«Jeg har et nært og godt forhold til Liv Signe. Det er fryktelig trist å se hvor vondt hun har det»

Trygve Slagsvold Vedum er opprørt over at ingen fra hytteturen tar ansvar for trakasseringen av Navarsete.

ØKT OPPSLUTNING: Trygve Slagsvold Vedum kan konstatere at Senterpartiet øker oppslutning til tross for at sexmelding-skandalen preger nyhetsbildet. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
ØKT OPPSLUTNING: Trygve Slagsvold Vedum kan konstatere at Senterpartiet øker oppslutning til tross for at sexmelding-skandalen preger nyhetsbildet. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Torsdag overlot Sp til politiet i Lærdal å finne ut hvem av de 10 mannfolkene på hyttetur i Åre som har sendt sexmeldingen. Dagen før politianmeldelsen ble levert, bekjentgjorde stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete at hun er sykmeldt som følge av belastningen.

Senterpartiet har tilsynelatende ikke tapt på den offentlige skittentøyvasken om sextrakasseringen av tidligere partileder og statsråd Liv Signe Navarsete.

På Ipsos’ aprilmåling, som er gjennomført denne uka, øker Senterpartiet oppslutningen til 11,9 prosent. Det er en økning på 1,7 prosentpoeng siden mars og 2,2 prosentpoeng høyere enn i februar.

Vondt og slitsomt

På spørsmål om han hadde fryktet at partiet skulle straffes av velgerne etter all uroen de siste ukene, svarer Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum:

- Jeg tror framgangen kan skyldes at velgerne skiller mellom politikk og enkeltpersoners uetiske handlinger. Målinger vil gå opp og ned. Men vi må gjøre ting som vi kan stå for i ettertid. Situasjonen har vært vond og slitsom for mange i partiet.

Vedum poengterer at den uhørte tekstmeldingen til Navarsete handler om etikk.

- Minst en i hyttegjengen har oppført seg uetisk og sendt ei melding som aldri burde vært sendt. At ingen tar ansvaret, rammer først og fremst Liv Signe, men også potensielt ni andre som kan være uskyldige i handlingen.

Følelsesmenneske

- Hvordan reagerer du på de politiske kommentarene om at du som Sp-leder har sviktet i Navarsete-saken?

- Jeg er et følelsesmenneske. Men for meg er det avgjørende å forsøke og leve etter noen standarder. Den dagen du blir lei deg er når du har gått på tvers av de standardene. Kommentarer om meg og lederskapet mitt vektlegger jeg mindre. Jeg forsøker å følge en leveregel, fritt etter Augustin: Fasthet i det sentrale, romslighet i det perifere og varme i alt. Når det stormer litt, er det ledetråden min.

Men jeg skal gjerne innrømme at det går inn på meg hvor hardt de impliserte er rammet. Jeg har et nært og godt forhold til Liv Signe og synes det er fryktelig trist å se hvor vondt hun har det, og at hun nå er blitt syk av påkjenningen.

- Jeg kjenner også nesten alle som var på turen til Åre, som blir fordømt offentlig selv om det potensielt bare er en av dem som sendte meldingen.

Indignasjonen

- Men irriterer det deg ikke grenseløst at ingen vil påta seg skylda?

- Klart det gjør det. Jeg er indignert over at ingen tar ansvar. For selv om det var en uetisk handling, er mennesker mer enn en enkelthandling. - Men det beste for den eller de som har gjort, ville vært å ta ansvar. Det ville vært så bra for alle parter, ikke minst for den skyldige, å erkjenne handlingen.

- Det som skiller denne saken fra andre #metoo-saker er at her er handlingen kjent, mens gjerningsmannen er ukjent. Som regel har det vært motsatt, at det er uenighet om handlingen, men personen er utpekt.

- Når er Ola Borten Moe tilbake fra pausen som nestleder?

- På generell basis kan jeg si: Først må politiet konkludere. Så må saken behandles og avsluttes i samsvar med partiets etiske retningslinjer. Sanksjonere den som har gjort det, hvis vi vet hvem det er. Og forøvrig komme tilbake til hverdagen, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Vokser nedenfra

At partiet hans ikke ser ut til å miste oppslutning etter Navarsete-saken, forklarer han slik:

- Jeg tror det handler om politikkens innhold og at Senterpartiet vokser nedenfra, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum.

- Velgerne er opptatt av nasjonalt eierskap til naturressursene, av hvem som skal styre kraftpolitikken. Vi mener det er norske folkevalgte, mens regjeringen og Arbeiderpartiet mener EU, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Sp-lederen har turnert Nordland denne uka.

- Der er folk opptatt av tjenester nær seg, av politireform og forsvarets skjebne. Vi starter nye Sp-lokallag og stiller valglister i kommuner der vi ikke stilte ved forrige kommunevalg. Neste uke skal jeg til Finnmark for å stifte nye lokallag. Målet er å ha Sp-lag i alle landets kommuner, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Høyest lojalitet

Professor Bernt Aardal påpeker at ut fra bakgrunnstallene har Senterpartiet fortsatt har den høyeste lojaliteten sammenliknet med valget i fjor.

- De beholder 93 prosent av sine velgere. Hvordan sånne saker slår inn er ofte uberegnelig, sier han.

Aardal viser til at mens Arbeiderpartiet ble straffet for Giske-saken, mistet ikke Høyre oppslutning under Tonning Riise-saken.

Johannes Bergh, forsker ved Institutt for Samfunnsforskning, mener det er forskjeller mellom partiene som kan forklare dette.

- Arbeiderpartiet har en sterkere tradisjon for å være et parti som er opptatt av likestilling, og de har flere profilerte feministiske politikere. Derfor ble det en spesielt vanskelig for dem med en #metoo-sak. Her ble det en motsetning mellom liv og lære, sier Bergh.

Han fortsetter:

- Senterpartiet har ikke den samme tradisjonen for å fronte likestilling som en av sine viktige saker, og det kan gjøre det lettere å komme gjennom dette. Det er uansett en uheldig sak, men det blir likevel ikke den samme åpenbare avstanden mellom liv og lære.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer