Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg har et lite håp om at jeg en gang får vite hva som egentlig skjedde»

Onsdag er det to år siden Simen Sparre Knudsen (47) ble knivdrept i Thailand. Tilbake sitter pårørende som mener norske myndigheter gir blaffen i Simens skjebne.

SKUFFET: 23. september er det to år siden Simen Sparre Knudsen ble knivdrept i Thailand. Simens søster, Pia Sparre Hellenes, reagerer sterkt på innsatsen til norsk politi og myndigheter. — Det finnes ikke et system eller rutiner for å følge opp slike saker i Norge, sier hun til Dagbladet. Foto: Privat
SKUFFET: 23. september er det to år siden Simen Sparre Knudsen ble knivdrept i Thailand. Simens søster, Pia Sparre Hellenes, reagerer sterkt på innsatsen til norsk politi og myndigheter. — Det finnes ikke et system eller rutiner for å følge opp slike saker i Norge, sier hun til Dagbladet. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KVELDE (Dagbladet): — Det går ikke en dag uten at jeg tenker på Simen. Jeg savner ham utrolig mye. Men mest av alt savner jeg samtalene vi hadde sammen. Vi hadde mye kontakt selv om vi bodde langt fra hverandre. Han var så snill og omtenksom.

Pia Sparre Hellenes (45) blir blank i øynene når hun snakker om storebroren sin. For første gang står hun fram og forteller om sorgen og kampen mot norsk politi og myndigheter.

23. september 2007 ble den erfarne seniorkapteinen Simen Sparre Knudsen påført flere dødelige stikk da han var på vei hjem på mopeden i Phuket i Thailand (se egen sak). Nordmannen, som hadde bodd over 20 år i det populære ferieparadiset, etterlot seg kone (42) og en sønn (15).

Henla saken
Men hva skjedde egentlig med den bereiste 47-åringen fra Nøtterøy? Var han et tilfeldig offer som var på feil sted til feil tid, eller var det en målrettet likvidering?

Tre gutter i alderen 16-19 år ble kort tid etter pågrepet av thailandsk politi, mistenkt for å ha ranet og drept nordmannen. Én av dem innrømmet å ha deltatt. Gutten forklarte at de gjorde det på oppdrag for noen, men hevdet at han ikke visste fra hvem. Etterforskningsledelsen festet ikke lit til deres forklaring — og løslot alle tre.

I mai i år ble saken henlagt.

Passive myndigheter
Tilbake i sorgen sitter Simens familie med en rekke ubesvarte spørsmål. En offisiell anmodning fra Norge om gjenåpning kan være nok til at thailandsk politi gjenåpner saken.

Men verken Kripos eller norske myndigheter (UD) har engasjert seg i saken.

— Jeg har aldri hørt noe fra norske myndigheter. Det er forkastelig at ikke norske myndigheter engasjerer seg. De bryr seg ikke. Og Kripos aldri tatt kontakt med meg. Simen var norsk statsborger og skattet til Norge. Jeg er sjokkert over hvordan man behandler sine egne på denne måten.

—Gir aldri opp
Vi sitter rundt spisebordet i familiens hjem i Kvelde i Larvik. På bordet ligger et bilde av blid og fornøyd Simen. Pia tar en slurk kaffe og slår oppgitt ut med armene.

—Det finnes ikke et system eller rutiner for å følge opp slike saker i Norge. Jeg tenker på dette hver dag.

—Vi får aldri Simen tilbake, men det hadde lettet mitt hjerte hvis norske myndigheter kunne lagt press på thailandsk politi. Jeg har et lite håp om at jeg en gang får vite hva som egentlig skjedde. Dette har tatt mye tid og krefter, men jeg nekter å gi opp. Simen hadde ikke latt være å gjøre noe hvis noe hadde skjedd meg, sier Hellenes.

Reiste til Thailand
For et halvt år siden tok hun kontakt med advokat Brynjar Meling. Sammen med juridisk rådgiver Bjørn André Gulstad sendte de i sommer en anmodning om engasjement i saken til Larvik politikammer.

Gulstad reiste selv til Thailand i to uker for å undersøke saken. I etterkant av Gulstads reise, ble det igangsatt en rekke undersøkelser opp mot konkrete omstendigheter som man ikke hadde fått svar på.

SAVNER SVAR: Pia Sparre Hellenes sitter tilbake med en rekke ubesvarte spørsmål knyttet til brorens død. Foto: Håkon Eikesdal
SAVNER SVAR: Pia Sparre Hellenes sitter tilbake med en rekke ubesvarte spørsmål knyttet til brorens død. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Sjokkerende innblikk
Her fikk han et sjokkerende innblikk i det mangelfulle politiarbeidet.

— Jeg har ingen tro på at Simen ble drept i et ran som gikk galt, sier søsteren.

— Simen var bereist og visste hvilke steder han ikke skulle bevege seg. Da jeg besøkte ham i Thailand for mange år siden, sa flere ganger til meg: «Blir du ranet, så ikke sett deg til nødverge». Han var aldri den typen som havnet i trøbbel.

Selv har hun ikke orket å reise ned til Thailand etter det som skjedde.

— Jeg skulle gjerne sett det nye huset han hadde kjøpt, men nå har jeg ikke noe ønske om dette. Jeg orker rett og slett ikke.

Simen ligger begravet på Nøtterøy. Deler av asken ble spredd på havet, etter sjømannens eget ønske. Resten ble sendt til Norge.

— Jeg er veldig glad for å ha en grav å gå til, det betyr mye for meg.

— Forstår fortvilelsen
I april sendte advokat Brynjar Meling norske myndigheter 29 konkrete spørsmål i saken. Noe svar har han aldri fått.

— Spørsmålene har vi videresendt til Kripos, sier politietterforsker Knut Vidar Vittersø ved Larvik politistasjon.

På norsk side er det Larvik som formelt har saken.

— Men vi har ikke noen egen etterforskning og må forholde oss til Kripos og Interpol. Den thailandske etterforskningen har vi ingen kunnskap om, sier Vittersø.

Kripos har ikke besvart Dagbladets henvendelse.

— Jeg har forståelse for de pårørendes frustrasjon. Det er klart de er fortvilet over at saken ikke er blitt løst på disse to åra. Men det blir feil å skylde på norske politimyndigheter, sier Vittersø.

Utenriksdepartementet har heller ikke besvart advokatens brev og purringene på dette. Departementet er av Dagbladet gjort kjent med de pårørendes kritikk av norske myndigheter, men vil ifølge pressekontakt Marte Lerberg Kopstad avvente å svare på den.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media