- Jeg har en usynlig rådgiver

Radovan Karadzic representerte seg selv i retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Radovan Karadzic representerte seg selv i dagens rettsmøte i FNs Krigsforbryterdomstol i Haag.

Dommer Alphons Orie startet med å stille Karadzic spørsmål om en rekke formaliteter. Da dommeren spurte om det er noen i familien som burde få vite hvor han er, måtte Karadzic trekke på smilebåndet.

- Jeg tror ikke det er noe som ikke vet at jeg er her, sa han til latter i salen.

Vil ta tid

Tiltalen mot Karadzic utgjør til sammen 11 punkter, men på dagens rettsmøte fortalte aktoratet at de ønsker å endre tiltalen. Karadzic svarte med å be om mer tid til å studere den nye tiltalen før han erklærer seg skyldig eller ikke-skyldig i de alvorlige anklagene.

63-åringen vil møte opp i retten igjen 29. august.

Det er forventet at den tidligere serbiske lederen vil gjøre alt for å dra rettsprosessen ut i langdrag, slik Slobodan Milosevic gjorde. På grunn av de store bevismengdene i saken vil det uansett ta måneder før rettsaken begynner, og det kan ta flere år før rettssaken blir ferdig og dommen faller.


Folkemord
Tiltalen omfatter folkemord, forbrytelser mot menneskeheten, brudd på regler for krigføring og brudd på Genève-konvensjonene. Det dreier seg blant annet om massakren i Srebrenica i 1995, da 8 000 bosniske gutter og menn ble drept, og beleiringen av Sarajevo mellom 1992 og 1995, som kostet tusener av mennesker livet.

Hvis Karadzic finnes skyldig i anklagene kan han stå overfor en livstidsdom. Krigsforbryterdomstolen opererer ikke med dødsstraff

- Jeg har en usynlig rådgiver

Det er første gang Kardzic må svare for anklagene om folkemord og krigsforbrytelser. I 13 år har han levd i skjul, og utgitt seg for å være helbrederen og kvakksalveren Dragan Dabic. I forrige uke var

spillet over for dent tidligere serbiske lederen.

Prosedyrefeil

Dommeren spurte Karadzic om det var noe han ønsket å ta opp i retten i dag. 63-åringen presiserte da at han vil representere seg selv, ikke bare under dagens møte, men også når selve rettssaken begynner.

- Jeg har en usynlig rådgiver, og har bestemt meg for å forsvare meg selv, sier Karadzic.

Han sa også til dommeren at det har vært en rekke prosedyrefeil i forbindelse med hans ankomst til Haag.

Karadzic ønsket å lese opp en fire sider lang redegjørelse på dette punktet. Dommeren gav ham imidlertid bare to minutter til å forklare hva han tenkte på.

63-åringen hevdet han slutten av krigen hadde inngått en avtale med den amerikanske fredsforhandleren, Richard Holbrooke, om at han skulle trekke seg tilbake fra all offentlig virksomhet.

Men dommer Orie ville ikke gi seg inn på noen diskusjon om dette spørsmålet i torsdagens møte. Dommeren sa at dette verken var tid eller sted for å ta opp slike spørsmål, og at retten får komme tilbake til temaet når selve rettssaken starter. Da bør Karadzic legge fram fakta som underbygger hans påstander, mente Orie.

Høringen ble filmet av domstolens offisielle fjernsynskanal, og ble vist direkte på flere tv-kanaler, deriblant CNN.

- Jeg har en usynlig rådgiver

Dommeren spurte til slutt om Karadzic hadde noen helsemessige behov som han ville ta opp i retten.

- Min helse er perfekt, svarte den tiltalte da.

- Jeg har en usynlig rådgiver
VIL TA TID: Det er forventet at den tidligere serbiske lederen vil gjøre alt for å dra rettsprosessen ut i langdrag. Foto: AP/SCANPIX
VIL TA TID: Det er forventet at den tidligere serbiske lederen vil gjøre alt for å dra rettsprosessen ut i langdrag. Foto: AP/SCANPIX Vis mer
<B>GJEMTE SEG</B>: Radovan Karadzic endret utseende kraftig i løpet av de 13 årene han levde i skjul.
<B>BAK LÅS OG SLÅ</B>: I fengslet Scheveningen i Haag skal Karadzic tilbringe sin nærmeste framtid.