004. Da gikk det ut et brev fra statsministerns kontor hvor de respektive aktørenes ansvar var understreket, som normalt.