Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har dokumenter som viser at Norge ble overvåket av USA

Det sier Guardian-journalist Glenn Greenwald til Dagbladet.

Foto: Patrick Semansky / AP Photo
Foto: Patrick Semansky / AP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RIO DE JANEIRO (Dagbladet): På et hotell i Rio de Janeiro møter Dagbladet den amerikanske forfatteren og journalisten Glenn Greenwald (46), som skriver for den britiske avisa The Guardian.

Hans overvåkningsavsløringer, basert på dokumenter fra varsleren Edward Snowden har hisset opp et kobbel av vestlige statsledere, og gjort livet desto surere for USAs president Barack Obama.
Men USAs National Security Agency (NSA) har ikke bare spionert på de store nasjonane, som Frankrike, Italia, Tyskland og Brasil. Også Norge er utsatt for amerikansk spionasje, ifølge Greenwald:

- Ja, jeg har hemmelige Snowden-dokumenter som viser at Norge er blitt overvåket av NSA. Men foreløpig vet jeg ikke hvor sensitive dokumentene er, eller om de gjelder både personer og norske selskaper, forteller Greenwald.

Varsler flere avsløringer The Guardian meldte torsdag at amerikansk etterretning kan ha avlyttet 35 statsledere. Blant dem skal være Tysklands forbundskansler Angela Merkel.
Statsminister Erna Solberg (H) reagerer kraftig på nyheten.

- Jeg mener at det ikke er akseptabelt at allierte land driver etterretning mot hverandres politiske ledelse. Norge og USA er nære allierte og har et tett samarbeid innen etterretning. Dette samarbeidet er av stor betydning for begge land. Det er viktig at det ikke skapes mistillit eller uro i dette viktige samarbeidet. Jeg har ikke kunnskap om jeg har vært overvåket, heter det i en pressemelding fra statsministerens kontor.
Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) er av samme oppfatning:

- Det er uakseptabelt at allierte land driver etterretning mot hverandres politiske ledelse, sa han.
Glenn Greenwald forsikrer Dagbladet om at det kommer flere avsløringer:

- Jeg har klart å sette sammen et team som jobber med å sortere dokumentene. Det er snakk om titusener av dokumenter. I tillegg er de brukket opp i deler, de er teknisk vanskelige og hvert dokument er som et puslespil. derfor har jeg til nå konsentrert meg om de store nasjonene, sier Greenwald.

Slakter forklaring Ifølge avisa Washington Post har amerikanske myndigheter advart etterretningstjenester i andre land om muligheten for nye avsløringer fra den nå verdensberømte etterretningsvarsleren Edward Snowden.

- NYE AVSLØRINGER: Dagbladet møtte Guardian-journalist Glenn Greenwald i Rio de Janeiro. Foto: Arne Halvorsen / Dagbladet
- NYE AVSLØRINGER: Dagbladet møtte Guardian-journalist Glenn Greenwald i Rio de Janeiro. Foto: Arne Halvorsen / Dagbladet Vis mer

- The Guardian offentliggjorde et hemmelighetsstemplet NSA-dokument fra Snowden, som viser at 35 statsledere over hele verden kan ha blitt avlyttet. Er norske politikere på lista?

- Det kan jeg ikke kommentere eller si noe om. Jeg jobber ikke med det dokumentet, svarer Greenwald.

- NSA påstår alltid at de overvåker og spionerer for å øke den nasjonale sikkerheten, for å beskytte USA mot terrorisme. men faktum er at det motsatte er tilfellet. Dokumentene viser strid og uenighet mellom landene som overvåkes, og de bekrefter avtaler som inngås mellom industriselskaper. Hva har dette å gjøre med terrorisme og nasjonal sikkerhet? spør Greenwald.

Snowden fornøyd Ifølge Greenwald har han fortsatt daglig kontakt med den nå verdensberømte varsleren Edward Snowden.

- Han er utrolig godt fornøyd med avsløringene. Husk at han har valgt ut dokumenter med omhu, han har ikke tatt med dokumenter som kan skade eller sette liv i fare, men bare slike som viser hvordan USA gjennom NSA overvåker uskyldige mennesker, statsledere og selskaper, forteller Greenwald.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling