- Jeg har en egen evne til å overleve

Saddam Hussein mener han har en egen evne til å overleve. Det siste han vil gjøre er å gå i eksil for å unngå krig. Det kom fram i natt i TV-intervjuet CBS har hatt med ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Da ble store deler av samtalen mellom Dan Rather og den irakiske presidenten Saddam Hussein sendt i programmet «60 minutes».

Ingen «brent jord»

En viktig avklaring kom fram i programmet: Saddam avviste at Irak vil bruke noen form for «den brente jords taktikk» med å ødelegge egne damanlegg og sette fyr på Iraks oljekilder.

- Irak er ikke et land som ødelegger sin dammer og brenner opp sin rikdom, sa Saddam.

Men han la til at han håpet dette ikke var en insinuasjon i den betydning at en fiende ville gjøre dette i en krig.

bin Laden

I intervjuet blir Saddam spurt om han har noen tilknytning til al-Qaida. Til dette svarer han:

- Irak har aldri hatt noe forhold til al-Qaida, og jeg mener at Osama bin Laden selv i et intervju nylig ga svaret på at vi ikke har noen relasjon til hans organisasjon.

- Hvilke raketter?

Saddam Hussein fastholder at Irak oppfyller FNs forpliktelser om å nedruste og at landet gir våpeninspektørene full adgang.

På spørsmål om Irak vil ødelegge sine al-Samoud-2-raketter, som Hans Blix mener er mer langtrekkende enn det FN har gitt tillatelse til, svarer Saddam Hussein:

- Hvilke raketter? Hva mener du? Irak har ingen raketter som rekker lengre enn det FN-avtalen pålegger oss. De rakettene du snakker om eksisterer ikke lenger, de er ødelagt.

b> VED GODT MOT: Det er en svært offensiv Saddam Hussein det amerikanske fjernsynsselskapet CBS har møtt i et lengre intervju de har hatt med ham.