- Jeg har en mistanke om at denne vepsen kan bevege seg fra Sør-Europa og opp til Norge

«Monsterveps» fra Asia har etablert seg i Frankrike og Spania.

«VEPSA MANDARINIA:» Denne vepsetypen er svært aggressiv og har tatt livet av over 40 mennesker i Kina de siste månedene. En veps i samme familie, men langt mindre aggressiv, «Vepsa velutina» har etablert seg i Frankrike, og kan komme til Norge. Foto: Wikimedia
«VEPSA MANDARINIA:» Denne vepsetypen er svært aggressiv og har tatt livet av over 40 mennesker i Kina de siste månedene. En veps i samme familie, men langt mindre aggressiv, «Vepsa velutina» har etablert seg i Frankrike, og kan komme til Norge. Foto: Wikimedia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De siste tre månedene har gigantiske vepser drept over 40 og skadet over 1600 mennesker i Kina. Flere har blitt stukket mange ganger og har store sår på størrelse med kulehull.

Ekspertene er spesielt redd den store vepsearten, med navnet «Vepsa mandarinia», fordi den er aggressiv og har veldig vonde stikk.

- Akkurat denne vepsen har ikke blitt observert i Norge, sier Lars Ove Hansen, entomolog ved Naturhistorisk Museum.

Hansen forteller imidlertid om en annen veps i samme familie som mordervepsen i Kina, som har etablert seg i Frankrike og Spania, og nå beveger seg opp mot grensa til Belgia.

- Gjennom ulike vurderinger og sammenligninger har ekspertene kommet fram til at denne vepsen, som heter «Vepsa velutina» kan bevege seg mot norske kyststrøk. Den kan bli et meget stort problem for birøktere, da arten spesielt angriper bikuber, sier han.

- Jeg vil foreslå å kalle denne vepsen kjempegeithams på norsk, sier Hansen.

Beveger seg oppover Det var i 2004 den mørke vepsen med gule bein for førte gang ble observert i Frankrike, og bestanden har nå blitt større enn biepopulasjonen. Sannsynligvis kom vepsen til landet med en last med kinesisk keramikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer