- Jeg har et konkret løfte til Per Gunnar og Rigmor

KrF-Hareide med valgløfte til familie i Tromsø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): Leder av Kristelig Folkeparti Knut Arild Hariede startet valgkampen for alvor i dag da han fra scenekanten på torget i Arendal angrep den rødgrønne regjeringen for «uforståelig politikk» Han lovet at KrF vil gjøre det bedre når de inntar regjeringskontorene.

- Jeg har et løfte til Per Gunnar og Rigmor, sa han.

Tidligere denne uka besøkte nemlig KrF-lederen foreldrene Per-Gunnar og Rigmor i Tromsø. De kjemper for at minstegutten Bjørnar (9) skal få vokse opp hjemme - men har fått avslag om pleiepenger fra Nav.

Dagens ordning tilsier nemlig at foreldre som har barn med funksjonshemminger og som trenger pleie, får pleiepenger. De må imidlertid søke jenvlig til Nav for dette.

- Samfunnet må stille opp Her kommer Hareides valgløfte inn:

- Jeg lover at vi skal forandre dagens regelverk for pleiepenger. Dette er en sak KrF har tatt opp tidligere. Det gjelder foreldre med barn som er funksjonshemmet, som trenger ekstra støtte i livet.

- Det er komplett uforståelig at regjeringen har tatt bort dette. Foreldre som tar jobben med å pleie egne barn er hverdagshelter, og at de må stå med lua i hånda og sende inn søknad til Nav hver tredje måned, synes jeg er veldig galt. Dette må vi få gjort noe med hurtig.

Måtte sykemelde seg Mandag fortalte Nordlys om foreldreparet i Tromsø.

Sønnen Bjørnar er døvblind, har epilepsi og kronisk lungesykdom. Han er avhengig av pleie og oppsyn 24 timer i døgnet for å overleve

Foreldrene kunne latt ham vokse opp på institusjon. Det ville kostet samfunnet flere millioner kroner i året. De pengene har staten spart. For foreldrene ville det annerledes: De bygde om huset - og lagde egen hybeldel tilpasset Bjørnars behov og hjelpere. Begge foreldrene måtte slutte i jobbene sine for å gi Bjørnar den pleien han er avhengig av.

Det siste året har Bjørnars foreldre vært sykemeldte for å kunne ta seg av sønnen.

De var tvunget til å sykemelde seg fordi de ikke lenger får pleiepenger for å ta seg av sønnen, skriver Nordlys.

Inntil avslaget måtte de søke Nav om pleiepenger hver tredje måned, i beste fall hver sjette måned.

- Dagens regjering har sørget for innstramminger i pleiepengeordingen som gjør hverdagen veldig uforutsigbar. Usikkerheten tar mye krefter som vi trenger til å ta oss av Bjørnar og resten av familien, sa Per Gunnar Pettersen til avisa.

- Alternativet for disse foreldrene, er et valg mellom å ha barna hjemme og motta pleiepenger, eller at barna må sendes på institusjon fordi de trenger mye oppfølging. For samfunnest del, vet vi at de som trenger 24 timers oppfølging er en regning på 6-7 millioner i året. Det er langt dyrere. Når foreldre sier at de vil gjøre det selv, og vi snakker ikke om en seks timers arbeidsdag, dette tar mye tid. Da må selvfølgelig samfunnet stille opp med pleiepenger, sier Hareide til Dagbladet.

Avslaget har de fått for at Bjørnars sykdomssituasjon karakteriseres som stabil og varig. Men få dager etter at familiens situasjon ble omtalt, varslet regjeringen nye regler for pleiepenger.

- Vi vurderer nå om vi skal gjøre endringer, men da først og framst med tanke på barnets beste, sa statssekretær Cecilie Bjelland i Arbeiderpartiet til TV 2.

Skal holde løftet Hareide snakket direkte til familien fra valgkampåpningen i Arendal i dag. Med KrF i regjering vil regelverket endres raskt, mente partilederen. Han leder imidlertid et parti som på de siste meningsmålingene ligger på 5,5 prosent, og hvor Høyre og Frp har flertall alene.

Hareide har gjort det klart at et Frp-samarbeid er lite sannsynlig. Høyre-leder Erna Solberg holder imidlertid åpen for Frp.

KrF-lederen er likevel sterk i troen på at han kan komme i posisjon til å holde løftet han ga.

- Jeg skal drive en valgkamp slik at KrF får større oppslutning, slik at jeg kan holde det løftet jeg ga til denne familien.